Martin Reim: eluaeg olen selle riigi nimel võidelnud, aga nüüd olen kriminaal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kaarel Täll
Copy
Martin Reim.
Martin Reim. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Halduskohus jättis eilse otsusega rahuldamata MTÜ Spordiklubi Martin Reimi Jalgpallikool kaebuse Maksu- ja Tolliameti maksuotsuse peale, millega nõuti jalgpallikoolilt enam kui 18 000 euro suuruse maksusumma tasumist.

«Jah, olen kriminaal!» nentis Martin Reim otsusest kuulnuna mõrul toonil. «Eluaeg olen selle riigi nimel võidelnud, aga nüüd öeldakse kohtuotsusega, et olen teadlik maksudest kõrvale hoidja. Praegu on tunne, et ei tahagi selle riigi heaks enam midagi teha – aga eks see on muidugi hetkeemotsioon,» lisas ta.

Maksuotsuses leidis Maksu- ja Tolliamet, et jalgpallikooli poolt 2011. aastal laste ja noorte treeningrühmasid juhendanud treeneritele makstud maksuvabade stipendiumite näol oli tegemist töötasudega. Sellelt aga kuuluvad kinnipidamisele ja tasumisele tulumaks, sotsiaalmaks, töötuskindlustusmaksed ning kohustusliku kogumispensioni maksed.

«Pettumus riigi suhtes on väga suur,» lausus Reim. «Seadusi võib järelikult tõlgendada nii nagu ise tahetakse. 200 klubi mõistavad seadust ühtmoodi, maksuamet aga teistmoodi… Ma tahan näha, mis nüüd edasi saab – kas likvideerime noortespordi üldse ära? Palju õnne kõigile!» sõnas Reim irooniliselt.

Halduskohus nõustus maksuhalduri lõppjäreldusega, märkides, et maksuvaba stipendiumi ei saa maksta isikule, kes teeb stipendiumi maksja kasuks tööd ja et vaidlusaluseid stipendiume saanud treenerid olid majanduslikus mõttes jalgpallikooli töötajad. Neil aga oli kohustus viia läbi treeninguid jalgpallikooli juhi kehtestatud ajakavade alusel. Kaebaja väitel olid treenerid oma tegevuses täiesti vabad ning said stipendiumi üksnes enese arendamise ja kvalifikatsiooni säilitamise eesmärgil.

Reim rõhutas seevastu, et spordiklubidesse ja -koolidesse ei tohiks suhtuda kasumi teenimisele suunatud ettevõtete puhul kehtiva loogika järgi. «Ma ei ole äriühing ega tööstusfirma, kellel oleks raha jalaga segada. Ning ma ei esinda ju ainult kooli, vaid eeskätt lapsi ja nende vanemaid. Riik tõmbab lahti just nende rahakotirauad. Toimuv näitab, et ministeerium ega ka spordi katuseorganisatsioonid ei vastuta mitte millegi eest – aastaid on nad vaikinud, kõik on olnud justkui igati korras. Soovitan kõigil sinna tööle minna, tundub hea lihtne amet,» torkas Reim.

Eilne otsus seab Reimi hinnangul suurde ohtu kogu Eesti noortespordi tuleviku. «Nüüd võib ju põhimõtteliselt minna ajas ükskõik kui kaugele tagasi ja kustutada kõik klubid kaardilt. Eks õppetund olegi see, et kui tahad midagi head teha, siis võta juristid ja advokaadid kõrvale. Loodame, et meie riik saab siis niimoodi rikkaks – kuigi ma usun, et pikas plaanis teeme endale ise karuteene,» sõnas Reim.

Tagasi üles