Riigid jahivad ManU supertalenti

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adnan Januzaj (keskel) karjäär ManUs on alanud paljulubavalt. Siiski on päevakorral küsimused, mis saab noormehest edasi nii rahvuskoondise kui ka klubi tasandil.
Adnan Januzaj (keskel) karjäär ManUs on alanud paljulubavalt. Siiski on päevakorral küsimused, mis saab noormehest edasi nii rahvuskoondise kui ka klubi tasandil. Foto: AP/Scanpix

Jalgpallimaailma üks suuremaid talente Adnan Januzaj pole seni esindanud ühtegi koondist, tema valikusse kuulub koguni kuus riiki.

Eelmise hooaja lõpus lausus Manchester Unitedi jalgpalliklubi juhendaja Sir Alex Ferguson kiidusõnu noormängija Adnan Januzaj kohta. Laupäeval tegi 18-aastane noormees oma nime üle ilma kuulsaks, kui ta pääses Premier League’is esmakordselt ManU algkoosseisu ja tema kaks väravat tõid Man­chesteri klubile võõrsil Sunderlandi üle 2:1 võidu. Siiski on seoses temaga õhus väga palju huvipakkuvaid küsimusi.

Esmalt muretsevad ManU fännid, et mis saab mehest hooaja lõppedes, kuna Januzaj leping Manchesteri klubiga saab suve hakul läbi. Seega seisavad ukse taga juba järjekorras nii Manchester City, Londoni Chelsea kui ka Madridi Real, et andekat tulevikumeest endale saada.

Siiski on õhus veelgi põnevam küsimus – millist riiki hakkab 18-aastane jalgpallur rahvusvahelisel areenil esindama? Seni ei ole Belgia pealinnas Brüsselis albaanlasest isa ja Kosovost pärit ema peres sündinud mängumees oma otsust langetanud, lisaks pole ta esindanud ka ühegi riigi noortekoondist.

Lisaks Belgiale, Albaaniale, Kosovole (nemad mängivad vaid sõpruskohtumisi) võib ta vanavanemate põlvnevuse tõttu esindada Türgit ja lisaks oleks tal õigus esindada ka Serbiat, kuna viimane pole neist lahku löönud Kosovo iseseisvust tunnistanud. 2011. aastal Brüsseli Anderlechtist 345 000 euro eest ManU noortemeeskonnaga ühinenule on nüüdseks silma peale pannud ka Inglismaa, kes tahaks supertalenti hoopis enda ridades näha.

Belgiale seni eitav vastus

Seega saab Januzaj põhimõtteliselt valida kuue koondise vahel. Kui viit neist saaks ta hakata kohe esindama, siis Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) reeglite kohaselt saaks ta Inglismaa eest väljakule joosta alles 2018. aasta veebruaris. (Kui jalgpallur ei ole sugupuuliselt kuidagi antud riigiga seotud, võib ta rahvusesinduse särgi selga tõmmata alles siis, kui on pärast 18. eluaasta täitumist elanud seal riigis viis aastat. Täisealiseks sai Januzaj tänavu veebruaris.)

Arvestades praeguse talentidest pungil Belgia koondise tugevust, oleks rahvusvahelist edu silmas pidades just see kõige otstarbekam valik. Siiski on kuuldavasti noormehe enda süda tuksumas hoopis isa sünnimaale Albaaniale. Albaania koondise peatreener Gianni De Biasi märkis augustis, et nad ootavad õiget hetke, et noormees rahvusesindusse kutsuda. Kosovo Jalgpalli Liit on aga teatanud, et nemad mõistaksid Januzaj otsust valida mõni teine koondis.

Juunis avaldas Belgia U18 ja U19 meeskondade endine juhendaja Marc van Geersom, et Januzaj vastas alati kõikidele nende kutsetele eitavalt. Samas pole nende A-koondise juhendaja Marc Wilmots veel lootust kaotanud. «Ma räägin temaga peagi, kuid ta peab ise otsuse tegema. Ta ei ole kordagi meie noortetiime esindanud, ta on alati keeldunud,» sõnas Wilmots kohalikule meediale.

Xhaka hoiatav näide

Noormehe tähelend ja keeruline olukord on erksaks muutnud ka inglaste meeled. «Tema talendis ei ole mingit kahtlust, me jälgime tema tegemisi. Kui ta saab kodakondsuse, siis võiks ta mängida ka Inglismaa koondise eest,» teatas inglaste juhendaja Roy Hodgson Match of the Day’s.

«Usutavasti on olemas võimalus, et ta hakkab esindama Inglismaad. Loomulikult on tema valikuring suur,» märkis ManU juhendaja David Moyes, kes lisas, et sealne alaliit on nendega kodakondsuse teemadel juba ühendust võtnud. Ühes oli Moyes siiski kindel – peatreener usub, et ManU-l õnnestub suurte rahapakkide abil Januzajga lepingut pikendada.

Januzaj pikk mõtlemisaeg  koondise osas võib kokkuvõttes talle isegi kasuks tulla, kuna eelmisel aastal näitas üks tema saatusekaaslane, et platsil võib tegelik rahvus ikkagi välja lüüa ja sellega võib sportlane endale hulga sekeldusi kaela tõmmata.

Kui paljudes Euroopa koondistes on nii Serbia, Horvaatia kui ka Bosnia ja Hertsegoviina päritolu pallureid, siis aina enam tõstavad pead ka mängijad, kelle juured viivad Kosovosse ja Albaaniasse. Mullu tõusis rambivalgusesse üks selline mängumees, Granit Xhaka, kes esindab Šveitsi koondist.

21-aastasel Xhakal oli eelmise aasta septembris MM-valikmängus võimalik Albaania vastu skoori teha, kuid ta jättis Šveitsi 2:0 eduseisul lihtsalt palli väravasse löömata.

«Kogesin selles mängus hulgaliselt erinevaid emotsioone ning ei teadnud kohati, mida teha või kuidas käituda. Teie jaoks olen võib-olla reetur, aga tunnen ennast täielikult albaanlasena,» kirjutas Kosovos sündinud Xhaka oma Facebooki lehel pärast kohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles