Medalipüüdjad ja tagala taset näitav tuleviku neljapaat

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kuslap (paremal)
Kaur Kuslap (paremal) Foto: Kaspar Taimsoo

Eesti sõudekoondist ootab nädalavahetusel ees Sevillas toimuv EM, kus starti läheb kolm meestepaati ja üks naistepaat. Suurvõistluse eel on peamine küsimus, kuidas esineb noorema põlvkonna neljapaat, kes on lubanud tagasi tulla vähemalt neljanda kohaga.

Londoni olümpiamängudel käinud Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni, Allar Raja ja Andrei Jämsä neljapaat on Sevilla eel laiali läinud, aga neljast mehest kolm asuvad Hispaanias siiski võistlustulle. Kui Endrekson pääses katsevõistluste tulemusel Eestit esindama ühepaadil, siis Taimsoo ja Raja lähevad starti paarisaerulisel kahepaadil.

«Vorm ei ole paha, saime korraliku treeningtsükli teha ja Pärnus ka kiirust harjutada,» rääkis eile Hispaaniasse jõudnud Taimsoo. Medali järele läinud kahepaati ootab Taimsoo sõnul ees tihe konkurents: «Huvitav saab olema, sest paljude jaoks on see hooaja esimene võistlus. Konkurentsi puudumise üle kindlasti kurta ei saa, kohal on päris mitmed tugevad vastased, näiteks norralased ja sakslased.»

Lisaks ühe- ja kahepaadile läheb medalimõtetega kõrget kohta püüdma ka neljapaat, mis sõidab koosseisus Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson, Vladimir Latin ja Joosep Laos. See tähendab, et ainukese olümpiamehena jääb Sevilla EMist eemale Andrei Jämsä, kes tunnistas, et neljapaadi moodustamise viis jäi tema jaoks mõistatuseks. «Üllatunud ja pettunud ei ole, aga arvasin, et pääsen neljapaati. On kummaline, et meeskond pandi paika Horvaatia laagris ning sealgi mitte sportlikul printsiibil. Nii ei tohiks see toimuda,» kommenteeris Jämsä.

Eesti Sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsi sõnul võib eesmärgiks seatud neljas koht osutuda küll keeruliseks, ent Sevillasse saadeti õige paatkond. «Neljapaat on katsevõistlustel ja Horvaatias näidanud häid tulemusi, aga lihtne see eesmärk ei ole. Samas on hea, et just selline paatkond läheb, sest see annab meie sõudmise hetkeseisust täieliku pildi. A-kategooria uksele pole keegi uus ju koputanud, nüüd saamegi näha, kui kõrgele järgmine seltskond sõidab,» vaatas Tults juba tulevikku.

Ka Taimsoo arvas, et seekordne neljapaat moodustati õigetel alustel: «Ilmselt oli selle valiku taga treeneri visioon ning Matti (Killing – toim) usub nendesse. Koduseid katse- ja karikavõistlusi vaadates oli näha, et Andrei võib-olla ei olnud kõige paremas hoos ja nii sai see kaalutletud otsus tehtud.»

Taimsoo lisas, et kuigi neljapaadil võib sihiks seatud neljanda koha saavutamisega tugevate vastaste tõttu raskeks minna, näitasid mehed Horvaatias head minekut ja peaksid olema konkurentsivõimelised. Sealjuures pole neljapaadi kõrge sihi ainuke põhjus ainult vormi tõestamine, vaid ka raha. Praegu katavad sõudjate reisi- ja elamiskulud neljapaadi liikmete spordiklubid, aga kõrge koha puhul teenitaks Eesti Olümpiakomitee C-kategooria stipendium, mis võimaldaks alaliidul spordiklubidele raha tagasi maksta.

Meestele lisaks asub Sevillas ainukese naisena ühepaadil võistlema Kaisa Pajusalu, kellelt loodetakse finaali pääsemist. EM kestab 31. maist 2. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles