Maksuameti otsust ootav Kalev registreerus Ühisliigasse

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo soovib ka uuel hooajal mängida Ühisliigas, kuid peab ­ootama maksuameti otsust.
Kalev/Cramo soovib ka uuel hooajal mängida Ühisliigas, kuid peab ­ootama maksuameti otsust. Foto: Liis Treimann

Kalev/Cramo korvpallimeeskond vastas Ühisliiga peakorterist tulnud osalemisettepanekule jaatavalt, kuid kas nad ka tegelikult osalevad, sõltub sellest, millise tulemusega lõpeb maksuameti menetlus nende suhtes. Paraku pole teada, millal maksuamet otsuse langetab.

«Ühisliiga saatis meile osalemistaotluse blanketi, meie täitsime selle ära ja saatsime neile oma jah-sõnaga tagasi. Kui aga maksuameti otsus tuleb meie jaoks negatiivne, tuleb see ilmselt tagasi võtta,» rääkis Kalevi klubi mänedžer Kaarel Sibul. «Ühisliigaga seotud asjad selguvad täpsemalt juulis toimuval liiga koosolekul. Kuna nad saatsid meile ise avalduse blanketi, siis usun, et meiega arvestatakse ikkagi otse põhiturniiri meeskonnana ning mingit valikturniiri ei pea me mängima.»

Kuigi klubi tuleviku suhtes puudub selgus, tegeleb Sibul siiski vaikselt ettevalmistusega uueks hooajaks. «Ühisliiga oleks meile väljundina kindlasti vajalik, kuna ainult Eesti meistrivõistluste ja Balti liigaga piirdumine jätaks hooaja väga lahjaks,» selgitas ta.

Muutumatu seisukoht

Maksuameti võimalikest otsustest või nende laekumise ajast polnud Sibulal vähimatki aimu. Esialgu lootis ta, et asjad selguvad vähemalt selle kuu lõpuks, ent arvestades praegust vaikust maksuameti poolt ja eesootavat pühade aega, on seegi lootus kahanenud üsna napiks.

Selgust ei toonud ka Postimehe pöördumine maksu- ja tolliameti poole. Pressiesindaja Uku Tampere sõnul ei ole neil tulenevalt maksusaladuse kaitsmise kohustusest võimalik Eesti meistermeeskonnaga seotud teemat kommenteerida.

«Kindlasti ei venita me otsusega,» kinnitas Tampere. «Uurimispõhimõttest tulenevalt on meie kohustus maksumenetluses kõik olulised asjaolud välja selgitada, nii maksukohustust suurendavad kui ka vähendavad, ning paratamatult võtab see aega. Seega, maksumenetluse pikkus sõltub kontrolli mahukusest ja kontrollitoimingute tegemise vajadusest.»

Tegelikult ootavad stipendiumite eest tulumaksu tasumata jätmise asjus Kalevi kohta langetatavat otsust kõik Eesti pallimänguklubid. Näiteks korvpalli meistriliiga meeskondade esindajad on korra kogunenud teemat arutama, kuid olukorra keerukuse tõdemisest kaugemale pole jõutud. Tampere kummutas aga ka kõik lootused, et selles küsimuses oleks mõtet klubide jaoks mõistlikku lahendust oodata. Maksuameti seisukoht on välja kujunenud ja see ei muutu.

«Palga maksmine stipendiumina ei vabasta palgaga kaasnevate maksude tasumise kohustusest,» kordas Tampere maksuameti kindlat veendumust. «Treeneritele stipendiumite maksmise osas on juba olemas ka kohtulahend, mis selgitab väga hästi, mida tuleb lugeda palgaks ja mis on stipendium. Sellest lahendist saavad kõik klubid uue hooaja eelarvete tegemisel lähtuda.»

Seega peavad klubid seniste tasude säilitamiseks leidma rohkelt lisaraha või tuleb treeneritel ja mängijatel leppida sissetuleku kahanemisega. «Mängijad on praegu ooterežiimil. Olen nendega rääkinud, kuid otsuste langetamisega ei kiirustata,» tõdes Sibul.

Illusioone pole

Stipendiumite teema ei puuduta ainult klubisid, vaid lööb väga valusalt ka alaliidu rahakoti pihta. Korvpalliliidu peasekretäri Keio Kuhi sõnul tuleb uuel hooajal leida kohtunike ja koondiste juures töötavate inimeste tasustamiseks lisaraha või hakata kokku hoidma. «Noortekoondised peavad tegutsema säästurežiimil ning meistriliigaga liituva Audentese projekti juures tuleb teha asju odavamalt, kui sooviks – näiteks praegu pole selge, kas meil on võimalusi füsioterapeudi kaasamiseks,» nentis Kuhi ja tunnistas, et spordiinimestele sobiva lahenduse saabumisse ta enam ei usu. «Uut olukorda tuleb aktsepteerida kui paratamatust… Ongi kõik!»

Seega pole klubidel muud valikut kui alustada uut hooaega muutunud olukorras. Ainukese lohutusena kõlab maksuameti lubadus, et vanu asju ei hakata välja kaevama. «Kui spordiklubi, kes siiani on palga asemel stipendiumi maksnud, oma käitumist muudab ning maksab töötasudelt ettenähtud maksud, ei lähe me varasemaid aastaid kontrollima. Muul juhul lähtume kontrolliobjektide valikul riskianalüüsist,» kinnitas maksuameti seisukoha edastanud Tampere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles