CAS: märgid viitavad, et Veerpalu tarvitas kasvuhormooni, kuid test on vigane

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Priit Simson

Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) tühistas Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) dopingupaneeli poolt Eesti suusatajale Andrus Veerpalule kasvuhormooni tarvitamise eest määratud kolmeaastase võistluskeelu.

Veerpalu andis võistlusvälise dopinguproovi 2011. aasta 29. jaanuaril Otepääl pärast treeningut. Proove analüüsiti Rahvusvahelise Anti-Dopingu Agentuuri (WADA) akrediteeritud laboris Kölnis ning nii A- kui B-proov näitasid kasvuhormooni tarvitamist, seisab CASi pressiteates.

12. septembril 2011. aastal kaebas Veerpalu FISi otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži, Veerpalu kaitsetiimi põhiargument oli, et kasvuhormooni test ei olnud pädev ja seda neljal põhjusel: 1) test on vigane ja teaduslikult kehtetu, eelkõige ebausaldusväärsete piirväärtuste tõttu, 2) antud laboril puudus õigus seda testi läbi viia, 3) labor tegi testi läbiviimisel vigu, 4) sportlase geneetiline eripära muudab positiivse tulemuse mõttetuks.

CASi tegelesid Veerpalu juhtumiga Romano Subiotto, kes oli paneeli eesistuja, Olli Rauste ning professor Massimo Coccia. CASi arbiitrid leidsid, et FIS näitas endale sobival moel, et test on usaldusväärne, kuna põhineb teaduslikult õigetel oletustel ja meetoditel. Kuid FIS ei suutnud tõestada, et piirväärtuste standardid on sellised, et testi valepositiivsed tulemused oleksid välistatud. Kokkuvõttes leidis CASi paneel, et kuigi mitmed faktorid viitavad sellele, et Veerpalu tõepoolest tarvitas välistekkelist kasvuhormooni, kuid kuna leiti, et WADA testi puhul on piirväärtusi käsitletud valesti ning esines protseduurilisi vigu, otsustasid nad FISi määratud karistuse tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles