Ott Tänak oma minevikust, olevikust ja tulevikust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi rallihooaeg juba käib, pole Ott Tänaku tulevikus veel vähimatki selgust.
Kuigi rallihooaeg juba käib, pole Ott Tänaku tulevikus veel vähimatki selgust. Foto: Ray Põder

«Stressi ja pingeid on palju, kuid sellest kõigest tuleb üle olla,» rääkis viimaste aastate Eesti parim rallimees Ott Tänak. Aasta tagasi näis toona 24-aastase saarlase maailm päikseline, ta kihutas autoralli MM-sarjas tippude hulka kuuluvas M-Spordi tiimis ega pidanud eelseisva hooaja pärast muretsema. Ilmselt tundis ta, et õlgadele pandud ootustekoorma kandmine on jõukohane.

Paraku osutus reaalsus teistsuguseks ning nüüdseks on kõik pöördunud – maailmameistrivõistlustel on sõidetud juba kaks etappi, ent Tänak pole veel võistlusautosse istunud ning pole selge, kas ta sinna üldse pääsebki.

Esialgu istub Tänak oma kauaaegse mentori ja õpetaja Markko Märtiniga läbirääkimiste laua taga. «Üritame aru saada, kuidas ja millega edasi minna ja kas on üldse mõtet edasi pingutada,» tõdes Tänak, kes ühes hiljutises intervjuus rääkis soovist sõita tänavu viiel MM-rallil. «Hetkel tundub, et viis rallit on tõesti maksimum, mida me suudaks teha, kuid ka selleni jõudmine on väga-väga keeruline.»

Märtini jutus peitus tõde

Tänaku ja Märtini läbirääkimiste tulemusel on rallimehe tuleviku osas ilmselt määrav tähendus. Mõne nädala eest Autolehes ilmunud intervjuus rääkis Märtin, et kui tema ja Tänaku koostöö jätkub, peaks see paljuski muutuma. Tänak ei soovinud kurikuulsas intervjuus öeldut kommenteerida, kuid ilmselgelt puudutas see teda sügavalt.

«Hetkel tundub, et viis rallit on tõesti maksimum, mida me suudaks teha, kuid ka selleni jõudmine on väga-väga keeruline.»

«Mis ta ikka haiget tegi … Tõtt oli selles jutus omajagu, kuid ma pole selline inimene, kes hakkaks neid asju ajakirjanduses kommenteerima,» lausus ta, lisades, et on ebaõnnestunud hooaja parandamiseks nõus tegema palju. Kolmapäeval ilmunud ajalehes Saarte Hääl, ütles ta hooaja ebaõnnestumisest rääkides: «Tunnen ennast vastutavana ja seepärast olen valmis pingutama ja paljust loobuma. Esimene MM-hooaeg ei läinud nii nagu plaanisin, kuid tean, et olen võimeline palju rohkemaks.»

Möödunud hooajal lõppes viis MM-rallit Tänaku jaoks katkestamisega, mitmel lõpetatud võistlusel rikkus hea tulemuse valus eksimus. Rallimehe enda sõnul polnud vääratustel ühist nimetajat, kuid kõik äpardused süvendasid ebakindlust. «Kindlust kasvatab ikka see, kui suudad sõita võimalikult palju kiiruskatse-kilomeetreid ja võistlusi lõpetada,» nentis ta.

Selge on see, et kui Tänakul ei õnnestu alanud hooajal ennast rallirajal näidata, on vägevalt alanud ja kõrget lendu lubanud karjäär ootamatult järsult katkenud.

Tippsarjadest nõuab kõige paksemat rahakotti kuninglik WRC. Teatud määral võiks pildil püsida aga ka WRC2 või ERC-sarjas kihutades. Tänaku jaoks, kes tunamullu lõpetas WRC2 eelkäijaks olnud SWRC-sarja teise kohaga, tähendaks see sisuliselt uuesti nullist alustamist. Võimalik, et just seepärast on ta öelnud, et need sarjad ei kuulu tema eesmärkide hulka.

«Ma ei saa öelda, et need mind ei huvita, aga kui on valida, mille peale raha kulutada, siis WRC-sari pakub silmapaistmiseks siiski paremaid võimalusi,» selgitas Tänak.  

Saaremaa mehe elu muudab keerulisemaks seegi, et M-Spordiga sõlmitud viieaastane leping katkes pärast kahte hooaega möödunud sügisel enneaegselt. «Mingit koostööd me teeme, olen osalenud ka mõnedel testidel, kuid lepingut enam pole,» tunnistas ta. «Palka pole mulle see meeskond kunagi maksnud.» Tänak lisas, et tiim seadis talle iga MM-ralli eel eesmärgi – mõnikord oli tähtis lõpetada, ent oli ka kordi, kui ta sai vabad käed. «Halb oli see, et paljudel rallidel, kus pidin lõpetama, see ei õnnestunud.»

Jälgib tippude kihutamist

Kui aga rallisõidust enam asja ei saa, üritab Tänak siiski autospordis jätkata. Esialgu tegutsebki ta oma meeskonnas, mis pakub Eestis rallimeestele autode hooldusteenust. «Praegu tegelen sellega, ent samas annan endale aru, et autoralliga on väga raske endale elatist teenida,» lausus ta.

Samal ajal kui Tänak vaeb peas klassikalist küsimust «olla või mitte olla», kihutab tema senine kaardilugeja Kuldar Sikk MM-sarjas ukrainlase Juri Protasoviga. «Kui Kuldar naudib MM-sarjas sõitmist, las ta siis sõidab. Kui mul peaks tekkima võimalus sarja naasta, siis jõuab temaga neid asju arutada,» polnud Tänak vähemalt sõnades Siku peale pahane.

Tänavu on MM-sarjas sõidetud Monte Carlos ja Rootsis. Paljudele karjääri lõpetanud tippsportlastele omast kompleksi, mis muudab nende jaoks oma meelisala jälgimise talumatuks, Tänak ei tunne.

«Loomulikult on raske vaadata, kuidas teised sõidavad MM-rallidel, kuid see spordiala on mind huvitanud maast madalast ja seepärast jälgin ka võistlusi väga suure tähelepanuga,» kinnitas ta.

Tagasi üles