Peeter Kümmel lõpetas Islandi tuisumaratoni teise kohaga

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmel tunnistas, et suusahooaeg algas kenasti.
Peeter Kümmel tunnistas, et suusahooaeg algas kenasti. Foto: Liis Treimann

«Mis seal öelda, alustasin suusahooaega maratonil teise kohaga. Maratonimees, nagu ma olen,» muigas sprinter Peeter Kümmel pärast seda, kui oli Islandi tuisus toimunud 45 km klassikasõidu teisena lõpetanud. Võitis šveitslane Toni Livers.

Fossavatni maraton toimus Islandi loodeosas asuva Otepää-suuruse linnakese Isafjörduri ümbruses ning Kümmeli sõnul oli sõidupäeva ilm eelnevatega võrreldes enam-vähem, kuid ometi tuli rada muuta ja lühendada viie kilomeetri võrra.

«Ka maratoni ajal liikus rajamasin kogu aeg vahetult meie ees, muidu polnuks rada ollagi,» selgitas Kümmel. «Olen küll põhjamaine inimene, kuid Islandi tuul ja tuisk tundusid karmid. Vastutuult roomad, pärituult lendad. Sõnadesse on elamust raske panna. Olnuks nagu maailma lõpus. Kohalikud rääkisid, et juuliks sulab lumi lõpuks ära ning kergejõustikustaadionil saab isegi ringi joosta.»

Maratoni eel sai Kümmel Islandiga tutvust teha ja selle järel kõhedust tunda. Kuna ilm muutus eriti hulluks, siis lennukid ei lennanud ning Reykjaviki tuli liikuda autoga. «Säärast burgaad pole ma vist näinudki,» tunnistas Kümmel. «Linnulennult oli tee pikkus 200 kilomeetrit, tegelikult sõitsime 600. Vahepeal, mäekurusid ületades, pidi keegi auto ees sammuma ja teed näitama, muidu vajunuks me kuristikku.»

Kümmel võttis ürituse kokku lihtsalt ja selgelt: «Suvehooajaks hea algus. Nüüd hakkame trenni tegema ja Sotši olümpiaks valmistuma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles