Kanepi ja treener Tamla koostöö sai rahumeelse lõpu

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi olid Märten Tamla ja Kaia Kanepi rõõmsad, sest kõik sujus. Enam ei suju, sest Kanepit vaevavad vigastused.
Aasta tagasi olid Märten Tamla ja Kaia Kanepi rõõmsad, sest kõik sujus. Enam ei suju, sest Kanepit vaevavad vigastused. Foto: Andres Haabu

Märten Tamla: «Vigastus häirib Kanepit sedavõrd, et polnud enam mõtet tema kõrval järjepidevalt olla.»

Vahetult enne Prantsusmaa lahtisi tennisemeistrivõistlusi katkes Kaia Kanepi koostöö treener Märten Tamlaga. «Intriigi ega skandaale pole mõtet otsida, läksime lahku sõbralikult, vastastikusel kokkuleppel,» selgitas Tamla, kuid tõdes, et kui sportlane vigastuse tõttu täie jõuga harjutada ei saa, pole tipptasemel treeneritööl väga sügavat mõtet.

Kanepi lendas Pariisi Tamlata. Aasta kestnud koostöö oli otsa saanud. Pariisis kaotas Kanepi avaringis pärast võidetud avasetti rumeenlanna Monica Niculescule 7:5, 3:6, 1:6. Kohtumist jälginud publik avaldas pettumust nii omavahelistes vestlustes kui foorumites. Kanepi poleks justkui tahtnud mängida. Kõik punktid, mille saamiseks tuli vähegi pingutada, lasi ta minna. 55 lihtviga räägib enda eest. Arutati, et Kanepi karjäär hakkab ilmselt lõppema.

Tamla arvas, et mittemängimise põhjus ei olnud niivõrd tahtmatuses, kuivõrd jalavigastuses, mis Kanepit jätkuvalt häirib. Vahele tuli jätta ka Prantsusmaa lahtistele eelnenud Rooma turniir. «Kannavalu hakkasin uuesti tundma Miamis, pärast esimese ringi mängu. Kui tavaliselt läheb kerge valu üle järgmiseks päevaks, siis sel korral jäi kand paariks nädalaks valutama,» selgitas Kanepi ja lisas, et arstid andsid nõu puhata.

Aga jah, Kanepi on taas treenerita. Tamla otseselt ei öelnud, et initsiatiiv lahkuminekuks tuli tema poolt. «Ta ei treeni ligilähedaltki tipptennisistile vajalikul määral, parimal juhul poolteist tundi päevas, mida on ilmselgelt vähe. Polnud enam mõtet tema kõrval järjepidevalt olla.»

Tamla, kes alustas koostööd Kanepiga mullu aprillis, ei pidanud aastat kindlasti raisatuks: «Minule oli see aeg meeldiv ja kasulik. Sain suurepärase kogemuse ja õppisin palju. Arvan, et suutsin Kanepile üht-teist anda, tulemused kuni eelmise aasta Wimbledoni turniirini, mil saime korralikult trenni teha, olid ju väga head.»

Ka mängu ajal, kui Kanepi treeneri aeg-ajalt appi kutsus, suutis Tamla enda arvates leida parimad õpetussõnad: «Ega seal suurt olnudki teha, Kanepi on nii kogenud mängija, et mõistab ise, mis ja kuidas. Ta tuli lihtsalt maha rahustada, ja mäng hakkas taas kulgema.»

Mis edasi? Tamla sai enda sõnul Kanepiga töötades juurde kõvasti enesekindlust ning kinnitust, et suudab treenida ja arendada ka tipptennisiste: «Treeningplaanid ja harjutused on üks, kuid veel olulisem peitub selles, kuidas mängija kohaneb treeneriga ja treener mängijaga. Tennisistid on ju isiksused, igal oma tugevused, igal oma kiiksud.»

Ajal, mil Tamla Kanepit treenis, sai ta mitmeid häid ja huvitavaid tööpakkumisi, kuid vastu neid mõistagi ei võtnud. «Kuna läksime lahku üsna äkki, siis juhendan praegu noori Eesti tennisiste – meil andekaid leidub – ning ootan ja vaatan, mida tuuled toovad. Tuleviku pärast ma ei muretse.»

Ent mis saab Kanepist? Järgmisel nädalal langeb ta maailma edetabelis viiendasse kümnesse. Kui Wimbledonis ei õnnestu veerandfinaali jõuda ja mulluseid punkte kaitsta, jätkub langus – Kanepi võib kukkuda 80.–90. koha kanti, kuhu jääb mingiks ajaks pidama. Ent tõusmiseks on vaja hästi mängida, hästi mängimiseks aga tervist.

Palju sõltub sellest, kas kannakõõluste kinnituskoha põletik, mis aastaid on häirinud, lõplikult paraneb või vähemalt leebub. Ja kas ta saab korralikult treenida või mitte. Ja kaua vaim jätkuvale võitlusele vigastustega vastu peab.

Tamla: «Kui me viimati tulevikust rääkisime, ütles Kanepi, et soovib mängida veel ühel olümpial ja teeb selle nimel kõik endast oleneva. Seega loodame, et tema soov täitub.»

Rio de Janeiro olümpiamängud toimuvad 2016. aasta augustis. Et sinna pääseda, tuleb olla maailma edetabelis 70 parima seas või loota lisakohale. Näis.

Kaia Kanepi treenerid läbi aegade

•    Tiit Kivistik (1993–2003): Kivistiku juhendamisel jõudis Kanepi juuniorina maailma tippu ning võitis 2001. aastal Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste noorteturniiri. Kivistikust loobus Kanepi väidetavalt isa initsiatiivil.

•    Andrei Luzgin (2003–2007): Kanepi murdis esimese Eesti profitennisistina maailma edetabelis 40 parema hulka ning ka ühe WTA turniiri finaali.

•    Magnus Larsson ja Fredrik Loven (september 2007 – veebruar 2008): lühikese koostöö lõpetamise põhjusena nimetas Kanepi iseloomude sobimatust.

•    Pablo Giacopelli (veebruar – september 2008): Kanepi Prantsusmaa lahtistel veerandfinaali ning Pekingi olümpial 16 parema sekka. Koostöö katkes Kanepi sõnul iseloomude sobimatuse tõttu.

•    Luca Appino (november 2008 – juuli 2009): Appino käe all jõudis Kanepi maailma edetabelis küll 18. kohale, ent seejärel algas suur langus. Kanepi nimetas koostöö lõpetamise põhjusena Appino pereprobleeme.

•    Mait Künnap (november 2009 – veebruar 2010): koostöö lõppes kiiresti erimeelsuste tõttu treeningmetoodikas.

•    Silver Karjus (aprill 2010 – märts 2012): Kanepi jõudis Wimbledonis ja US Openil veerandfinaali ning teenis kaks WTA turniirivõitu, lisaks kerkis maailma edetabelis karjääri kõrgeimale, 16. kohale. Lahku mindi tüliga.

•    Märten Tamla (aprill 2013 – mai 2014): Kanepi võitis Brüsseli turniiri ja jõudis Wimbledonis veerandfinaali, misjärel hakkasid taas vaevama vigastused.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles