Kullamäele anti ülesanne meeskonnas midagi muuta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Gert Kullamäel on rohkelt mõtlemisainet.
Gert Kullamäel on rohkelt mõtlemisainet. Foto: Margus Ansu

Šokk. See sõna väljendab ilmselt kõige paremini teisipäeva õhtul Tartu Rocki korvpallimeeskonna fänne, juhtkonda ja treenereid tabanud tunnet. Poolamatöörlik Tallinna Kalev lõpetas Eesti karikavõistlustel nende teekonna juba Keilas peetud veerandfinaalkohtumises. «Sellele kaotusele pole ühtegi õigustust,» teatas peatreener Gert Kullamäe ja alustas raske südamega tagasiteed Tartu poole.

Eile hommikul istus ta juba koos klubi juhtidega koosolekute laua taga. Jututeemasid jagus päris pikaks ajaks. Treenerid, lisaks Kullamäele ka abitreener Toomas Kandimaa, jäid paika, ühtegi mängijat ei vallandatud, ent Kullamäele anti selge sõnum – meeskond tuleb kriisist välja tüürida.

Kaotas võistkond

«Klubi juhtkonna usaldus on minu vastu säilinud, aga meeskonnas on vaja midagi muuta, peame leidma võtme, kuidas olukorrast välja tulla,» lausus Kullamäe. «See, mis Keilas juhtus … Mehed tegutsesid nii, nagu nad pole treeningutel kunagi teinud. Seisin platsi kõrval ega suutnud nähtut uskuda. Tundsin end täiesti abituna.»

Rocki klubi juht Andres Liinat rääkis Tartu Postimehele, et teisipäevase kaotuse järel ei saa teha klassikalisi järeldusi. «Kui muidu öeldakse, et võidab võistkond, kaotab treener, siis meil oli täna hommikul koosolek ja kõiki asjaolusid analüüsides võib öelda, et seekord kaotas võistkond,» leidis ta. «Hea uudis on see, et kui võistkond on süüdi, siis on ka lahendused võistkonna sees. Kindlasti leitakse lahendus, et selliseid mänge tuleks nii harva kui võimalik.»

Liinat ja Kullamäe olid ühte meelt, et probleem pole mängijate oskustes. Juba vahetult pärast mängu rääkis Kullamäe, et mängijad polnud hingega asja juures. Ta meenutas, kuidas käimasoleval hooajal on parimates kohtumistes pallurite silmad hasardist põlenud, Kalevi vastu tegutseti aga tuimalt ja tahtejõuetult.

Vähemalt esialgu ei näinud Rocki juhtkond põhjust hakata mängijaid ja treenereid karistama. Liinati sõnul pole tal usku näiteks rahalisse karistusse. Hoopis tähtsam oleks see, et mehed saaksid probleemidest aru. «Kui eneseuhkus saab riivatud, peaksid tulema ka järeldused. Võti on ikkagi meeskonna käes,» rääkis Liinat Tartu Postimehele.

Lahendusi otsides pidi Kullamäe esmalt kohendama treeninguplaani. Ei, ta ei lähe kuu tagasi Kalevi peatreeneri kohalt vabastatud Aivar Kuusmaa teed ega hakka korraldama kolmetunniseid üldkehalisi treeninguid, kuid fakt on see, et reedeks ja laupäevaks planeeritud karikamängude asemel tuleb treeningusaalis rassida. Seejärel lubab ta mängijad mõneks päevaks jõulupuhkusele ning tuleval nädalal sõidetakse Hollandisse aastalõputurniirile. «Kui sealt tagasi tuleme, vaatame, kuidas edasi liigume. Mõtlemisainet on palju,» nentis Kullamäe.

Linnast ei lubatud mängima

Eile peeti Paides karikavõistluste kaks viimast veerandfinaali. Rakvere Tarvas jäi mängus Valga Maksi ja Mooritsaga vastu küll avaveerandi järel taha 12:16, ent võitis teise veerandi 38:10 ja mäng oli tehtud. Lõpptulemuseks vormistati 81:65. Homses poolfinaalis kohtuvad nad Kalev/Cramoga, kes eile oli üle 2. liigas mängivast Amblast 97:70. Seejuures sai Ambla visata kohtumise eel kolmepunktiviskeid ja alustas mängu 18:0 eduseisult.

Ambla püüdis eilseks kohtumiseks oma ridadesse tagasi tuua hooaega seal alustanud ja ka karikamängudes osalenud, ent Eesti meistrivõistlustel esiliigasse kolinud Erko Linnast, ent ei saanud selleks luba. Kui paar päeva varem langetas vaidlusi tekitanud erilubade kohta otsuse alaliidu juhatus, siis seekord saadi eitav vastus sekretariaadist. 

Tagasi üles