Kangert: Vuelta karm etapp vihmas ja külmas kärpis elust kaks nädalat

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: Astana

Tanel Kangert tõdes eile, Hispaania velotuuri puhkepäeval, et on väsinud nagu kõik teisedki ratturid, sest eelnevad päevad olid ränkrasked. «Too etapp, kui külmas, vihmas ja udus võitlesime, kärpis mu elust vist kaks nädalat.»

Kangert rääkis laupäevasest 14. etapist, mil üle kümne ratturi alajahtumise tõttu sadulast maha ronis. «Ma ei taha heroiseerida ega midagi, ent kihutada läbi udu kiirusega 85 kilomeetrit tunnis mäest alla, kui temperatuur on neli kraadi ja ülalt sajab paduvihma, pole just parim päev kontoris. Ja kui siis lõputõusul veel keti maha viskas ja raami vahele kinni kiilus, mistõttu maha jäin, ajas tõesti tigedaks.»

Enne puhkepäeva säilitas Astana meeskonna esisõitja Vincenzo Nibali Vueltal liidrikoha, kuigi jäi esmaspäevase etapi viimasel tõusul lähimatest jälitajatest maha ja vahe kahanes Christopher Horneriga 28 sekundile. Kangert jätkab kümnendal kohal.

«Eks igaühel juhtub mõni kehv päev sekka, ka Nibalil, aga ometi suutis ta liidrikohta hoida,» kommenteeris itaallase peamine abimees Kangert. «Ta oli kesisest etteastest üsna löödud, aga loodetavasti kosub. Kolmapäeval sõidetakse tasamaal, see annab Nibalile ehk ühe puhkepäeva lisaks. Sealt edasi läheb taas raskeks. Tänavune Vuelta on ääretult tihe, võidu ja kaotuse võivad otsustada sekundid.»

Kütust on paagis ehk jõudu organismis piisavalt, et Vuelta edukalt lõpuni sõita, tunnistas Kangert. Hinges ihkab ta kümnendat kohta säilitada, ent kui see ei õnnestu, polevat kah hullu. «Võib juhtuda, et Nibalit aidates sõidan end juba mõne etapi keskel tühjaks ning korjan kõvasti kaotust. Meil pole lihtne, sest tundub, nagu võitleks Vueltal 140 ratturit Astana vastu. Telerist näidatakse viimast 50 kilomeetrit, aga mitte seda, mis varem toimub. Üks rünnak teise otsa, suured grupid põgenevad ning meie peame rünnakud tõrjuma ja peagrupi jooksikutele järele vedama. Säärane võitlus, et sõitu kontrollida, röövib meeletult energiat ja rikub närve.

Kangert kiitis, et Astana mehed viimseni – ükski pole seni veel võidusõitu katkestanud – rügavad täiega ja ühtse rindena, et Nibali liidrisärki kaitsta.

Nädalapäevad tagasi pikendas Kangert kontrahti Astanaga kahe aasta võrra. Milline summa on kirjutatud palgareale, jäi saladuseks: «Ainus number, mille välja ütlen, on kolm. Kolm aastat olen vähemalt veel Astanas. Palk ei ole midagi ulmelist, kui arvestada keerulist olukorda ratturite turul.»

Põhjus, miks Kangert otsustas pikemaks ajaks Astanasse jääda, oli lihtne: milleks muuta seda, mis töötab.

«Mõttetu oleks siirduda mõnda teise meeskonda lihtsalt selle pärast, et nii on äge,» selgitas Kangert. «Ma ei pruugi Astanas elu lõpuni pelgalt abilisena rügada, heal päeval saan võimaluse tulemust teha, kuid selleks pean kindraliks tõusma. Aga enne kindraliks saamist tuleb olla hea sõdur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles