Baruto loobumisest: täiega ei saa, poolega ei oska

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto karjääri tipphetk – möödunud aasta jaanuaris võitis ta suurturniiri Hatsu-basho.
Baruto karjääri tipphetk – möödunud aasta jaanuaris võitis ta suurturniiri Hatsu-basho. Foto: AFP/SCANPIX

Kui Eesti sumo isa Riho Rannikmaa võttis kaks nädalat tagasi kõne Jaapanisse Kaido Höövelsonile, keda sumomaailm tunneb võitleja Barutona, et uurida, kas viimasel ajal vigastustega kimpus olnud vägilane kavatseb osaleda peatselt algaval järjekordsel suurturniiril, sai ta vastuse, mis andis selgelt mõista, et eestlase Jaapani-vallutus on lõppenud. «Ta ütles, et tegeleb otste kokkutõmbamisega, kuid palus, et ma seda uudist siin ei levitaks,» meenutas Rannikmaa toonast vestlust.

Eile hommikul saatiski Baruto Eesti meediale avalduse, kus teatas karjääri lõpetamisest. Eile andis ta Jaapanis Tokyos ka selleteemalise pressikonverentsi. 28-aastase mehe tippspordist lahkumise põhjuseks on põlvevigastus, mis osutus tõsisemaks, kui vägilane ise esialgu arvas. «Täisjõuga ma enam maadelda ei saa, poole jõuga ma ei oska,» seisis Baruto saadetud avalduses.

Kuigi karjääri lõpetamine oli sunnitud samm, tunneb mees tehtu üle rõõmu. «Mu sumokarjäär on olnud ebatavaline ja lõppkokkuvõttes väga edukas. Rohkem kui tiitleid ja auhindu hindan inimesi, kellega sport mind kokku viis, ja neid on palju,» kirjutas Baruto.

Baruto talendi avastajaks olnud Rannikmaa sõnul jäi eestlasel küll kõige kõrgem siht, yokozuna tiitel, võitmata, kuid vaatamata sellele on seljataga suuepärane karjäär. «Oma tasemelt oli ta võimelina tõusma yokozuna’ks, kuid töö on selletagi igal juhul tehtud,» märkis Rannikmaa. «Baruto oli sumomaailma absoluutses tipus ja lahkub sealt ozeki’na. See, et ta vigastuse tõttu langes lõpuks madalamale tasemele, ei loe midagi. Karjääri lõpetamisel arvestatakse seda staatust, mis tal oli enne vigastusi.»

Baruto jõudis ozeki tiitlini 2010. aasta kevadel, olles sumomaailmas teine eurooplasest ozeki. Enne teda jõudis selleni bulgaarlane Kotooshu. Karjääri suurima saavutuseni küündis aga Virumaalt pärit vägilane 2012. aasta jaanuaris, kui ta triumfeeris Hatsu-basho võitjana. Yokozuna’ks tõusmiseks oleks ta pidanud võitma ka järgmise turniiri, kuid seda ta ei suutnud. Sama aasta lõpus vigastas Baruto juba varemgi häda teinud põlve ja sellest algas tema karjääri hääbumine. Lõpliku hoobi sai niigi haige põlv mais toimunud turniiril.

Eestisse naaseb Baruto 20. septembril, ent kindlasti ei jõua ta selleks ajaks kõiki sportlaskarjääri lõpetamisega seotud toiminguid läbida. Rannikmaa sõnul kaasnevad ozeki pensionile saatmisega suurejoonelised tseremooniad, mis jäävad vaid veidikene alla yokozuna’dele osaks saavatele austusavaldustele.

«Kõige tähtsam protseduur on patsi lõikamine. Tavaliselt tehakse seda mõnel suurturniiril või sumoga seotud pidulikul üritusel,» teadis Rannikmaa. Suure tõenäosusega toimub Baruto pidulik patsilõikamine alles jaanuaris. Vikerraadiole antud intervjuus rääkis Baruto, et üritusele kutsutakse sõbrad, tuttavad, sponsorid ja fännid ning igaüks neist saab veidike sumomehe patsi nüsida.

Üheksa aastat Jaapanis veetnud Baruto kinnitas, et tundis alati Eesti tuge. «Meeldiv oli tavaliste inimeste, aga ka ajakirjanduse väga professionaalne ja lugupidav tähelepanu mu tegevuse vastu. See oli kokkuvõttes ehk suurim motivaator, sest Jaapanis tegin tööd, aga mu kodu on Eestis ja mida eesti inimesed arvavad, on sportlasele väga tähtis,» tunnistas ta oma avalduses. «Olen väga õnnelik, kui suutsin Jaapanit ja sumot Eestile lähemale tuua ja vastupidi.»

Baruto on varem öelnud, et karjääri lõppedes kavatseb koos oma venelannast abikaasa Jelenaga naasta Eestisse ja pühenduda talupidamisele. Tal on Virumaal asuv Kopli talu.  


Baruto karjääri tähised

• 2004 – Baruto teeb mais profidebüüdi.

• 2005 – tõuseb kõigest kaheksa turniiriga jūryō divisjoni. Tõusu makuu­chi divisjoni nurjab pimesoolepõletik.

• 2006 – mais kerkib makuuchi divisjoni.

• 2007 – vigastab jaanuariturniiril vasaku põlve sidemeid ega saa märtsiturniiril osaleda, mistõttu langeb tagasi jūryō divisjoni. Võidab jūryō turniiri ja tõuseb tagasi makuu­c­hi’sse, kuid vigastab juuliturniiril uuesti põlve, on sunnitud turniiri pooleli jätma ja langeb jälle jūryō divisjoni. Võidab sep­temb­ris jūryō divisjoni turniiri ja heitleb novembris ka makuuchi divisjonis.

• 2008 – juuliturniiriga tõuseb komusubi staatusesse ja septembris ka sekiwake’ks.

• 2010 – alistab jaanuariturniiril esmakordselt yokozuna. Veel edukam on märtsiturniir, kus kaotab pöidlavigastuse kiuste ainult yokozuna Hakuhole ja pälvib ozeki tiitli.

• 2012 – karjääri tipphetk saabub jaanuariturniiril, mille Baruto võidab. Temast saab üheksas välismaalane ja teine eurooplane, kes selle saavutusega hakkama saanud. Suur tagasilöök saabub septembriturniiril, kus vigastab varvast ja on sunnitud turniiri pooleli jätma. Reielihase vigastuse tõttu jääb pooleli ka novembriturniir ning Baruto langeb tagasi sekiwake seisusesse.

• 2013 – maiturniiri seitsmendal päeval vigastab Baruto taas vasakut põlve ja on sunnitud turniiri pooleli jätma. Vahele jääb ka juuliturniir ning Baruto langeb tagasi jūryō divisjoni. Enne septembriturniiri algust teatab ta karjääri lõpetamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles