Euroliiga meelitas Vene taas Leetu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati kandis Siim-Sander Vene Žalgirise särki hooajal 2009/10.
Viimati kandis Siim-Sander Vene Žalgirise särki hooajal 2009/10. Foto: Marko Mumm

Eesti korvpallikoondise ääremängija Siim-Sander Vene sõlmis Leedu tippklubi Kaunase Žalgirisega lepingu ja pallib tuleval hooajal ka Euroliigas.
 


Üks Eesti korvpallikoondise põhitegijaid Siim-Sander Vene hakkab tuleval hooajal mängima Kaunase Žalgirise esindusmeeskonnas. Seega saab tuleval hooajal Euroopa tugevaimas klubisarjas Euroliigas mängimas näha kahte eestlast.

Eelmisel hooajal näitas Kristjan Kangur Siena Montepaschi liikmena Euroliigas suurepäraseid esitusi ja sügisel saab teda taas näha samas tiimis ja sarjas. Nüüd tunnistas ka Vene, et võimalus mängida Euroopa absoluutsel tipptasemel oli tema jaoks kõige suurem ahvatlus.

«Olid ka muud võimalused. Teised huvilised olid siit meie lähiregioonist, tugevatest liigadest. Otsustavaks sai see, et Žalgiris mängib Euroliigas,» tunnistas 22-aastane ääremängija, kes siirdus Leetu juba 2006. aastal ja on sellest ajast peale pallinud enamasti sealsetes tiimides. «Eks Eestist on ka plaanide kohta küsitud, kuid loodan ikka välismaal mängida nii kaua kui võimalik.»

Võlad ei hirmutanud
Kui Vene sõlmis klubiga 2+1 aasta pikkuse lepingu, siis Žalgirise juures viibib ka mängija isa Priit Vene, kellest peaks saama meeskonna abitreener. «Midagi lukus ei ole. Ta aitab trenne läbi viia ja on seal abis,» kommenteeris Eesti koondislane.

Vene on ka varem kuulunud Žalgirise põhimeeskonda ja mänginud Euroliigas. Hooajal 2009/10 pidi ääremängija Leedu esiklubis tähtsates matšides siiski leppima väheste mänguminutitega, kuid debüüt Euroliigas on tal tehtud.

Kokku käis Vene toona väljakul kuues kohtumises, teenis keskmiselt mänguaega ligi 11 minutit, viskas kaks punkti, võttis 1,2 lauapalli ning jagas 0,2 resultatiivset söötu. Nüüd arvestatakse eestlasega aga tunduvalt rohkem ja eelkõige nähakse teda väikse ääremängija positsioonil.

Eelmise hooaja teine pool kujunes Žalgirise jaoks aga ääretult raskeks ja meeskonna majandusprobleemid olid meedias pidevalt jutuks. Praeguseks on järele jäänud suured võlad, suurusjärgus umbes seitse miljonit eurot. Tuleva hooaja eelarve peaks olema umbes kolm miljonit eurot.

Eesti koondislase sõnul ta siiski uusi probleeme ei pelga. «Plaan on ette nähtud, et millise aja peale saavad asjad makstud. Meeskond enam suuri ja hulle lepinguid ei tee. Loodetavasti lähevad asjad hästi,» sõnas Vene.

Peale eestlase lepingu tehti viimati avalikuks ka Arturas Milaknise kontraht – tema mängis mullu koos eestlasega Prienais. Varem oli Žalgirisel uueks hooajaks leping olemas tiimi kapteni Paulius Jankunasega, samuti Tadas Klimavičiuse ja Vytenis Lipkevičiusega.

«Ega mängijate kohta rohkem midagi kindlat öelda ei oska. Treener ja mänedžer käisid USAs suveliigat vaatamas ja eks vaadatakse nüüd edasi,» märkis Vene.

Noored peavad treenima
Peale väiksema eelarve on tuleval hooajal erinev ka hooaja kalender, kuna meeskond otsustas loobuda Ühisliigast. «Kuna tuleb noorem meeskond, siis noored mehed ei arene reisides ning vahepeal on vaja trenni ka teha,» nimetas Vene põhjuse, miks Ühisliigast loobuti.

Leedu meedias on aga kirjutatud ka, et Žalgirise otsuse taga oli tiimi uus sponsor PrivatBank. Ukraina suurim kommertspank toetab võlgades Kaunase klubi kolme hooaja jooksul kümne miljoni euroga ja nemad väidetavalt nõudsidki tiimi loobumist Ühisliigast, kuna viimase peasponsor on PrivatBanki suur konkurent VTB.

Koondis lõpetas võidukalt

Eesti korvpallikoondis lõpetas koduse nelja rahvuse turniiri võidukalt, kui viimases kohtumises alistati 88:79 USA üliõpilaste tiim. Tänu võidule lõpetati turniir Valgevene järel teise kohaga. Nüüd ootavad Eesti koondist EM-valikmängud ja esimene matš seisab ees neljapäeval, kui võõrsil kohtutakse Hollandiga.

«Positiivse tundega lähme neile mängudele peale. Paar trenni on veel jäänud. Mõelda pole eriti midagi, tuleb mängida,» rääkis Talts. «Midagi ette ei oska ennustada, lähme (Hollandit – toim) võitma.»

Kokku pidas Eesti kuus sõprusmängu ning Taltsi arvates läksid need hästi. «Kuuest mängust kaks kaotust saada pole mingi katastroof,» sõnas ta.

«Meeskonna emotsioon ja sisekliima on head. Kindlasti ei saa mitte ükski valikmäng olema kerge. Esimene mäng on alati raske ja tähtis,» arutles peatreener Tiit Sokk.

Kui alagrupimängudest jääb kindlasti kõrvale Kristjan Kangur, siis loodetavasti on neljapäevaks mängukorras Siim-Sander Vene, keda vaevab seljavalu. «Kaks meest on puudu, kuid Vene tuleb kindlasti tagasi ning loodetavasti juba neljapäevaks,» lootis Sokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles