Kümmel Asiago põrumisest: riskisin ja kaotasin

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmel.
Peeter Kümmel. Foto: Liis Treimann

Eesti sprinterite kohta kehtib Murphy esimene seadus: kui miski saab untsu minna, siis ka läheb. Asiago MK-etapil otsustas Peeter Kümmel ajasõidus startida klassikasuuskadega, mis oli viga. Pühapäevases teatesõidus võinuks Kümmel ja Ränkel võidelda finaalikoha eest, kuid olid eri tiimides.

Selge, et Eesti sprindimehed planeedi paremikku ei kuulu, kuid keegi võinuks Asiagos siiski edasi pääseda. Kümmel näiteks. Paraku otsustas ta valida klassikasuusad. Statistika ei valeta: 30 veerandfinalistist sõitsid vaid kolm klassikat, ülejäänud – uisusuusad alla – uhasid raja paaristõugetega läbi. «Tegin selge vea,» tunnistas Kümmel. «Otsustamine oli raske. Riskisin ja kaotasin.»

«Uisusuusk oli ainuõige valik,» kinnitas Ränkel, kes sai Eesti parimana 38. koha (+14,06), ent õnnitlusi esisprinteri tiitli eest vastu ei võtnud. «Kui MK-punkte ei tule, pole põhjust hüpata. Kahjuks startisin tagapool, aga iga minutiga läks rada pehmemaks ja libisemine kehvemaks.»

Siim Sellis sai 43. (+14,45), Kein Einaste 49. (+17,38) ja Kümmel 58. (+19,38) koha. Võitis venelane Nikita Krjukov Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranini ees. Naistest oli parim poolatar Justyna Kowalczyk.

Asiago sprinditeade oli eelproov Sotši olümpiaks, kus rada on raskemgi, üht vahetust sõidetakse üle nelja minuti, kuid lisandub kõrgusekoefitsient, mis teeb asja veel hullemaks.

Eestlastest said Asiagos omadega mingil määral hakkama vaid Kümmel ja Ränkel, kuid paraku sõitis esimene neist paaris Einastega, teine Sellisega. Kui võrrelda kolmandat ja neljandat vahetust, kus Eesti tiimid maha jäid, oli Ränkel 15 sekundi võrra kiirem Sellisest ja Kümmel edestas 22 sekundiga Einastet.

«Võinuks Kümmeliga võidelda finaalikoha eest,» nõustus Ränkel. «Kahjuks pandi meeskonnad kokku individuaalvõistluse põhjal – esimene ja teine, kolmas ja neljas.»

Kümmel ei arvanud midagi, vaid tõdes, et tema ja tiimikaaslased Davosi laagris mägedega ei kohanenud: «Keegi meist ei realiseerinud oma tegelikke võimeid. Tuleme koju, puhkame ja otsustame, mis mägedega ette võtta.»  

Kuna sprinterid pole hooaja alguses olümpiadistantsidel millegagi silma paistnud, alustavad nad Sotši kohtade jagamist puhtalt lehelt. Esimene valik tehakse 5. jaanuaril Rootsis Skandinaavia karikal, kus sõidetakse vabatehnika­sprint. Kohal on kõik, kes Sotši piletit ihkavad. Meestest kolm kvalifikatsiooni kiiremat pääsevad Nove Mesto ja Szklarska Poreba MK-etappidele, ühe valib sprindikoondise peatreener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles