Eesti vägi: Kaia Kanepi purustas brittide lootuse

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi vs Lisicki.
Kanepi vs Lisicki. Illustratsioon: Pm

Kaia Kanepi alistas briti Laura Robsoni 7:6, 7:5 ja jõudis viiendat korda suure slämmi veerandfinaali.

Kaia Kanepi on Wimbledoni veerandfinaalis. Võit brittide kullatüdruku Laura Robsoni üle ei tulnud lihtsalt ega ladusalt, kuid tuli. Viiendalt matšpallilt 7:6, 7:5. «Väga raske mäng, hea, et läbi sai,» kommenteeris Kanepi vahetult pärast matši, lai naeratus näol.

Matš ei olnud ilus, kui, siis kohati. Ent just Kanepi suutis närvid raudsed hoida. Robson, kellelt publik ootas aastaid vindunud Briti naiste tennise päästmist, lagunes seevastu otsustavatel hetkedel täiesti. Ta murdis esimeses setis Kanepi servi seisuks 5:4, kuid andis kohe oma pallingugeimi ära, selle asemel et setivõit kätte saada.

Kiire lõppmäng näikse olevat Kanepi leib, kuid esmalt tuleb tal 2:5 kaotusseisu jääda. Just nagu teise ringi matšis Angelique Kerberi vastu. Mõlemal puhul sai vastane sealtmaalt vaid punkti, Kanepi kuus ja sellega ka setivõidu.

Teine sett. Seisuni 5:5 hoidsid mõlemad oma pallingu, siis murdis Kanepi vastase oma justkui mängeldes, nulliga – 6:5. Ning viimaseks jäänud geimis, Kanepi eduseisul 40:15, algas tavapärane tants fännide närvidel.

Kanepi lõi kaks esimest matšpalli auti, siis äss, siis topeltviga, siis võimas pomm paremasse nurka, millele Robson vastas samaga, siis võimas servipunkt ja lõpuks Robsoni eksimus. Kõik. Publik ohkas sügavalt, Robson lahkus väljakult nobedalt, pea rinnal, pisar silmas. Pisike Eesti oli seekord parem kui suur Britannia. Tribüünitäis publikut tunnustas Kanepit sümpaatse aplausiga.

«Panin enesele liigsed pinged peale,» rääkis Robson Briti meediale, kui oli näo pisaraist kuivaks pühkinud. «Esimese seti lõpus oli mul võimalus. Sel hetkel tahtsin mängida uskumatut tennist, kuid tavapärasest tegutsemisest piisanuks. Tean, et see jutt on klišee, kuid nii kogemusi omandataksegi.»

Kanepi mõistagi säras: «Oli väga raske mäng – hea meel, et läbi sai! Publik ei olnud üldse hull. Kui Laura punkti võitis, oli rahvas muidugi natuke häälekam, aga näiteks minu topeltvigade peale ei plaksutatud. Millega rahule jäin? Servi ja tagajoonemänguga.»

Statistikast. Kanepi ja Robson servisid üsna võrdselt: esimese servi punktid vastavalt 83% ja 76%, ässad 9:9, topeltvead 5:4. Mõlemad võitsid tõrjepunktidest 35%, äralöögid 28:27 Kanepile. Kuid Kanepi tegi 18 lihtviga 24 vastu ning võitis viiest murdepallist kaks, britt kolmest ühe ning näikse, et sellest piskust piisas.

Küsimusele, mida veerandfinaalis teha tuleb, vastas Kanepi: «Väga tugevasti lüüa!» See oli vihje maailma esireketile Serena Williamsile, kelle ta järgmiseks vastaseks arvas. Tühjagi! Williams kaotas 2:6, 6:1, 4:6 sakslannale Sabine Lisickile.

Niisiis Lisicki, kellega Kanepi varem kohtunud pole. Eestlannast noorem, 22-aastane, väga võimsa serviga, hea võrgumängija. Kaks aastat tagasi pääses Wimbledonis poolfinaali ja kerkis mullu maailma edetabelis 12. kohale. Ent samas on ta täiesti võidetav. Kui Kanepi juba tugevast sakslannast Kerberist jagu sai, asi see Lisickigi siis ära karistada ole.

Kanepi ja Lisicki mängu võitja vastane tuleb paarist Agnieszka Radwanska (WTA 4.) – Na Li (6.). Teisel tabelipoolel kohtuvad Sloane Stephens (17.) ja Marion Bartoli (15.) ning Petra Kvitova (8.) ja Kirsten Flipkens (20.).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles