Päevaga haiguse seljatanud Zahkna võitis hõbemedali

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Zahkna (vasakul) võitis MMil jälitussõidus hõbeda, maailmameistriks tuli Sean Doherty (keskel) ja pronksi sai Fredrik Rørvik.
Rene Zahkna (vasakul) võitis MMil jälitussõidus hõbeda, maailmameistriks tuli Sean Doherty (keskel) ja pronksi sai Fredrik Rørvik. Foto: Andreas Nigol

Laskesuusataja Rene Zahkna kasvatas noorte MMil Eesti medaliarvet, jõudes ka jälitussõidus poodiumile.

Reedel võis Rene Zahkna rahulikumalt hingata, Austrias Obertilliachis peetaval noorte ja juunioride MMil õnnestus tal kohe avastardiga täita endale püstitatud eesmärk ja võita medal – pronks noormeeste sprindis. «Küll oleks hea, kui jälitussõit oleks kohe järgmisel päeval,» mõtles ta pärast võistlust.

Tagantjärele on Zahknal aga väga hea meel, et kahe võistluse vahele jäi puhkepäev, sest 18-aastane Võru noormees sai reedel külma ja ärkas laupäeval üsna tõbisena. «Päris tatine oli olukord,» tõdes ta. «Palavikku polnud, aga hingamisteedes oli palju röga ja tatti. Kuidagi vedas ja sain ühe päevaga enam-vähem ära ravitud.»

Tervise parandamiseks võttis Zahkna kasutusele kõik nipid, mida soovitati. «Olevat Tartu Ülikoolist pärit üks n-ö kokteil – C-vitamiin, B-vitamiin ja E-vitamiin, neid peab koos ACC teega paar korda võtma,» selgitas ta. «Lisaks kõndisin värskes õhus, aga kiireid liigutusi ei teinud.»

Kuigi enesetunne oli kehv, ei mõelnud ta hetkekski, et võib-olla tuleb jälitussõidust loobuda. «See on ju MM, hooaja tähtsaim võistlus, ainult selle nimel olen treeninud. Mõtlesin, et tuleb, mis tuleb, sõidan ikka läbi,» kinnitas ta, et oleks ka tõbisena võistelnud. «Ega iga päev ei saa nii tähtsal võistlusel 3. kohalt startida!»

Ja just seda Zahkna tegigi, tõustes noormeeste 10 km jälitussõidus 3. kohalt teiseks ja võites hõbemedali. Kahest esimesest tiirust lahkus ta paarisekundilise eduga liidrina, kolmandas lasketiirus aga jättis kaks märki üles ja langes seitsmendaks. «Siis ma enam ei mõelnud, et kõik on veel võimalik, sest kui viimasesse tiiru jõudsin, olid kuus poissi juba asendis ja kõik lasid. Ma ei uskunud, et kõik nii palju trahve saavad,» meenutas nelja tiiru peale kolm möödalasku teinud Zahkna, et oli kindel – medal on läinud. «Aga kui ise rajale tagasi minema hakkasin, siis nägin, et viis poissi olid alles trahviringil. Vedas, teiste ebaõnn oli minu õnn.»

Viimase ringi eel oli sprindis hõbeda võitnud ameeriklane Sean Doherty 33 sekundiga Zahkna ees, tagant aga lähenes kiiret sõitu teinud norralane Fredrik Rørvik. Finišis kaotas Zahkna Dohertyle 28,2 sekundit, Rørvik jäi eestlasest maha 4,3 sekundit. «Alguses oli ikka väike hirm, et norralane saab mind kätte, aga raja keskel on üks suur tõus, mis tavaliselt otsustab väga palju, ja siis ma saingi aru, et vahe on piisavalt suur ja seda ta kinni ei sõida,» lausus Zahkna.

Hea sõidu tegi ka Darja Jurlova, kes tõusis naisjuunioride 10 km jälitussõidus 10. kohalt kuuendaks. Jurlova läbis kaks esimest tiiru puhtalt, kuid eksis kolmandas kaks ja neljandas kolm korda. Esikoha teenis venelanna Olga Potšufarova.

Kahel trahviringil käinud Grete Gaim sai 20. ja kaheksa möödalasku teinud Ulla-Maarit Helinurm 48. koha. Sprindis 17. koha saanud Johanna Talihärm jälitussõidus rajale ei läinud.

Tütarlaste 7,5 km jälitussõidus võidutses venelanna Uljana Kaitševa. 10. kohalt alustanud Tuuli Toomingas langes 32. kohale, Meril Beilmann oli 33. ja Regina Oja 53. kohal.

Meesjuunioride 12,5 km jälitussõidus sai Jan Treier 21. ja Kalev Ermits 50. koha. Kuldmedali teenis norralane Johannes Thingnes Bø.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles