ROKi president kritiseeris olümpiakuldade müümist

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiakuld, mille Jesse Owens võitis 1936. aasta Berliini OMil.
Olümpiakuld, mille Jesse Owens võitis 1936. aasta Berliini OMil. Foto: SCANPIX

Hiljuti jõudis avalikkuse ette teade, et läbi aegade ühe legendaarsema sportlase Jesse Owensi üks olümpiakuld jõuab peagi oksjonile. Kuna hiljuti müüdi Londonis ka Eesti olümpiasangari Erika Salumäe kuldsed autasid, siis on antud teema ka Eestis aktuaalne. Nüüd leidis Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach, et olümpiamedalite müümine ei ole just parim tegevus.

Bachi sõnul ei tohiks sellised ajaloolised esemed oksjonile sattuda, kuna need võviad sattuda kollektsionääride kätte ehk tavalised spordihuvilised ei pruugi neid medaleid enam kunagi näha, kirjutab AP.

Bachi sõnul on Owensi 1936. aasta olümpiakullad osa maailma ajaloost. «Sellel medalil on palju sügavam tähendus, kui lihtsalt üks sportlik saavutus. See medal on osa maailma ajaloost,» sõnas Bach Owensi olümpiakulla kohta, mis võideti 1936. aastal Berliinis Adolf Hitleri silme all. «Minul on väga raske sellega leppida, et selline medal oksjonile jõudis.»

SCP Auctionsi sõnul võib medali lõpphinnaks kujuneda üks miljon USA dollarit. ROKi presidendi sõnul ei kavatse nemad oksjonil osaleda.

1980. aastal surnud Owens andis ühe oma olümpiakulla omal ajal oma sõbrale Bill Robinsonile, kuna viimane aitas sportlasel pärast olümpiamänge tööd leida. Medali pani nüüd oksjonile aga Robinsoni lesk.

Owens võitis 1936. aasta Berliini olümpiamängudel neli kuldmedalit. Owens krooniti parimaks 100 ja 200 m jooksudes, kaugushüppes ja 4x100 m teatejooksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles