Ratta menusari läks lõhki

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäevasel Tartu rattamaratonil Eesti meistrivõistluste arvestuses medalikohad jaganud (vasakult) Alges Maasikmets (1.), Caspar Austa (3.) ja Erki Pütsep (2.) satuvad tuleval hooajal kohalikel maastikusõitudel dilemma ette: kas minna jahtima kõrgeid kohti Estonian Cupi või MTBesti sarjas?
Pühapäevasel Tartu rattamaratonil Eesti meistrivõistluste arvestuses medalikohad jaganud (vasakult) Alges Maasikmets (1.), Caspar Austa (3.) ja Erki Pütsep (2.) satuvad tuleval hooajal kohalikel maastikusõitudel dilemma ette: kas minna jahtima kõrgeid kohti Estonian Cupi või MTBesti sarjas? Foto: Margus Ansu

Ühest sai kaks. Maastikusõitjate Estonian Cupi kuue etapi korraldajad lahkusid seniselt ühisrajalt.

Eesti maastikuratturite sarja viiekordset võitjat Caspar Austat ja kõiki neid sadu, kes temast vähem või rohkem maha jäävad, ootab tuleval suvel rohkelt mõttetööd, kus ratas stardijoonele lükata. Sest lisaks Estonian Cupi sarjale, mis varem kandnud nii Elioni kui Samsungi nime, lisandub veel üks sari, MTBest.

«Tahaks ikka mõlemat sarja sõita,» lausub Austa.

Aga see paistab võimatu. Vähemasti esialgse kalendri järgi kattuvad mõlemas sarjas viie etapi toimumispäevad ning korra langeb toimumisaeg samale nädalavahetusele.

Niisugune olukord, mis ähvardab lüüa Eestis viimastel aastatel jõudsalt kasvanud maastikusõitjate armee kahte leeri, tekkis sellest, et seni Estonian Cupi sarja kuulunud kuue etapi korraldajad otsustasid minna tulevast hooajast oma teed. Nad lõid uue sarja MTBest, kuhu kaasasid kaks uut võistlust, Rakvere ja Alutaguse rattamaratoni. See tähendab, et Estonian Cupi sarja korraldanud Pro Jalgratturite Klubi pidi kahele allesjäänud sõidule, Kalevipoja ja Jõulumäe rattamaratonile lisaks tooma äralangenute asemele viis uut võistlust.

Mõlema leeri asjaosalised tunnistavad Postimehele, et maratonide korraldajaid ei oota uuel aastal kerged ajad, sest konkureerivad üritused kahandavad paratamatult kummaski sarjas osalejate arvu.

Võitlus tüdimuse vastu

Estonian Cupi sarjast lahkunud ja uue, MTBesti sarja loonud maratonide peakorraldajad hoiduvad oma irdumisotsust põhjendades rahateemat puudutamast, sest see, nagu märgib Rõuge rattamaratoni peakorraldaja Ain-Ivar Tupp, annaks kogu protsessile paha maigu. Tema sõnul peitub põhiprobleem selles, et Estonian Cupi sarja vedanud Pro Jalgratturite Klubi surus maratone korraldavaile rattaklubidele liiga jõuliselt peale oma tahet ning soovis teha muudatusi, millega maratonide korraldajad nõusse ei jäänud.

Ühe olulisema uuendusena on Pro Jalgratturite Klubi juhatuse liige Allar Tõnissaar püüdnud tuua Estonian Cupi sarja uusi etappe, sest pooleteise kümnendi jooksul on seniste toimumiskohtade rajad paljudele osalejaile juba pähe kulunud ning rahvas võib võistlustest väsida. Ta pakkus välja rotatsiooni: mõni vanem etapp kaob aastaks-kahest sarjast, et teha ruumi uuele toimumispaigale, ning tuleb seejärel sarja tagasi.

Vanade etappide korraldajad sellise rotatsiooniga ei nõustunud. Viimased kaks hooaega, tunnistavad Postimehele kummagi leeri esindajad, toimetasid nad kõik Estonian Cupi sarjas, hambad ristis, tuli tuha alla hõõgumas. Kui Tõnissaar selle hooaja viimase, Jõulumäe etapi järel videokokkuvõttes teatas, et «tuleval aastal tuleb kindlasti päris mitu uut etappi», otsustasid Rõuge, Mulgi, Tallinna, Rakke, Elva ja Otepää rattamaratoni eestvedajad luua oma sarja.

Vaidlus päevade üle

Ent Eesti rattasportlased, alates Austa-sugustest ässadest ning lõpetades nondega, kes kaotavad talle sportlaskeeli kalendriga, on kahe paralleelse sarja tekkest sattunud justkui kahvlisse. Estonian Cupi eestvedaja Tõnissaar oli enda kinnitusel saatnud juba 1. septembril Eesti Jalgratturite Liitu taotluse reserveerida talle tuleva aasta võistluskalendris traditsioonilised etappide toimumise kuupäevad, kuid seda ilma, et tal olnuks selgus, kus kõik etapid toimuvad.

Eelmise töönädala lõpus pani Rõuge maratoni peakorraldaja Tupp, kes on sattunud uue sarja kõneisikuks, nii Facebooki kui ka velo.clubbersi foorumisse üles MTBesti täpse võistluskalendri, päevad koos kohtadega. Need olid valdavalt samad päevad, mille oli reserveerinud Tõnissaar.

Tupp põhjendab kokkulangevate võistluspäevade valikut sellega, et uude sarja kuuluvad maratonid on alati toimunud just neil nädalalõppudel.

Tõnissaar jällegi väidab, et MTBesti väljakäidud võistluskalender on absurd, sest MTBest ei kuulu Eesti Jalgratturite Liitu. Selleks et võistluskalendrisse taotlusi läkitada, peab olema alaliidu liige.

Tupp möönab, et MTBesti loomise vajadus tekkis ootamatult, ning lubab kiiremas korras vormistada dokumendid, et astuda Eesti Jalgratturite Liitu ning hakata võitlema maratonide korraldamise aegade eest, nii nagu need on kirjas tema esialgses kalendris.

Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk nimetas mitme maratoni aja reserveerimist samale päevale tuumapommi lõhkamiseks. Kui kahe sarja korraldajad saavad viimaks kokkuleppele ja leiavad kalendris võistluspäevad, mis ei kattu, saavad Kelgu sõnul pommikildudega pihta nišivõistlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles