Tüli ERRis tekkis Tour de France’i näitamisest

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France’i ülekannete toomine ERRi võis maksta Marko Kaljuveerile töökoha. Pildil Reine Taaramäe (esiplaanil) ja Alberto Contador 2011. aasta Prantsuse velotuuril.
Tour de France’i ülekannete toomine ERRi võis maksta Marko Kaljuveerile töökoha. Pildil Reine Taaramäe (esiplaanil) ja Alberto Contador 2011. aasta Prantsuse velotuuril. Foto: AFP/Scapix

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhatuse esimees Margus Allikmaa teatas ERRi sporditoimetuse pikaaegsele juhile Marko Kaljuveerile, et lõpetab temaga töölepingu 1. aprillil. Allikmaa sõnul tegi Kaljuveer oma tööd hästi, kuid saatuslikuks said valikud, milliseid spordialasid ja kui palju ERRis kajastada.

«Soovin, et ma ei peaks tänavanurgal mõne spordialaliidu esindajat kohates kuulma pidevaid küsimusi, miks te teete asju nii ja naa. Leian, et suhted alaliitudega peaksid olema paremad,» rääkis Allikmaa. «Pealegi on aeg-ajalt vajalik muutuste tekitamiseks inimesi ja juhte vahetada. Minu soov on see, et ERRis oleks spordi valik laiem. Praegu on kõik liiga jalgpallikeskne – samal ajal kui näitame aastas 110 jalgpallimängu, on meil probleeme kolme käsipalli- või võrkpallimängu näitamisega. Ka korvpall on meilt ära lastud.»

Eile Allikmaa juures vestlusel käinud Kaljuveer saab enese sõnul alles 1. aprillil teada, milles teda ametlikult süüdistatakse. ERRi siseelu hästi tundva allika sõnul võib töölepingu lõpetamise ametlikuks põhjuseks saada ERRi maine kahjustamine seoses aasta spordihetke valimisega eelmise aasta lõpus.

Konfliktsed nägemused

Mäletatavasti esitas ERRi sporditoimetus toona üheks nominendiks Andrus Veerpalu kaitsemeeskonna võidu rahvusvahelises spordikohtus. Lõpuks palus EOK selle Veerpalu soovile vastu tulles nimistust eemaldada. Töölepingu lõpetamiseks sobib selline seik paremini kui udusevõitu jutud valedest eelistustest programmi koostamisel.

Tegelikult on Kaljuveeri kohalt kangutamisse andnud tõhusa panuse mitu spordialaliitu ja nende katusorganisatsiooniks olev Eesti Olümpiakomitee (EOK). Veel möödunud nädalal saadeti EOKst surve avaldamiseks ERRi kiri, kus küsiti tänavuste spordiülekannete plaanide kohta. Seejuures sooviti teada ülekannete mahtu, maksumust ja ka seda, kui suur on alaliitude omafinantseering.

Postimehele teadaolevalt polnud see esimene kord, kui EOK ülekannete üksikasjade vastu huvi tundis. Juba möödunud aastal esitasid nad

ERRile küsimuse, millega peaksid alaliidud teleekraanile pääsemiseks arvestama. Toona polevat nad vastust saanud.

Mõistagi on EOK huvitatud telepildis võimalikult laiast alade kajastamisest, kuid see soov on risti vastupidine Kaljuveeri nägemusele. «Meie ülesanne on toota konkurentsivõimelist programmi. Näidata olümpiat, jalgpalli, kergejõustiku ja suusatamise tiitlivõistlusi, pallimängukoondiste valikmänge, aga ka neid spordialasid, kus eestlased on tipus, näiteks Tour de France’i,» loetles Kaljuveer eelistusi.

Just mõnede tippsündmuste näitamise eest võitlemine saigi Kaljuveerile saatuslikuks. Mitmed allikad rääkisid Postimehele, et sporditoimetuse juhataja vahetamine on Allikmaa kättemaks eeloleval suvel toimuva jalgpalli maailmameistrivõistluste ja jalgrattaspordi suursündmuse Tour de France’i ülekannetega tekkinud probleemide eest. Mäletatavasti sekkus jalgpalli maailmameistrivõistlusi puudutavasse diskussiooni isegi toonane peaminister Andrus Ansip. Seda, et eriliseks tüliõunaks sai just Prantsusmaa velotuur, ei varja ka Allikmaa.

«Meile öeldi, et kui teil on nii palju raha, et näidata Tour de France’i, siis pole teil millegi muu näitamiseks lisaraha vajagi. Selliseid lauseid pidin ma kuulma korduvalt,» rääkis Allikmaa, kelle sõnul sündis kolmeks aastaks velotuuri näitamise õiguste leping nii, et ERRi kolmest juhatuse liikmest kaks said selle sisust teada alles tagantjärele. Juhatuse esimehe sõnul oli esialgu juttu vaid päeva põnevamate hetkede kokkuvõtete ostmisest. «Selle hind olnuks meile jõukohane,» kinnitas ta.

Juht leitakse konkursiga

Kuigi tegemist oli rahaliselt mahuka lepinguga – ülekandeõiguste ühe aasta maksumus on orienteerivalt 100 000 eurot –, ei pidanud seda allkirjastama Allikmaa isiklikult, vaid seda tegi juhatuse liige Hanno Tomberg. Postimehel ei õnnestunud eile Tombergiga sel teemal rääkida, kuid juba teisipäeva õhtul oli ERRi juhatuses programmi eest vastutanud mees teatanud ametist loobumisest. Töölt lahkub ta 1. juunil.

Kaljuveeri sõnul ei mäleta Allikmaa asju ilmselt õigesti. «Esimesel aastal oli meil juttu uudispildi ostmisest ja nii me 2012. aastal ka tegime. Kuna Rein Taaramäe sõitis väga hästi, oli meil kohe plaanis sõlmida alates 2013. aastast ülekande leping kolmeks aastaks,» selgitas Kaljuveer. «Tegutsesime vastavalt ERRi arengukavale, mille järgi peakski töö käima. Seal on selgelt kirjas, et 2014. aastal näitab ERR jalgpalli MMi ja Tour de France’i.» Allikmaa väitel tänavu velotuuri näitamiseks raha pole.

Selge põhjus on ka koduse korvpalliliiga ülekannete kadumisel ERRist. Kuna vastavalt seadusele pole ERRis võimalik näidata toetajate reklaame, otsustas korvpalliliit ise loobuda koostööst ERRiga. ERR soovis aga näidata vähemalt ühte kodust pallimängude sarja ja valik langeski jalgpallile, kelle jaoks polnud oma toetajate reklaamide näitamine oluline.

Allikmaa sõnul korraldatakse sporditoimetuse juhi leidmiseks konkurss. Meediast läbi käinud Keio Kuhit ja Anu Kaljuranda nimetas ta selles kontekstis täiesti suvalisteks nimedeks. Mõlemad kinnitasid Postimehele, et sellele kohale asumisest pole neil kellegagi juttu olnud.

Kaljuveer ise ei taha aga võitluseta loobuda. «Kui su töö on inimestele korda läinud, siis sind ka toetatakse. Minu nägemuses on Allikmaa tekitanud ERRis juhtimise kriisi,» sõnas ta ja avaldas lootust, et ta pole oma võitluses üksi.

Täna kell 10 toimub ERRi töötajate korraline koosolek ning Postimehele teadaolevalt tulevad toimetuste juhid seal välja kriitilise avaldusega Allikmaa tegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles