Dopinguloo taasavamine võib võtta Veerpalult ja Alaverilt praeguse töö

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Liis Treimann

Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) otsus kehtestada kasvuhormooni testile uued piirnormid võib tähendada Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri jaoks praeguse töö kaotust. Seda juhul, kui Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) otsustab, et uute piirnormide kehtestamine tõestab Veerpalu dopingutarvitamist ning leiab võimaluse teda uuesti karistada. 

Asjade selline käik tähendab aga seda, et praegu Kasahstani suusamehe Aleksei Poltoranini abilisena tegutseval kahekordsel olümpiavõitjal poleks teatud aeg suusavõistlustele asja. Kindlam on aga see, et vaatluse alla satub Veerpalu treenerina tegutsenud Alaver. Rahvusvahelised dopingureeglid nõuavad patustanud sportlast abistanud inimeste karmi karistamist.

Kui Alaveri seotus sportlase dopingutarvitamisega leiab kinnitust, määratakse talle teatud perioodiks treenerina töötamise keeld. Alaver juhendab siiani mitmeid Eesti suusatippe ja on alaliidu üks võimsaima sõnajõuga mees. Samas pole kindel, et uurimine jõuab tulemuseni juba enne tuleval nädalal algavat Sotši olümpiat.

Eesti Antidopingu kõneisik Kristjan Port selgitas oma organisatsiooni edasisi samme. Lähipäevil kogutakse Veerpalu juhtumit ja WADA kehtestatud uusi piirnormi puudutavad materjalid kokku ning edastatakse distsiplinaarkolleegiumile. Reeglite kohaselt on selleks aega kaks nädalat. Kolleegium peab korraldama asjaosaliste ärakuulamise kolme kuu jooksul. «Meie asi pole seaduste tõlgendamine, vaid peame jälgima, et neist peetakse kinni,» rääkis Port. «Distsiplinaarkolleegium saab aga langetada otsuseid. Usun, et nad ei hakka asjaga viivitama.»

Juhul kui advokaat Margus Mugu juhitaval kolleegiumil jäävad käed tõe väljaselgitamiseks lühikeseks, ei pidanud Port sugugi võimatuks prokuratuuri poole pöördumist. Ta meenutas, et hiljuti keeldus prokuratuur algatamast kriminaalasja väidetavalt sportlaste dopinguaineid vahendanud Vitali Bernatski asjus. Toona viidati asja aegumisele, seekord on aga tegemist värske juhtumiga, mis kuulub seaduste järgi uurimisele.

«Riigil on hoopis suuremad võimalused asja uurida,» märkis Port ja lisas, et uurimise käigus on tulemuseni jõudmine tõenäoline. «Oluline on see, et Veerpalul pole enam võimalik väita, et proovi võtmisel tehti vigu või seda, et kasvuhormooni näit on kõrge seoses raskete treeningutega. Need väited lükati spordiarbitraažis juba ümber. Samas on võimalik Veerpalul esitada seletusi, mis võivad asja kergendada.» 

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli arvates võib tuleval nädalal algav olümpia uurimist venitada. «Olümpia võib olla piisav põhjus, miks ei saa inimesi välja kutsuda,» nentis ta. See aga tähendab, et Veerpalu ja Alaver saavad olümpial veel rahulikult töötada. «Seda, kas Alaveri olümpiale sõitmine on õige, peaks otsustama alaliit,» lisas Seli.

Eesti Suusaliidu peasekretär Jaak Mae kinnitas, et kindlasti tegeletakse juhtumiga, kuid alles pärast seda, kuis neile esitatakse vastav pöördumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles