Tänakut ootavad Mehhikos uus auto ja harjumatud rehvid

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänaku jaoks seni veel tundmatu Ford Fiesta R5-rallimasin.
Ott Tänaku jaoks seni veel tundmatu Ford Fiesta R5-rallimasin. Foto: DMACK

Veebruari alguses Rootsi rallil suure hooga MM-sarja tagasi murdnud Ott Tänak sukeldub tuleval nädalal Mehhikos taas pea ees tundmatusse vette. Koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga alustatakse jahti WRC 2-sarja tiitlivõidu nimel ning selleks istutakse enda jaoks tundmatusse Ford Fiesta R5-rallimasinasse.

«Seni pole ma R5-autoga sõitnud meetritki,» rääkis Tänak enne Mehhikosse lendamist. «Pühapäeval saame esimest korda autoga tutvuda ja esmaspäeval õnnestub meil pool päeva seda testida.» Seega jääb Tänakul võistlusmasina hingeelu tundmaõppimiseks aega üsna napilt.

Tänaku seniste tegemiste põhjal võib arvata, et Ford Fiesta ralliautos pole Tänaku jaoks iseenesest midagi uut – ta on sõitnud MM-sarjas Fiesta WRC-mudeliga ning ka Fiesta S-2000-masinaga. Kuid sisuliselt on need kõik erinevad autod.

Tänak kuulub WRC 2-sarjas koos kogenud soomlase Jari Ketomaaga D-Macki tiimi. Kuna tegemist on rehvitootja rahastatava meeskonnaga, peavad sõitjad kasutama rallidel just D-Macki rehve. Tipptasemel rallis pole need rehvid just kõige levinumad, kuid Tänakul on nendega sõitmise kogemus olemas.

«Sõitsin D-Macki rehvidega 2011. aastal ja tean, et pärast seda on neid omajagu arendatud,» märkis ta. «Lähimalt saame rehvidega tutvuda esimese võistluse ehk Mehhiko ralli jooksul. Kuna kiiruskatsed on pikad ja temperatuur kõrge, tuleb kindlasti oma sõitu kontrollida.»   

Ralli algab neljapäeval, finišisse jõutakse pühapäeval ning selle ajaga sõidetakse 22 kiiruskatset. Iga päev on kavas ka vähemalt üks MM-sarja mõttes ülipikk kiiruskatse, neist pikim on ralli viimasel päeval sõidetav 56 km pikkune kiiruskatse.  Kokku on stardis 29 autot, neist üheksa sõidavad WRC 2 arvestuses. Kahe esimese etapi järel esikolmikusse kuuluvatest meestest on puudu vaid Rootsis võidutsenud ja selle eest teenitud punktidega kolmandal kohal olev Karl Kruuda.

Veebruari alguses toimunud Rootsi MM-ralli sõitis Tänak M-Spordi värvides WRC arvestuses. Selle võistluse ajal rääkis ta väikestest probleemidest kiiruslegendiga. MM-sarjas debüteeriva kaardilugeja Mõlderi suhtes pole tal aga ühtegi pretensiooni. Vastupidi, Tänak on veendunud, et paarimees saab oma tööga hästi hakkama.

«Meil on vaja vaid kilomeetreid, mis annaksid kogemusi. Ees ootab pikk hooaeg, peame andma endale aega ja hoolega töötama,» sõnas Tänak ja lisas, et kõigepealt tuleb neil mõlemal kohaneda uue olukorraga.

«Mehhikos ootab meid uus võistlus, uus meeskond, uus auto ja uued rehvid, kuid vaatamata kõigele on meie eesmärk püsida konkurentsis ja lõpetada ka see ralli positiivselt,» vaatas Tänak lähitulevikku. «Olen nendel teedel varem kahel korral võistelnud ja tean, et seal meeldib mulle väga.»

Märksõnad

Tagasi üles