Seli: nüüd saame öelda, et medal kuulub rahvale

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe Souli olümpiakuld jõuab täna spordimuuseumisse
Erika Salumäe Souli olümpiakuld jõuab täna spordimuuseumisse Foto: Andres Haabu

«Kui öeldakse, et võit kuulub sportlasele, aga emotsioon rahvale, siis nüüd saame öelda, et ka medal kuulub rahvale,» kinnitas eile Londonis toimunud oksjonilt Erika Salumäe 1998. aasta Souli olümpiakullaga naasnud Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli. Kui eile päeval polnud Londonis müügis olnud Salumäe 1992. aasta Barcelona kulla saatus veel selgunud, siis õhtuks kinnitas oksjonit läbi viinud firma, et nii Salumäe trekiratas kui medal müüdi Eestisse.

Salumäe Souli kuldmedalit sai eile üle pika aja näha taas Eestis, kui Tallinnas autasustati teise poolaasta edukamaid sportlasi.

«1988. aastal olime Nõukogude võimu all, aga oli murranguaeg, kui hakati sinimustvalgeid lippe välja tooma ning sealt edasi arenesid välja mitmed ajaloolised sündmused,» selgitas Seli, miks 1988. aasta Souli olümpiamedal on oluline.

«Mäletan, kuidas rahvas koju saabunud Salumäed ja Tiit Sokku (võitis kulla korvpallis – toim) vastu võttis ja õhku loopis – toona liitis emotsioon rahvast väga vägevalt. On tore, et eestlased on endiselt spordirahvas ja see liidab meid ka praegu,» lisas Seli.

Salumäe medalite tähtsust rõhutas ka kettaheitja Gerd Kanter, kellel on ette näidata 2008. aasta Pekingi OM-kuld. «Minu arust medal kui füüsiline objekt pole nii oluline, vaid tähtsamad on sellega kaasnenud emotsioonid, ning need olid omal ajal väga tähtsad,» rääkis Kanter. «1988. aasta olümpiavõitu ma ei mäleta, aga 1992. aasta Barcelona finaalsõitu vaatasin vanematega kodus. Eks kui meie lipp tagurpidi üles tõmmati, siis see tegi meele natuke kurvaks, aga pakkus samas ka kõneainet,» meenutas Kanter.

Oma medalite võimaliku müükipaneku kohta arvas Kanter, et kunagi ei tea, mis elu tuua võib. Sama kinnitas ka kahekordne epeevehklemise maailmameister Nikolai Novosojolov.

«Raske on diskuteerida, kui ei tea tagamaid, aga ei usu, et Erika seda lihtsamates oludes teinud oleks Aga tal olid kaks medalit olemas ja seega võimalus. Mina pean enne need võitma, siis saab hakata müümist vaatama,» naeris Novosjolov.

Salumäe Souli olümpiakuld läheb Eesti spordimuuseumisse, 1992. aasta kulla ostjat pole veel avalikustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles