Rein Taaramäe võimalik diagnoos: kõri ahenemine

Jaan Martinson
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe esimene eesmärk on tervis korda saada. Selleks läheb ta Taani uuringutele.
Rein Taaramäe esimene eesmärk on tervis korda saada. Selleks läheb ta Taani uuringutele. Foto: Mihkel Maripuu

Rein Taaramäe läheb augusti lõpusHispaania velotuuri asemel Taani uuringutele.
 

Rein Taaramäe on jälile saamas põhjusele, miks võidu sõites, kui hoog suureks läheb, hapnikukraan justkui kinni keeratakse. Tegu pole astmaga, vaid kõri ilmselt koormusest tingitud ahenemisega.

Augusti lõpus läheb Taaramäe Hispaania velotuuri asemel Taani uuringutele.
Pärast ebaõnnestunud, 102. kohaga lõppenud Tour de France’i naasis Taaramäe Eestisse ning asus koostöös arstidega jälitama hingamisraskuste põhjusi. Tõde selgub uuringutel, kuid esmaversiooni järgi ei piina Taaramäed mitte astma, vaid kõri koormusest tingitud ahenemine (Exersice-­idnucted laryngeal obstruction ehk EILO).

Hapnik ei pääse läbi
«Sisuliselt aheneb kõri maksimaalse pingutuse ajal sentimeetriseks piluks, kust õhku väga palju läbi ei mahu,» selgitas Taaramäe. «Astmaatiline reaktsioon oli mul testide järgi minimaalne.»
Eesti tohtritega polnud probleemi, nemad võtsid abi vajava Taaramäe kesksuvelgi vastu, ent piiri taga asjad nii lihtsalt ei käi. «Vastavaid uuringuid tehakse vaid Kopenhaagenis ja Londonis, kuid sealsed arstid on puhkusel. Sain äsja e-kirja, et mind võetakse ette kolme nädala pärast.»

Kõri koormusest tingitud ahenemist pole maailmas palju uuritud. Taani meedikud avaldasid alles tänavu aprillis selleteemalise teadusartikli. Uuriti 88 astmaatikuks tunnistatud sportlast ning jõuti järeldusele, et tervelt 31 nendest ei põe tegelikult astmat, vaid neil on kõri ahenemine.

«Üsna kindel, et minulgi on sama probleem,» arvas Taaramäe. «Rahulikult pedaalides pole midagi häda, aga tõusudel ja täie kiirusega vunkides, kui pulss on laes, tõuseb hingamisele justkui klapp ette, kõri nagu kleepuks kinni. Oleks astma, aitaks ravimid, aga ei aita. Absoluutselt ei aita.»

Vuelta jääb tänavu ära
Taaramäel – kuigi ta on taanlaste saadetud teadusartikleid lugenud – on vaid kaudne aimdus, kuidas teda Taanis testima hakatakse ja mida ravi endast kujutab: «Teen koormustesti, kus pannakse kaamera kõrri. Astma olemasolu kontrollitakse samuti. Ravi kohta ei tea. Äkki aitab lõikus?»
Niisiis Vueltale Taaramäe ei lähe.

«Pole mingit mõtet suurtuuril võidu sõita, kui tervis pole korras,» tõdes Cofidise üks liidritest. «Klubi suhtub minusse õnneks mõistvalt, andis vabad käed ja hooaja teiseks pooleks soodsa kalendri. Seni puhkasin, käisin iga päev rattaga nii-öelda matkamas, aga ära tüütas.

Ma pole puhkaja tüüpi. Nüüd hakkan tasapisi mahtu koguma. Ma ei valmistu sügiseseks hooajaks, lõigutrenne ei tee, vaid tulevikuks. Tapma ennast kindlasti ei hakka. Kui saan Taanis uuringutel käidud, vaatan edasi.»

Kui kõik klapib ja uuringud tehtud saavad, võib Taaramäe startida 27. augustil algaval mitmepäevasõidul Poitou-Charentes. «Velotuur toimub tasamaal, kuid kavas on ka eraldistart, millega saan ma tavaliselt hakkama isegi kehva vormiga,» selgitas Taaramäe, miks ta sellel võidusõidul ratta joonele tahab lükata.  

Taaramäe jääb talle omaselt optimistiks ja loodab, et saab tervise peagi korda. «Niikaua pean kõigele vaatamata vana rada edasi käima. Seisma ei tohi jääda. Süda on mul ju kombes, muu organism samuti, küll saan ka hingamise joonde.»  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles