Rammo Omaani MMil – vaiksed tuuled ja keelatud suhtlemine

Mariel Gregor
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Martin Rammo Omaanis Al-Musannah Sports Citys, kus Laseri MM peetakse. Tagaplaanil on sportlaste hotell ning meri jääb vaid kiviviske kaugusele.
Karl-Martin Rammo Omaanis Al-Musannah Sports Citys, kus Laseri MM peetakse. Tagaplaanil on sportlaste hotell ning meri jääb vaid kiviviske kaugusele. Foto: Erakogu

Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo alustab pühapäeval Omaanis maailmameistrivõistlusi. Oma karjääris on 24-aastane sportlane jõudnud sinnamaale, et saab keskenduda ainult spordile.

«Nüüd olen jah tippsportlane, esialgse plaani järgi kuni Rio olümpiani. Olen maksimalist ja kui Rioks juba valmistuda, siis ikka täiega. Sõjaväekohustus riigi ees on täidetud ja haridus omandatud, seega saan end rahulikult edasi arendada,  ilma et midagi segaks,» räägib Rammo, kes on lõpetanud Tallinna Ülikoolis rekreatsioonikorralduse eriala.

Käesoleva hooajaga võib ta rahule jääda: nii pidev esikümnekoht maailma edetabelis kui ka head tulemused MK-etappidelt näitavad stabiilsust. Alates juunist pole Rammo ühelgi võistlusel esikümnest välja jäänud, maailma edetabelis on ta 7. kohal.

«See, et kohe hooaja algul Miami MK-etapp nii hästi õnnestus ja medaliga koju tulin, andis ülejäänud hooajale hea tõuke. Kevadised võistlused Euroopas ei olnud võib-olla pealtnäha nii tulemuslikud kui oleks tahtnud, kuid tegelesin samal ajal ülikooli lõpetamisega ja oma energia läks ka pulmade korralduse peale. Samas suutsin kõige selle kõrvalt palju võistelda ja see andis suure tõuke ajale, mil kõrval segavaid faktoreid enam polnud. Suuresti seetõttu ongi alates juunist tulemused stabiilselt esikümnes olnud. Paremaks olen muutunud enam-vähem kõiges,» räägib Rammo.

Treenis olümpiavõitjaga

Rammo on enda sõnul tugeva tuulega purjetades üks maailma parimaid, samuti on lisandunud piisavalt kogemust. «Otsused võistlussõitudes on läbimõeldumad, kogemust hakkab vaikselt juba nii palju tekkima, et enamikus olukordades tean, kuidas käituda,» ütleb ta.

MMiks valmistudes sai Rammo koos treenida ka kahekordse olümpiavõitja, brasiil­lase Robert Scheidtiga.

«Olles ise juba ühe olümpiatsükli jagu suures mängus võistelnud, oli imestus suur, kui ma reaalselt sain temalt paar nippi, mida paati juhtides on võimalik paremini teha. Sellest olulisemaks pean aga seda, et nägin trennides, et olen kiire ja et kõik on võidetavad, lihtsalt tuleb vigu vältida ja õigetes olukordades õiged otsused vastu võtta,» räägib Rammo.

«Roberti puhul on vast kõige erakordsem see, et kui muidu ühistrennides ikka veidi kavaldatakse, vahel ei sõideta täiega, siis tema annab endast alati igas olukorras 110 protsenti, mis teeb temast ka hea partneri ja mõõdupuu. Ma ise olen pühendumuselt temaga suhteliselt sarnane,» lisab Rammo.

Nagu tippspordis ikka, pöörab ka Rammo psühholoogilisele poolele tähelepanu, ent enda sõnul on selle osaga praegu asjad korras ja lisaabi ta ei vaja.

«Loomulikult on psühholoogiline pool suure tähelepanu all, see on purjetamises võtmeküsimus. Tegu on lõpuks siiski sellise alaga, kus nutikus ja tarkus saab jõu üle enamasti võitu. Kõige tavalisem paralleel on, et me mängime merel justkui malet, mõeldes oma käike ette ja üritades vastase käike ennetada.

Seetõttu ongi purjetamises väga varajases nooruses läbilöömine üsna erakordne, sest pigem just psühholoogiline pool on see, mille arenemine kaua aega võtab, füüsiliselt on tasemele jõudmine ehk kergem. Mina olen spordipsühholoogidega konsulteerinud küll, kuid viimasel ajal seda vajalikuks ei pea,» räägib purjetaja, kes on enda sõnul saanud piisavalt juhtnööre, mille abil iseendaga paremini hakkama saada.

Sel suvel sai 24-aastasest Rammost abielumees, ent sõrmus sportlase sõnul tema tegutsemist merel ei mõjuta. Vaid konkurendid saavad rohkem hambaid teritada.

Vaiksed tuuled

«Sellest, et mul kaldal sõrmus sõrmes on, midagi muutunud pole. Kõik on samamoodi nagu enne, konkurendid ehk tögavad vähe rohkem, et noh, mis me räägime, ikkagi abielumees, aga sellega asi ka piirdub. Võib-olla on endas pigem kerge rahulolutunne ja seetõttu olen veidi rahulikum,» sõnab Rammo.

MMiks Rammo endale kindla koha näol eesmärki seadnud pole, selles mängivad suurt rolli Omaanis valitsevad nõrgad tuuled. «Sel hooajal olen võistlustel tugeva tuule sõitudes olnud väga kõrgetel kohtadel. Siin puhuvad aga pigem vaiksemad tuuled, milles füüsiline valmisolek on vähem oluline ja nutikuse, kuid ka õnne osakaal on suurem,» räägib Rammo oludest võistluspaigas.  

«Kuna tegu on vaikse tuule kohaga, siis võib juhtuda igasugu asju, mistõttu ma päris otsest kohalist eesmärki endale ei sõnasta. Kindel koht, millest allapoole jääda oleks pettumus, on ehk mu eelmise MMi 27. koht, sest usun, et olen palju arenenud. Samas arvan, et arvestades siinseid tuuleolusid, oleks esikümnesse tulek väga hea ja nõuab ilmselt juba veidi ka asjade kokkulangemist,» lisab ta.

Omaanis kehtivad teatavasti pisut teised normid ja tõekspidamised kui Eestis ja nii selgus pisut veidra tõigana, et araabia riigis peetava MMi ajal pole Rammol päris vabalt võimalik suhelda ei koduste ega ajakirjanikega. Nimelt on kohapeal keelatud kasutada paljude eestlaste jaoks nii igapäevast suhtlusvahendit nagu Skype. «Selle kohta öeldi siin selgituseks, et keeld on kehtestatud «turvakaalutlustel»,» põhjendas Rammo veidi kummalist olukorda. Internet muidu toimib ja näiteks suhtlusportaalis Facebook saab vabalt kõikidega suhelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles