Võitlussportlased kutsuvad verd loovutama

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jorgen Matsi kutsub kõiki verd loovutama
Jorgen Matsi kutsub kõiki verd loovutama Foto: MMA Raju

Juba homme, neljapäeval, toimub üle-eestiline doonorluskampaania «Raju doonoriks!», kus Eesti sportliku vabavõitluse liiga Raju võitlejad ja Eesti koondise maadlejad kutsuvad koostöös Eesti verekeskustega häid inimesi verd loovutama.

«Meie eesmärgiks on teadvustada avalikkusele veredoonorluse ja tervislike eluviiside tähtsust, kutsuda inimesi üles verd andma ja arendada võitlussportide tuntust Eestis,» kommenteerib ettevõtmist Raju peakorraldaja Ott Tõnissaar.

«Maadlus on võitlusspordi selgroog. Maadlejad on tugevad ja teotahtelised inimesed ning tugevate kohustus on aidata ka teisi. See rammus veri leiab kindlasti õige kasutuse ja tee abivajajateni,» põhjendab maadlejate osalemist üleskutses juba 18. eluaastal doonorlusega algust teinud Toeta Eesti Maadlust liikumise eestvedaja Martin Plaser.

Tallinna Ühisgümnaasiumi tervisenõukogu esimees Kai Tajur lisab: «Kool kasvatab noori doonoreid ja väärtustab sportlikku eluviisi. Tore, et projekt «Raju doonoriks!» ühendab endas neid mõlemaid.»

Üle-eestilise kampaania «Raju doonoriks» käigus on võimalik verd loovutada:

Tallinnas: Tallinna Ühisgümnaasiumi võimlas (Pärnu mnt 71)
Avatud kell: 11.00 – 15.00

Tallinnas: Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuses (Ädala 2)
Avatud kell: 11.00 – 19.00

Tallinnas: DoonoriFoorumis (Narva mnt 5, Foorumi keskuse 4. korrusel).
Avatud kell: 11.00 – 19.00

Tartus: Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuses (L. Puusepa 1a)
Avatud kell: 8.00 – 18.00

Pärnus: Pärnu Haigla veretalituses (Metsa 1)
Avatud kell: 13.00 – 16.00

Kohtla-Järvel: Ida-Viru Keskhaigla vereteenistuses (Ravi 10D, polikliiniku 3. korrusel)
Avatud kell: 8.30 – 15.00


Kuna doonorlus on vabatahtlik, siis on Eestis vere loovutajateks hea tahtega inimesed, kes väärtustavad teiste aitamist ning hoolitsevad ka enda eest. Doonorlus ei maksa doonorile midagi. Protsess on valutu ja ajakulu sellele on väike (ligikaudu 45 minutit, esmakordsele doonorile veidi kauem).

2011. aastal alguse saanud kampaania toimub homme juba kuuendat korda. Kogu selle aja jooksul on kokku toodud ligikaudu 500 doonorit, kellest pea 150 on olnud esmakordsed. Tänavu on üleskutsega liitunud ka Eesti maadlejad ja mittetulundusühing Toeta Eesti Maadlust.

Sportlik vabavõitlus ehk MMA on kahevõitlusala, mille eesmärgiks on selgitada sportlikus keskkonnas välja parim võitleja. Raju on Eesti Sportliku Vabavõitluse Liiga, mille matšid toimuvad Eestis ainulaadses, võrkaiaga piiratud puuris. Järgmine sündmus – Olly RAJU 12 – toimub 19. oktoobril 2013 Tartus A. Le Coq spordimajas. Raju on võimalus jälgida ka neil, kes kohale tulla ei saa – kogu sündmusest tehakse Postimehe vahendusel rahvusvaheline HD-kvaliteediga otseülekanne: postimees.ee/raju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles