Zahkna saavutas salajase eesmärgi

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Zahkna
Rene Zahkna Foto: Andreas Nigol

«See aasta on rohkem nagu endale tõestamise aasta, tahtsin näha, milleks olen võimeline. Teadsin, et eelmisel aastal sain läbi õnne need medalid, aga ju siis ainult õnnes ikka polnud asi…» mõtiskles Austrias Obertilliachis alanud laskesuusatamise noorte ja juunioride maailmameistrivõistlustel 7,5 km sprindis pronksi võitnud Rene Zahkna.

Mullu võitis Zahkna kahekordses olümpialinnas Innsbruckis peetud noorte olümpiapäevadel eneselegi üllatuslikult kaks hõbemedalit – nii sprindis kui jälitussõidus –, kuu aega hiljem pidi ta Kontiolahtis omaealiste MMil aga leppima samadel distantsidel 23. ja 18. kohaga ja see tõi hinge kahtluseussi. «Noorte olümpial olin tippvormis, aga MMil olin juba nagu laip,» meenutas 18-aastane Zahkna. «Muidugi andsid hõbemedalid motivatsiooni, aga ma tõesti arvasin, et sain need tänu heale õnnele, rada sobis. Nüüd ikka loodan, et minus on enamat.»

MMi eel hellitas endise laskesuusataja, vahepeal ka Eesti koondist juhendanud Hillar Zahkna poeg lootust, et ehk ikka õnnestub medal ära tuua. «Salaja seadsin sellise eesmärgi, aga välja ei julgenud öelda,» tunnistas ta. «Panin kõik lootused sprindi peale, see peaks idee poolest mulle kõige paremini istuma, samas on sel aastal laskmine korralikult paremaks läinud ja võin ka individuaaldistantsil üllatada.»

Pinge ei lasknud magada

Kas spordisõbrad võivad temalt nädala jooksul veel medaleid oodata? «Ei-ei, ma ise juba kruttisin endal ootused nii üles, et ei saanud öösel magadagi,» ütles Zahkna. «Magasin ilmselt ikka kaheksa-üheksa tundi ära, aga öösel oli mitu ärkvelolekupausi.»

«Neljapäeval oli ikka päris suur närv sees, et pidin lihtsalt istuma ja võistlust ootama,» lisas ta. «Nüüd, arvan, saan rahulikuma südamega magama minna, sest medal võttis pingeid maha.»

Zahkna tegi eile kahe tiiru peale ühe möödalasu, seejuures jäi üles teise tiiru viimane märk. «See oli peas kinni,» ei hakanud ta salgama. «Asend oli super, see oli täielik enda viga ja mõistagi jääb see kripeldama.»

Teise tiiru järel hoidis Zahkna küll liidrikohta, kuid viimasel ringil olid prantslane Fabien Claude ja ameeriklane Sean Doherty temast suusaringil kiiremad. Võidu võttis Claude, edestades Dohertyt 3,6 ja Zahknat 14,9 sekundiga. Nii Claude kui Doherty pidid käima kahel trahviringil. Suusakiiruse poolest näitas Zahkna 108 lõpetanu seas 14. aega. «Suhteliselt halb,» oli noormees enda suhtes karm. «Esimestel ringidel olin kõvemas konkurentsis, aga viimasel ringil ei jõudnud enam üldse sõita. Samas peab võistlusega rahule jääma, 3. koht on ikkagi mitu-mitu korda parem kui 4. koht, vähemalt on midagi näidata.»

Tomingas kümnes

Ka ülejäänud kolm eestlast mahtusid 60 parema sekka ehk pääsesid homsesse jälitussõitu. Johan Talihärm tegi kolm möödalasku ja sai 37. koha, kaotades võitjale 2.05,2. Samuti kolmel lasul eksinud Kristjan Koskinen sai 46. koha, kaotust võitjale kogunes 2.29,2. Kahel trahviringil käinud Tarvi Sikk lõpetas võistluse 53. kohaga, kaotades võitjale 2.46,4.

Tütarlaste 6 km sprindis tegi tubli tulemuse Tuuli Tomingas, kes sai 10. koha. Tomingas tegi kahe tiiru peale ühe möödalasu ja kaotas sõidu võitnud venelanna Uljana Kaiševale 2.00,8. Kaiševa käis samuti ühel trahviringil.

Ühel lasul eksinud Meril Beilmann sai 30. koha, Regina Oja tegi neli möödalasku ja lõpetas 49. kohaga. Neljal lasul eksinud Susan Külm sai 64. koha ning jälitussõitu ei pääsenud.

Hõbemedali võitis tiirudes eksimatult tegutsenud itaallanna Lisa Vittozzi, kes kaotas Kaiševale 1.00,5.

Täna astuvad Obertilliachis võistlustulle juuniorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles