Eesti liidrid ärkasid Portugali vastu liiga hilja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gregor Arbeti (keskel palliga) ega teiste hiline ärkamine Eestit enam ei päästnud - Portugal oli juba eest ära sõitnud.
Gregor Arbeti (keskel palliga) ega teiste hiline ärkamine Eestit enam ei päästnud - Portugal oli juba eest ära sõitnud. Foto: Mihkel Maripuu

«Jumal küll, poisid, miks nii hilja!» kiljatas andunud nais­fänn eile õhtul Eesti ja Portugali korvpallikohtumise viimasel veerandajal. Tema emotsionaalne küsimus oli õigustatud – vahepeal 19-punktilises kaotusseisus olnud Eesti korvpallurid alustasid viimasel veerand­ajal marulist tagaajamist ja tulid vastasele üha lähemale. Kuid võiduks sellest ei piisanud.

Eesti kaotas 66:72 ja jätkab EM-valikturniiril võiduta. Arvestades seda, et kolmeliikmelisest alagrupist jätkab sellel turniiril väljamängitava ainsa EM-pileti püüdmist vaid üks meeskond, muutus Eesti olukord ülimalt keeruliseks. Kõik ei sõltu enam iseendast.

«Me ei arvanud, et nad meid surnuks viskavad, aga just seda nad tegid,» tõdes Eesti koondise kapten Janar Talts pärast kohtumist. «Kokkulepitud asjad kaitses ei toiminud. Me ei saanud hakkama Portugali kate-kattes mänguga, selle pealt tuli meile kohe nii, et… Nad viskasid väga hea protsendiga, eriti veel arvestades seda, et nad olid ju võõral väljakul.»

Eesti jõudis kaks minutit enne lõppu viie punkti kaugusele, kuid just murdehetkel tehti valusaid pallikaotusi. Esmalt patustas Sten Sokk, seejärel aga ka Tanel Sokk ja Gert Dorbek. Portugali mängijad oskasid aga need hetked ära kasutada ja vahe taas üheksale punktile venitada. Vastased said tugineda oma kogenud mängumehele Carlos Andradele, kes kogus 16 punkti ja andis viis söötu, ent oli kogu oma olekuga meeskonna tõeline liider.

Liidrid ilmnesid ka Eestil, kuid tegelikult kujunes viimase veerandi spurt siiski pelgalt päästeoperatsiooniks. «Lõpus tulime järele vaid tänu mõnede mängijate – Gregor Arbeti ja Tanel Soku – individuaalsele meisterlikkusele,» lausus Talts. «Tervikuna meil aga õiget mängu pole, kogu aeg käibki üks päästmine.»

Kuna Portugali kaitse tõmbas korvi alla kokku, püüdsid eestlased jõuda resultaadini kaugvisetega, kuid need ei tabanud. Lõpuks oli eestlaste kolmeste tabavus 26 protsenti. Vastased sopsasid eemalt 41-protsendilise täpsusega.

«Vastane oli füüsiliselt tugev ja meid suruti mingitel hetkedel lihtsalt ära. Ja ise ei pannud oma kohtadelt viskeid ära,» sõnas peatreener Tiit Sokk. «Meie viskeprotsent peab hea olema, et võita, ei oskagi öelda, miks sisse ei saanud kuidagi. Iseenesest oli kõik plaanipärane.»

Peatreener lisas, et Portugalil olid kindlad liidrid. «Andrade oli nagu augutäide iga koha jaoks. Rolli mängis ka see, et meil puudus eelinfo nende kahe põhimehe kohta,» tunnistas Sokk ja viitas ka oma meeskonna puudujääkidele. «Kõik pole meil võib-olla mänguvormis ja eks väsimus lõi ka välja. Eks peame nüüd mõned asjad üle vaatama ja oma asjad paremini sättima.»

Tegelikult hakkasid Eesti koondise jaoks ärevad noodid kostma juba laupäeva õhtul, kui niigi hõre eesliin sai veel ühe valusa hoobi. Õhtusel treeningul väänas Rain Raadik hüppeliigest ja eile polnud teda isegi meeskonna varumeeste pingil oma kaaslasi ergutamas. Juba varem oli teada, et vigastuste tõttu ei saa koondist aidata Kristjan Kangur ja Siim-Sander Vene.

Asjade selline käik jättis Tiit Sokule manööverdusteks väga vähe ruumi. Hädakäiguna tõi ta paaril korral mängu Timo Eichfussi, kuid viimastel aastatel Tartu Rockis peamiselt pinki nühkinud mees ei suutnud kuigi palju aidata. See aga tõstis Halliku ja Taltsi mänguminutid väga kõrgeteks.

Teist kohtumist järjest oli Eesti jaoks kõige vaevalisem teine veerandaeg. Pärast seda, kui esimese kümne minuti järel näitas tabloo Eestile vaid punktilist kaotusseisu 22:23, suudeti järgmise kümne minutiga visata vaid kaheksa silma ning poolajavileks oldi taga 30:43.

Justkui paha unenägu jätkus ka kolmandal veerandajal, kui Portugal pääses kahel korral ette isegi 18 punktiga. Lisaks kõigele teenis Rain Veideman kolmandal veerandajal viienda vea. Ometigi vähendasid just kõige raskemal hetkel viskepeo püsti pannud Gregor Arbeti korvid kolmanda veerandi lõpus ja neljanda alguses vahe taas talutavaks.

EM-valikmäng

EESTI – PORTUGAL 66:72

Eesti: Arbet 20 p, T.Sokk 11 p, Talts 12 p + 13 lp, Hallik 10 p + 7 lp, Veideman 5 p, S.Sokk 4 p + 7rs, Eichfuss 2 p, G.Dorbek 2 p.

Portugal: Andraade 16 p, Santos 14 p, Fernandes 13 p + 7 lp + 6 rs, Fonseca 12 p, Barroso 8 p, Gomes 6 p, Silva 3 p.

Tabeliseis: Holland 1-0, Portugal 1-0,Eesti 0-2

Sten Sokust sai Rumeenias Reinar Halliku klubikaaslane

Eesti koondise mängujuht Sten Sokk siirdus uueks hooajaks Rumeenia meistriliigas mängiva Craiova ridadesse. Samas meeskonnas mängib ka Eesti koondise ääremängija Reinar Hallik.

Craiova tegi esmalt pakkumise Sten Soku vanemale vennale Tanel Sokule, kuid aastaid Kalev/Cramos pallinud tagamees otsustas sellest võimalusest loobuda. Nii jõudiski klubi Sokkude korvpallidünastia noorima liikmeni.

Craiova oli mullu Rumeenia liiga paremikus. Põhiturniir lõpetati neljanda kohaga, kohamängudes lõppes nende teekond aga veerandfinaalis, kui jäädi alla põhiturniiri viiendale meeskonnale Gaz Metanile.

Eurobasketi andmetel mängib uuel hooajal klubis rahvusvaheline seltskond. Lisaks neljale rumeenlasele on leping sõlmitud kahe ameeriklase ja kahe serblase ning nüüd ka kahe eestlasega.

Samas pole selge, milline roll Sokku uues koduklubis ootab, kuna tiimis jätkab ka kahel eelmisel hooajal samas põhimängujuhi rolli täitnud ameeriklane LeVar Seals. Mullu jagus talle mänguaega keskmiselt 34 minutit ning selle ajaga viskas ta keskmiselt 16 punkti ja andis 1,8 söötu. Sokk mängis aga mullu Gruusias Thbilisi Olimpis, kus viskas mängus keskmiselt 10 punkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles