Homme läheb suuskadel madinaks!

Priit Pullerits
, Võistkonna PSJJ esimese vahetuse sõitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Debütant kogemuste vastu: telemeestest läheb Meelis Kompus (vasakult) homme Tartu maratonile juba kuuendat ja Roald Johannson neljandat korda. Aga Arteri toimetus teeb nende omavahelises konkurentsis panuse hoopis endisele postimehelasele Rasmus Kaggele, kellele homne Tartu maraton on elu esimene.
Debütant kogemuste vastu: telemeestest läheb Meelis Kompus (vasakult) homme Tartu maratonile juba kuuendat ja Roald Johannson neljandat korda. Aga Arteri toimetus teeb nende omavahelises konkurentsis panuse hoopis endisele postimehelasele Rasmus Kaggele, kellele homne Tartu maraton on elu esimene. Foto: Andres Haabu

Kuidas möödus viimane nädal enne Tartu maratoni: kas jalad seinal, treenides viimast võttes või hoopis haigusega võideldes?

Jaak Mae
suusatamise olümpiapronks, MM-võistluste hõbe, nr 73
Olen valmistunud paremini kui eelmiseks aastaks. Detsembrist olen kuus 30–40 tundi suusatanud, 1000 km tuleb kindlasti kokku, võib-olla isegi 1500. Möödunud aastal ei teinud enne maratoni midagi kiiremat, aga seekord olen saanud Eesti meistrivõistluste 15 km distantsil ja Alutaguse maratonil kiiremat sõitu harjutada. Pühapäevane teatemaraton oli ka hea tühjendus­trenn, kokku üle nelja tunni suuskadel. Tartu maratoniks eesmärki pole pannud, sõidan nii, et oleks mõõdukalt ebamugav. Kui väga pooma hakkab, siis annan natuke järele, et hea maitse ikkagi suhu jääks.

Veikko Täär
näitleja, nr 303
Puhata tuleb. Mehed, kes tahavad väga saada rasket tulemust, peaks sel nädalal väga palju trenni tegema. Ise valisin tolle esimese variandi: elan tavalist igapäevast elu, käisin natuke suuskadel jalutamas. Kilomeetrite arvestust pole pidanud, eks neid tule poole tuhande kanti. Sellise treenituse pealt ei saa suuri sihte seada, eks finišis ole näha, mis aeg tuleb.

Meelis Kompus
«Aktuaalne kaamera»,
nr 4400
Olen sulalumes üle päeva suusatanud, teinud 5–7 km pikkuse ringi, hoidnud niiviisi väikest toonust. Mõned korrad olen ujunud. Kokku on suusatatud 240–250 km. Eesmärk on maraton läbi sõita ja tunda üritusest mõnu.

Roald Johannson
«Pealtnägija», nr 4467
Eelmisel laupäeval suusatasin kolme tunniga 31 km, tegin suhteliselt aeglaselt, proovisin uut spordijooki. Selle nädala sees olen teinud kaks rahulikku lühikest otsa, umbes
5 ja 10 km. Kilomeetreid tuleb kokku 420, mida on kaks korda rohkem kui kunagi varem.

Rasmus Kagge
«Pealtnägija», nr 5513
Kuna olen amatöörsportlane, olen lähtunud tarkade inimeste nõuandest, et ära viimasel nädalal väga rassi. Esmaspäeval tegin Jaak Mae suusakoolis kokku 10 km, selle sees teatevõistluses kiirenduslõigud. Neljapäeval sõitsin 15 km rahulikult ja ongi kõik. Kokku peaks tulema 400 km. Eelmine nädal oli tugev, tegin kuus päeva trenni, jõusaalis ja suuskadel. Aga enne seda jäi kümme päeva vahele: tegin kuus 14-tunnist tööpäeva, sinna otsa jäin haigeks.

Madis Tiik
Soome innovatsioonifondi vanemkonsultant, Vormsi perearst, nr 325
See aasta ma maratoni ei sõida. Panin end küll kirja, kuid olen ainult kaks korda suusad alla saanud. Peamiselt olen lennanud Eesti ja Soome vahet. Käin Soomes nõustamas, kuidas juurutada tervishoius nutikaid e-teenuseid, lisaks on Haapsalus majaehitus käsil. Kui ei ole trenni teinud, siis on pärast mitu nädalat lihased kanged ja oled kõveras. Ja niisama matkama ei taha Tartu maratonile ka minna. Numbri annan vabaks – kes tahab?

Pärtel Piirimäe
TÜ ajaloodotsent, «Harta 12» algatajaid, nr 355
Viimasel nädalal olen teinud hästi kergelt neli toonust hoidvat trenni, kuni tunniseid. Neljapäeval tegin ka ühe viieminutilise lõigu. Eile puhkasin. Võib-olla täna lähen lastega pooleks tunniks suuskadel jalutama. Detsembrist olen suusatanud 820 km. Võinuks rohkem harjutada, aga jaanuaris oli töökoormus suur ja ülemiste hingamisteede viirus tuli ka nädalaks kallale.

Martti Aljand
ujumise lühiraja EM-võistluste kolmekordne medalimees, nr 6263
Olen jõudnud rohkem vee- kui suusatrenni teha, kahjuks, kuid loodan, et vees saadud pagas aitab mind ka suusarajal.

Kindlasti oleks tahtnud enne maratoni palju rohkem suusatada, aga just möödunud nädalal, kui mõtlesin, et tuleks teha viimane tugev lüke suusatamises, istusin kodus. Kõigepealt tõmbas haigus ema maha, siis läks emalt edasi isale, seejärel minule, õele (ujuja Triin Aljand – toim) ja lõpuks Annikale (Saarnak, Martti kihlatu, ujuja – toim). Päris jube oli. Mul tõusis palavik 39,5ni. Lõpuks polnud meil kodus enam medikamentegi. Isa läks 38-kraadise palavikuga apteeki. Kuid olen spordimees ja loodan, et jõuan maratonil ikka finišisse.

Jürgen Lõhmus
mulluse maratoni tagant viies (5110. koht ajaga 9:44.08), nr 5016
Mul on null kilomeetrit. Isegi suusad olid nädala algul kuurist välja tõstmata. Loodan, et leian need maratoniks ikka üles. Plaan oli sel nädalal ikka suusatama minna, aga eelmisel nädalal jäin haigeks: hirmus nohu, silmist jooksis vett. Otsustasin, et hoian sel nädalal pigem tagasi, et mitte uuesti haigeks jääda. Algul oli õrn plaan minna maratonile puusuuskadega, aga kui tuleb sula, siis ei maksa vist riskida – peaks ikka plastiksuuskadega minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles