Aivar Kuusmaa: olin mängijatega liiga pehme

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevlased ei suutnud eile näidata piisavat võitlusvaimu.
Kalevlased ei suutnud eile näidata piisavat võitlusvaimu. Foto: Toomas Huik

«Mul pole midagi öelda!» sõnas Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener Aivar Kuusmaa eile õhtul pärast seda, kui Eesti meistermeeskond oli  kaotanud Balti liigas kodus Leedu keskmike hulka kuuluvale Pienos zvaigzdesile 73:79.

Pärast riietusruumis meestega vestlemist ja lähituleviku suhtes otsuste langetamist nõustus ta siiski Kalevit tabanud mõõna tagamaid selgitama. Kuusmaa nentis, et meeskonna viletsas seisus on süüdi ta ise.

«Olen kolmandat hooaega selle meeskonna peatreener, ent esimest korda oleme seisus, kus mehed pole kehaliselt vormis – nad lihtsalt ei jaksa algusest lõpuni mängiga,» mõtiskles Kuusmaa. «Olin ise liiga pehmo ja tulin meeste soovidele vastu. Andsin vabu päevi ja treenisime vaid kord päevas ka pärast viletsaid esitusi Valmiera, Pärnu ja Baltaiga. Lootsin meeste kogemuste peale, et need löövad õigel ajal välja, kuid see on õigustanud vaid ühe korra – Ühisliiga kohtumises Poolas. Võib öelda, et olen teinud s***a tööd!»

Tavaliselt emotsionaalne Kuusmaa rääkis rahulikult, ent mehe näoilme rääkis rohkem kui tema huulilt tulnud sõnad. Ta meenutas, et oli hooaja eel meeskonna suhtes väga lootusrikas, kuid asjad pole läinud kaugeltki nii, nagu ta soovis. Kaotused ja hoolealuste ilmetud esitused valmistavad aga mehele hingepiina.

Eilne allajäämine oli Kalevile Balti liigas esimene. Koduliigas on korra jäädud alla suurrivaalile Tartu Rockile, tugevas Ühisliigas on aga ühe võidu kõrvale saadud neli kaotust. Hooaja eel seatud eesmärke saavutada on veel võimalik, kuid see eeldab mängupildi märgatavat paranemist.

«Klubi juhtkond tuleb välismaalt tagasi ja peab langetama otsuse, kuidas edasi minna. Mina ise ei tahaks veel alla anda,» ütles Kuusmaa. Samas möönis ta, et puudub kindlus, kas ja kuidas asja parandada.

«Võrreldes varasemate kogemustega on hoopis teine asi treenida mängijaid, kellel on NBA kogemus ja keda on valitud erinevates liigades parimateks. Tunnistan, et kuulasin liiga palju nende meeste arvamust, aga olen ka ise olnud kogenud mängumees ja seepärast lootsin nende peale.»

Alates eilsest õhtust on aga Kalevis igasugusel demokraatial lõpp. Juba täna hommikul kogunesid mängijad Lasnamäe kergejõustikuhalli ja Kuusmaa alustab senisest hoopis teistsuguseid treeninguid.

«Kes peab vastu, see peab, kes mitte… no siis pole midagi teha, võtan nooremad mehed ja mängin nendega. Pole ju vahet, kellega tappa saada,» lausus ta.

Eilne mängu käik kinnitas Kuusmaa sõnu. Nagu viimasel ajal tavaks, alustati hästi, ent teisel veerandajal anti edu käest. Leedu klubi tegi 17:0 (!) vahespurdi ja asus ise mängu juhtima.

Seejuures valmistas Kalevile suurt peavalu maa-ala kaitse murdmine. Abitreener Martin Müürsepp juhtis tähelepanu sellele, et teise veerand­aja jooksul tabasid kalevlased 18 viskest vaid kaks. «Edasi kuulus juba initsiatiiv külalistele. Saime küll headelt ja väljamängitud kohtadelt viskele, kuid ei tabanud. Kokkuvõttes logiseb aga mäng igast otsast,» tõdes Müürsepp. «Me ei saa üheski mängus olla millegi peale kindlad, kuna meid tabavad sellised mõõnad.»

Mängu kvaliteedi hindamisel oli Kuusmaa oma abilisega sama meelt. «Regulaarselt kaotame lauavõitluse, aga meil on mehed, kellel pikkust 216, 208, 206… Vabavisked on katastroof, kolmesed on katastroof,» loetles ta puudusi.

Lisaks halvale mängule puudub Kalevi tegutsemises hingestatus. Eile oli vaid Gert Dorbek see mees, kes võitles lõpuni ja näitas välja allajäämisest tekkivaid emotsioone. Tänu tema kolmestele tekkis lõpu eel Kalevil veel võimalus, kuid veidike jäi ikka puudu. Lõpuks maandus vihane Dorbek pärast viienda vea teenimist varumeeste pingile. Pettunud publik hakkas aga juba enne mängu lõppu saalist lahkuma.

Peale kaotuse sai Kalev eile veel ühe hoobi. Mängus sai tõsiselt vigastada Rait Keerles, kellel purunes nina ja kulm, haav oli tekkinud ka meelekoha piirkonda. Mängu vaheajal käis ta traumapunktis, kus massöör Priit Lehismetsa sõnul tehti ta näole mitu õmblust. Lehe trükkimineku ajal viibis Keerles veel arstide vastuvõtul.

Korvpall

Balti Liiga

Kalev/Cramo – Pieno zvaigzdes 73:79

Kalev: Dorbek 17, McLeod 14, Elegar 13, Arbet 10, Wilkinson 9, Sokk 6, Fall 4

EuroCup

Kiievi Budivelnik – Prienai 84:57  (Vene 6)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles