Maanteesõidu MM: Taaramäe katkestas kõhuhäda tõttu, poolakas võitis

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullamees Michal Kwiatkowski.
Kullamees Michal Kwiatkowski. Foto: AP/Scanpix

Hispaanias toimunud maanteesõidu MMi meeste grupisõidus püsis Rein Taaramäe pildil, kuni läbida jäi kaks ringi. Ta oli tosina jooksiku seas, kuid siis läks kõhuhäda sedavõrd hulluks, et tuli katkestada. Maailmameistriks krooniti 24-aastane poolakas Michal Kwiatkowski.

Esmalt Taaramäest. Viis ringi enne lõppu, kui ta oli vahetanud esmalt tagumise jooksu ja seejärel kogu jalgratta – õli, mis enne sõitu ketile valati, osutus selle ilma jaoks valeks –, trügis ta peagrupi ette ja läks kohe ka äraminekuga kaasa. Tosin meest asusid jälitama hetk varem rünnanud Tony Martinit.

Suurt vahet jooksikud peagrupiga sisse ei sõitnud, kuid Taaramäel näis jõudu jätkuvat. «Mul polnud mingit muret jooksikute grupis püsida. Ühel hetkel mõtlesin, et pühiks äkki Martinile järele,» rääkis Taaramäe.

Kui sõita jäi kaks ringi, ronis Taaramäe ootamatult sadulast. «Kõhus hakkas nii keerama, et ei kannatanud enam võidu sõita,» kommenteeris pettunud mees.

«Ei oskagi öelda, millest kõhuhäda. Eesti koondise toit oli kvaliteetne. Arvan, et võisin räpast vihmavett, mis kummide alt pritsis, sisse ahmida. Nägin teisigi, kes oksendasid. Kahju. Juhtunuks see sõidu alguses, võinuks ehk midagi parandada. Tegelikult olen rahul, sest tundsin end nagu parimail päevil. Kahjuks enam võidusõite pole, hooaeg on lõppenud ja algab puhkus.»

Enne Taaramäed olid katkestanud ka kaks ülejäänud eestlast, Alo Jakin ja Gert Jõeäär. Nendegi rattaõli oli vale, seda tuli juurde piserdada, kuid peagruppi nad pärast remonditööd kahjuks enam ei jõudnud ning keerasid boksi.

Otsustavad sündmused toimusid viimasel tõusul. Kwiatkowski püüdis tõusu all neli jooksikut kinni, ründas tipus ning läks oma teed. Jälitajad mõnesekundilist vahet laskumisel enam tagasi teha ei suutnud. Nii võitiski Kwiatkowski Poolale esimese MM-kulla proffide seas. Hõbeda sai austraallane Simon Gerrans ja pronksi hispaanlane Alejandro Valverde.

«Tundsin viimasel ringil end suurepäraselt ning tänan tiimikaaslasi, kes minu heaks tööd tegi,» sõnas Kwiatkowski. «Läksingi võitma, riskisin palju. Vaatasin kaks päeva varem U-23 võidusõitu ning nägin, et viimasel tõusul on võimalik rünnata. Andsin endast parima ega tahtnud kuidagi uskuda, et läks õnneks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles