Eesti klubide edukas euroõhtu: Kalju võitis Islandil, Sillamäe alistas soomlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahele Eesti jalgpalliklubile olid tänased Euroopa Liiga esimese kvalifikatsiooniringi mängud edukad - Sillamäe Kalev võitis Rakveres peetud kohtumises 2:1 Espoo Honka meeskonda ning Nõmme Kalju oli võõrsil 1:0 parem Islandi meeskonnast Reykjaviki Framist.

Sillamäe asus Honka vastu 32. minutil Daniil Ratnikovi väravast juhtima ning 72. minutil kasvatas Jevgeni Kabajev idavirulaste eduseisu. 82. minutil lõi Armend Kabashi aga Honka poolelt ühe värava tagasi, saates Ilari Äijälä ebaõnnestunud penalti järel võrku postist tagasi põrkunud palli. Korduskohtumine peetakse 10. juulil Soomes ning Postimees toob ka sellest vaatajani otsepildi.

Kaljule tõi Islandil võidu Fabio Pratese värav 61. minutil. Kolmanda Eesti meeskonnana võõrustas karikafinaali kaudu eurosarja pääsenud Tartu Santos täna kodus Norra klubi Tromsöt, kuid pidi võtma vastu suure 0:7 kaotuse.

Enne mänge:

Sillamäe Kalev - Espoo Honka, kell 18.30 Rakvere staadionil

Kuna Kalevi enda kodustaadion Sillamäel ei vasta eurosarja nõuetele, peetakse kohtumine Rakveres. Kell 18.30 algavat mängu on võimalik vaadata nii eesti- kui ka venekeelse kommentaariga. Eestikeelset ülekannet kommenteerivad Kristjan Jaak Kangur ja Jonas Grauberg, venekeelset Igor Saveljev ja Dmitri Kulikov.

Sillamäe eelmine ja seni ainus eurosarjas osalemine lõppes üsna kurvalt, kui hooajal 2010-11 kohtuti Euroopa liiga teises kvalifikatsiooniringis Minski Dinamoga. Siis tuli võõrsil vastu võtta 1:5 ja kodus 0:5 kaotus.

Tänavune vastane Espoo Honka lõpetas Soome meistriliiga mulluse hooaja teise kohaga, jäädes meistriks tulnud HJKst maha 12 punktiga. Tänavu hoitakse aga tosina meeskonna konkurentsis 17 mänguvooru järel alles üheksandat kohta. Tõsi, tabeli keskosa on Soome liigas tasavägine ja ühe enampeetud mängu juures lahutab Honkat näiteks kolmandal kohal olevast FC Lahtist vaid seitse punkti.

Soome kõrgeimas ehk Veikkausliigas mängib Honka üheksandat hooaega, kuid liigatiitlini pole neil veel õnnestunud jõuda - seni parimaks tulemuseks on kolm korda saadud teine koht. 2012. aastal võideti aga Soome karikas. Meeskonna tuntuimad mängijad on Soome koondislased Roni Porokara (24 mängu, 5 väravat) ja Mehmet Hetemaj.

Espoo klubi nimekaima mehe leiab aga hoopis treeneripingilt - alates tänavusest talvest juhendab Honkat 62 korda Soome koondist esindanud ja ka Eesti väravavõrku sahistanud endine ründaja Shefki Kuqi. 37-aastane Kuqi, kes lõpetas ise mängimise alles mullu, veetis suurema osa karjäärist Inglismaal, esindades selliseid klubisid nagu Sheffield Wednesday, Ipswich Town, Blackburn Rovers, Crystal Palace, Fulham, Swansea, Derby County, Newcastle United ja Oldham.

Knattspyrnufélagið Fram - Nõmme Kalju, kell 22.15 Laugardalsvölluri staadionil Reykjavikis

Foto: Pm

Islandipäraselt pika ja keerulise nimega, kuid suupärasemalt Framiks kutsutav meeskond pääses eurosarja tänu Islandi karika võitmisele - liigas saadi mullu alles kümnes koht. Islandi meistriks on 1908. aastal asutatud Reykjaviki meeskond tulnud koguni 18 korda, ent viimane tiitel pärineb 1990. aastast.

Eurosarjades on Fram läbi ajaloo pidanud 38 mängu, neist kaheksa Meistrite liigas. Kõik kuus võitu on tulnud Euroopa liigas või selle eelkäijaks olnud UEFA karikasarjas, lisaks on Fram mänginud eurosarjades välja neli viiki. Koguni 27 kohtumist on aga kaotatud.

Nõmme Kalju osaleb eurosarjas viiendat hooaega. Neist edukaim oli mullune, kui Meistrite liiga teises kvalifkatsiooniringis alistati kahe mängu kokkuvõttes 2:1 Soome meister HJK. Teises kvalifikatsiooniringis tuli tunnistada Plženi Viktoria 4:0 ja 6:2 paremust ning seejärel kaotati Euroopa liiga play-off-ringis kahe mängu kokkuvõttes 1:5 Dnipropetrovski Dniprole Ukrainast. Kolmel varasemal hooajal on piirdutud Euroopa liiga esimese kvalifikatsiooniringiga, kus on tulnud tunnistada vastavalt lätlaste Dinaburgi, Soome klubi Espoo Honka (Sillamäe tänavune vastane) ja Aserbaidžaani klubi Lankarani Hazari paremust.

Kalju sõitis Islandile 18 mängijaga, vigastuse tõttu ei saa tänases kohtumises kaasa teha ründajad Tarmo Neemelo ja Jüri Jevdokimov. Kalju värske ründetäiendus Jarmo Ahjupera ei ole eurosarja registreeritud, meeskonnaga taasliitunud Felipe Nunes kogub aga veel vormi.

Nõmme Kalju koosseis Islandil:

Väravavahid: 1-Vitali Teleš, 69-Richard Aland

Kaitsjad: 3-Henrik Pürg, 4-Mikk Reintam, 5-Alo Bärengrub, 6-Jorge Rodrigues (Portugal), 14-Ken Kallaste, 77-Tihhon Šišov

Poolkaitsjad: 7-Reginald Mbu Alidor (Prantsusmaa), 8-Karl Mööl, 13-Martin Vunk, 19-Janar Toomet, 20-Fabio Seravalli Prates (Brasiilia), 23-Mihkel Ainsalu, 75-Hidetoshi Wakui (Jaapan)

Ründajad: 9-Damiano Quintieri (Itaalia), 10-Allan-Axel Kimbaloula (Kongo), 17-Robert Kirss

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles