Wigginsi sõnum Armstrongile: sa oled valelik tõbras

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiavõitja Bradley Wiggins.
Olümpiavõitja Bradley Wiggins. Foto: SCANPIX

Tour de France’i võitja Bradley Wiggins naeris avalikult välja dopingupatuse Lance Armstrongi väite, nagu oleks ameeriklane pärast suurde sporti naasmist keelatud ainete tarvitamisest hoidunud.

«Vaatasin Armstrongi intervjuud Oprah’le ja mõtlesin seepeale – sa valelik tõbras,» lausus hetkel Mallorcal Sky meeskonna treeninglaagris viibiv Wiggins Daily Telegraphile. Enda sõnul meenusid talle koha kaks mägist etappi 2009. aastast. «Mäletan selgelt, kuidas võtsime Verbier’ tõusu kõrvuti ja ma teda tõusu lõpus vaatasin. Nädal hiljem nägin teda Ventoux’ tõusu lõpus taas, kui läksime üheskoos dopingukontrolli. See polnud sama mees,» lausus Wiggins.

Verbier’ tõusul edestas Wiggins tol aastal Armstrongi 29 sekundiga, kuus päeva hiljem võttis ameeriklane temalt Ventoux’ tõusul aga omakorda 22 sekundit tagasi. «Tasub vaid vaadata, kuidas ta sõitis. Ma ei usu enam ainsatki sõna, mis selle mehe suust tuleb,» sõnas Wiggins.

Britt oli endale varem vandunud, et ei vaata Armstrongi avameelset intervjuud, kuid otsustas lõpuks, et see on siiski vajalik. Koos seitsmeaastase pojaga teleka ees istunud Wiggins tundis kõige rohkem heameelt selle üle, et ei pea oma pojale valetama. «Rattaspordi seisukohalt oli seda kõike muidugi valus vaadata. Siis aga tärkab vaikselt viha ja hakkad mõtlema – sa kuradi s*tapea! Ma usun, et see oli enamiku inimeste normaalne reaktsioon,» ütles Wiggins.

«Ent sel hetkel, kui ta hakkas poolteist tundi pärast intervjuu algust soiguma, kuidas ta pidi kõike oma 13-aastasele pojale selgitama, tundsin maailma kõige paremat tunnet – teadsin, et mina ei pea iial oma pojaga sellist vestlust pidama. Võin talle öelda, et isa võitis tuuri puhta mehena. Tunnistan, et tundsin end isegi natuke üleolevalt. Mõtlesin – said seda, mida sa väärt oled. Ei vähimatki kaastunnet,» nentis Wiggins.

Armstrong kinnitas teleintervjuus Oprah Winfreyle, et tarbis dopingut küll seitset Tour de France’i võites, ent pärast naasmist 2009. aastal on ta puhas olnud. USA antidopinguagentuur väidab vastupidist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles