Uute piirnormide järgi on Veerpalu süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu on kohtus õigeks mõistetud.
Andrus Veerpalu on kohtus õigeks mõistetud. Foto: Priit Simson

Eile avaldas Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) kasvuhormooni testi uued piirnormid, mis peaks olema teaduslikult piisavalt tõestatud ning kannatama välja iga kohtuprotsessi. Andrus Veerpalu 2011. aasta jaanuaris võetud dopinguproovi näidud ületavad vastseid piirnorme. «Siin on tegu selge dopingujuhtumiga, kuigi sportlane mõisteti kohtus õigeks,» selgitas Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port.

Kui asi arvude keelde panna, olid Veerpalu proovide näidud (Kit 1 ja Kit 2) järgmised: A-proovil 2.62 ja 3.07, B-proovil 2.73 ja 2.00. Uued piirnormid on vastavalt 1.81 ja 1.87. Eelmised olid 1.81 ja 1.68. Kusjuures spordikohus vaidlustaski vaid ühe piirnormi kahest, teist peeti tõestatuks.

Kasvuhormooni uusi piirnorme selgitavad paberid sai Port kätte alles eile hilisõhtul. «Jõudsin pilgu peale visata ja võin öelda: testimeetodit ega analüütilisi samme pole muudetud, mistõttu ei saa keegi öelda, et tegu on uue testiga. Ja nagu näha, ületavad Veerpalu näidud piirnorme, mis tähendab, et tema organismist leiti kehavälist kasvuhormooni.»

Pordi sõnul ei pea WADA testi pädevuse kohta spordikohtult luba küsima. «Nagu siin kirjas on, võetakse test ja selle uued piirnormid kohe kasutusele ning asutakse sportlasi taas testima või eelnevalt võetud dopinguproove uurima ja määratlema. Kui keegi tahab ka need piirnormid kohtus vaidlustada, siis see õigus on olemas, kuid ma ei usu, et seda tehakse. WADA on asja kallal tõsist vaeva näinud.»

See, et Veerpalu kaitsjad uued normid ja testi pädevuse kahtluse alla seavad, on Pordi sõnul loomulik. «See ongi nende ülesanne. Aga kritiseerida, et täpse tulemuse saamiseks on vaja uurida 30 000 inimest, pole samuti õige. Piisava vastuse saab kätte ka märksa väiksemate testidega.»

Mis saab Veerpalust?

«Veerpalu asub eikellegimaal,» tõdes Port. «Mis samas on kõigi maa, sest kõigil on asja kohta midagi öelda ja arvata. Eks igaüks pea otsustama, kas ta on süüdi või mitte. Eesti Antidopingu jaoks küsimust pole, tegu on selge dopingujuhtumiga. Samas, spordikohus oma otsust ei muuda ja kuna otsus on lõplik, ei saa seda ka edasi kaevata.»

Samamoodi eikellegimaal asuvad ka Veerpalu treener ja arst, kuid Pordi sõnul on Eesti Antidoping, täpsemini distsiplinaarkolleegium, kohustatud nad ette võtma ja uurima, kust keelatud ainet saadi ja kelle abil see Veerpalu organismi sattus.

«Kuulen kasvuhormooni uutest piirmääradest esimest korda,» tõdes EOK president ja Eesti Antidopingu nõukogu esimees Neinar Seli. «Võin kinnitada, et selliseks olukorraks pole me valmistunud, seega ei oska ma ka ütelda, kuidas võivad uued piirnormid mõjutada vanu proove. Huvitav, kas see tähendab seda, et Veerpalu loos algatatakse uus protsess? Kõige paremini oskab seda ilmselt seletada Kristjan Port.»

Seli kinnitas, et Eesti Olümpiakomitee on alati puhta spordi poolt, kuid ei osanud veel eile õhtul ütelda, kuidas peaks EOK sellele uudisele reageerima. «Peame laskma sel settida, homme oleme kindlasti targemad,» nentis ta. «Kindlasti tegutseme nii, nagu kord ette näeb, oleme dopinguküsimustes väga printsipiaalsed ja jätkame sama joont ka edaspidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles