WADA nimetas venelaste imerohu keelatud ainete hulka

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MM-il võideldakse dopingu vastu.
Jalgpalli MM-il võideldakse dopingu vastu. Foto: SCANPIX

Sotši olümpiamängude järel avalikustas Saksamaa telekanal WDR loo, nagu tarvitanuks Venemaa atleedid mängude ajal gaasilist dopingut ksenooni. Kui seniajani oligi gaasi tarbimine sportlastele lubatud, siis nüüd määras WADA ksenooni keelatud ainete hulka.

WDR avaldas, et koguni 70 % Venemaa kahe viimase olümpia medalivõitjatest tarbisid treeningprotsessi ajal ja vahetult enne võistlusi gaasilisi dopingaineid. Erinevates laborites tehtud katsed on näidanud, et ksenooni hingamine suurendab organismis EPO-hormooni koguseid.

Ksenoonil on muuhulgas rahustav, lõõgastav ja seega und parandav toime. Lisaks ksenoonile lisati keelatud ainete hulka ka argoon, mis reageerib kehas sarnaselt.

Tagasiulatuvalt ei saa ksenooni ja argooni kasutamises kedagi süüdistada ega võistluskeeldusid määrata, sest ained kuuluvad keelatud ainete hulka alles sellest nädalast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles