Ojamaa Legia poolehoidjatest: mida rohkem fänne ja mida suurem möll, seda parem

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Ojamaa
Henrik Ojamaa Foto: legia.com

Kaks Poola parimat jalgpalliklubi Varssavi Legia ja Poznani Lech pidasid maha armutu heitluse Eesti koondise ründaja Henrik Ojamaa pärast. Lõpuks sõlmis 22-aastane ründaja kolmeaastase lepingu valitseva meistri Legiaga. Usutluses Postimehele vaatab Ojamaa tagasi edukale perioodile Motherwelli meeskonnas ning arutleb, et Šotimaale «turvalisele» kohale jäädes oleks areng pidurdunud. Kiidusõnu jagus ka Poola jalgpallifännidele.

Henrik, palju õnne uue lepingu puhul! Sinust olid huvitatud paljud klubid, miks valisid just Legia?

Legia on muidugi väga tugev, suur ja pika ajalooga klubi ning meeldib ka siinne muljetavaldavalt professionaalne treeningprotsess. Viimane hooaeg oli klubile suurepärane, Poolas võideti kõik, mis oli võita. Loomulikult on jalgpallurile oluline, kui klubil on sellised fännid nagu siin, igal mängul on pealtvaatajaid olnud 20 000 – 30 000. Minu jaoks on väga tähtis, et klubi pakub igakülgseid võimalusi ka individuaalseks arenguks, kasutada saab oma ala tippspetsialistide abi eri mänguelementide ja -oskuste arendamiseks.

Legia pakkumine tuli küll alles äsja ja asjad arenesid lepinguni päris kiiresti.

Oluline oli, et Legia ja Motherwell saavutasid «arvude» osas mõlemat poolt rahuldava tulemuse samuti ruttu ja teades seda, et üleminekuakna avanedes tehakse eelkõige pakkumised nende mängijate ostuks, keda on pikalt jälgitud ja keda kindlasti endale kohe tahetakse, polnud mul otsustada raske.

Käisid tutvumas ka Poznani Lechi meeskonnaga. Mis mulje jättis sulle see klubi?

Poznan oli minust väga huvitatud, aga arvan, et praegu teistest klubidest rääkida pole õige.

Eestis on palju arutatud teemal, kumb on tugevam liiga, kas Šotimaa või Poola. Mis on sinu arvamus?

Liigade mängulist taset on väga raske võrrelda, aga võib öelda, et praegu peetakse Euroopas tugevamaks kindlasti Poola liigat, kust tehakse ka palju kõrgetasemelisi üleminekuid Euroopa tippliigadesse. Samuti on Poolas väga palju uusi võimsaid staadione ning suuremate klubide treeningtingimused on väga kõrgel tasemel.

Kas hooaja lõppedes oli klubivahetus juba su plaanides?

Hooaja lõppedes teadsin kahte asja. Esiteks, et sel aastal puhata ei õnnestu, sest koolilõpetamine võtab kogu aja, ja teiseks, et Motherwellis pean tagasi olema 20. juunil. Nii et selle aasta puhkuseks kujunesidki hoopis ootamatud reisid Poolamaale.

Ilmselt oli väsimus ka jalgades? Piiri taga mängivatest koondislastest kogunes sul liigamängudes kõige rohkem mänguminuteid, teiseks jäi selles tabelis Ragnar Klavan.

Väsinud ma kindlasti pole, olen praegu väga heas vormis ja väsimuse pärast küll midagi tegemata ei jää. Pärast kooli lõpetamist alustan kohe intensiivset ettevalmistust hooajaks.

Kuidas vaatad tagasi Motherwellis veedetud ajale ja kas oleksid olnud pettunud, kui pidanuksid veel ühe hooaja seal veetma?

Motherwellis oldud aeg on olnud minu jaoks edukas ja Šotimaal on mulle väga meeldinud. Samas on Motherwellis mul siiski juba liiga «turvaline» ja arvan, et arenemiseks on vaja jälle oma koha eest võitlema hakata ning Legia-suuruses klubis on kõigil vaja seda teha.

Uue koduklubi juurde tagasi tulles: millised on klubi eesmärgid ja mida sinult oodatakse?

Kõik seoses klubivahetusega toimus vähem kui nädalaga, aga siiski korraldati mulle personaalsed kohtumised klubi presidendi, spordidirektori ja peatreeneriga. Muidugi on klubi eesmärgid pärast liiga ja karika võitmist kõrged ning kindlasti tahetakse kaugele jõuda ka Euroopas. Minult personaalselt oodatakse teravuste tekitamist ehk siis sellist mängu, millega ma neile Šoti liigas muljet avaldasin. Nad näevad minus potentsiaali, sest olen noor mängija, kes on ennast korralikul tasemel juba tõestanud.

Poolas on väga kõrgel tasemel fännikultuur ning Legia poolehoidjad on ühed kuulsamad. Kui oluline on sinu jaoks, et staadionile tulnud pealtvaatajad võimalikult palju laulaksid ja ennast nähtavaks-kuuldavaks teeksid?

Jalgpallur mängibki ju pealtvaatajatele ja kui fänne on palju ning nad on aktiivsed, siis mulle  annab see mänguks palju energiat juurde. Mida rohkem fänne ja mida suurem möll, seda parem. Legia fännid on muidugi väga erilised ja tuntud oma kirgliku toetuse poolest.

Millises valdkonnas tegid Motherwellis olles kõige suurema arenguhüppe? Mida peaksid veel arendama, et teha järgmine samm?

Olin kaks hooaega kindel põhikoosseisu mängija ja nii noore mängija arengu jaoks on see väga tähtis. Praeguses etapis on kõik oluline, see on pigem kompleks elementidest, mida saab ja tuleb kogu aeg täiustada. Sellist olukorda, et nüüd on kõik tehtud ja täius saavutatud, ei tohiks ühelgi sportlasel kunagi tekkida.

Poola liigat võib nimetada väikeseks Bundesligaks. Loogiline samm sealt edasi oleks just Saksamaale. Kus näeksid sina end oma karjääri parimatel aastatel mängimas?

Mingil juhul ei mõtle ma praegu järgmistele lepingutele, vaid olen väga rahul ja uhke, et saan mängida Poola parimas klubis.

Kunagi unistasid Inglismaa kõrgliigas mängimisest. Kas ei oleks olnud mõttekas jääda Suurbritanniasse ja oodata oma võimalust? Inglismaa liigast on huvi sinu vastu ju tuntud?

Derbysse minnes olin 16-aastane ja minu arvamus Inglise liigast on selle ajaga palju muutunud. Šotimaalt Inglismaale minek oleks muidugi võimalik olnud ja mitu klubi on agendiga kontaktigi võtnud, aga praegu ma küll ei näe, et seal mängimine mu arengut edasi viiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles