Ott Tänak: tähtis oli pääseda tagasi pildile

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänakul ootab tänavu ees veel üks tähtis võistlus.
Ott Tänakul ootab tänavu ees veel üks tähtis võistlus. Foto: Tairo Lutter

Kuigi Ott Tänak ei võida tänavuse rallihooaja kokkuvõttes ühtegi tiitlit, on ta sõitnud end tagasi MM-sarja otsustajate mõtetesse.

Tänavuse rallihooaja eel rääkis MM-sarja naasnud Ott Tänak, et tegemist on tema viimase võimalusega rallimaailma tippseltskonda pääseda. Kuigi Tänak tõestas, et kiiruse poolest pole talle MMi tugevuselt teises, WRC 2 sarjas vastast, jääb tal selle masinaklassi tiitel võtmata. Kuid ühe, võib-olla kõige olulisema eesmärgi on Tänak tänavu saavutanud – ta pääses ralli tippseltskonnas tagasi pildile.

«Pildile pääsemine oli meie jaoks väga oluline ja hooaja kokkuvõttes on kõige positiivsem see, et saime MM-rallidel sõita,» rääkis Tänak, kes mullu pidi leppima ainult kodustel rallidel kihutamisega. «Tulemuste poolest läksid asjad kehvasti juba hooaja alguses ning seepärast polnud meil võimalik kokkuvõttes midagi püüda.»

WRC 2 arvestuses õnnestus Tänakul võita Poola MM-ralli, Saksamaal lõpetas ta 2. ja Soomes 3. kohaga. Kui varasematel aastatel jäid Tänaku tulemused tihti oma praagi taha, siis tänavu koges koos Raigo Mõlderiga sõitev mees ka rohket ebaõnne. «Selles sarjas ma tänavu midagi nauditavat ei tundnud,» tunnistas Tänak. «Hoopis positiivsemalt on jäänud meelde WRC-autoga sõites Rootsis ja Portugalis näidatud kiirus.»

Hooaega tervikuna peab Tänak väga oluliseks – seda nii enda, kuid eriti kaardilugeja kohal nii kõrgel tasemel esimest aastat sõitnud Mõlderi jaoks. MM-sarjas juba korralike kogemustega Tänaku hinnangul suutis paarimees hooajaga arenda, kuid sellel teel peatuda ei saa.

«Tippu jõudmiseks ja seal olemiseks on vaja veel palju areneda,» nentis ta. «Tööd on vaja teha väga palju – meil mõlemal.» Tänak lisas, et koostöö Mõlderiga sai algusest peale kavandatud pikema perspektiiviga ning kindlasti polnud see mõeldud ühe hooaja projektiks.

Kuigi eestlaste jaoks juba veebruaris Rootsi ralliga alanud hooaeg on kestnud kaua, pole kõik katsumused veel lõppenud. Tuleval nädalal sõidetaval Hispaania rallil kirjutab Tänak treeningu mõttes rajalegendi ja tegutseb samas ka M-Spordi tiimi värvides sõitva Juri Protassovi esiauto piloodina. Hooaja viimasel rallil Suurbritannias on ta aga stardis WRC-masina roolis.

Kuigi Tänakul pole MM-hooaja kokkuvõttes võimalik midagi püüda, on Suurbritannia ralli tuleviku mõttes olulise tähtsusega. Järgmiseks hooajaks kohta WRC-sarjas ihkav eestlane peab veel kord tõestama oma küpsust.

«Sellel rallil oodatakse minult stabiilsust, aga seejuures ka kiirust. Kusagil 10. koha kandis sõitmine ei anna midagi,» tõdes ta. «Väga palju sõitja kohti järgmiseks aastaks MM-sarjas just üle ei ole. Kuhugi pääsemiseks tuleb kõvasti pingutada.»

Hooaja eel lubati Tänakule kolm sõitu M-Spordi meeskonnas WRC-autoga. Hooaja hakul Rootsis saavutas ta 5. koha, Portugalis jäi sõit pooleli. Vahepealne aeg kulus WRC 2 sarjale, kuid Suurbritannias on ta taas M-Spordi meeskonna juures.

Ühe erinevusega peab siiski arvestama – erinevalt teistest M-Spordi pilootidest, kes kasutavad Michelini rehve, sätitakse tema autole alla D-Macki rehvid. Valik on loogiline, kuna D-Macki tiimi värvides sõitis Tänak terve hooaja WRC 2 arvestuses.

Tänaku sõnul tähendab D-Macki rehvide kasutamine astumist uude maailma, kuna selle firma tänavuse rehvivalikuga pole WRC-sarjas veel sõidetud. «WRC-autode hoog on hoopis suurem kui WRC 2 arvestuses sõitvatel masinatel, seepärast võib ka rehvide käitumine olla erinev,» märkis ta.

Kuigi MM-hooaeg röövib suure osa Tänaku energiast, pöörab ta endiselt suurt tähelepanu ka omanimelisele ralliautode hoolduse teenust pakkuvale tiimile. Näiteks nädalavahetusel sõidetud Saaremaa ralli eel veetis ta garaažis pikki tunde koos kaaslastega autosid võistluskorda seades. Ralli ajal võis teda aga näha hooldusalas asju korraldamas.  

Märksõnad

Tagasi üles