M-Sport loob maailma võimsaima rallikeskuse

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak kijutas tänavusel Rootsi rallil M-Spordi WRC masinaga
Ott Tänak kijutas tänavusel Rootsi rallil M-Spordi WRC masinaga Foto: SCANPIX

Rallimaailma võimsamaid meeskondasid M-Sport plaanib astuda arengus suure sammu edasi ning rajada hiiglasliku keskuse, kus masinaid arendada, testida ja valmistada. Hiigelsuur baas peaks valmima 2016. aasta suveks.

Ülisuure projekti raames arendatakse edasi oma Cumbrias asuvat baasi, kuid sinna lisanduks testirada, uus tehas ja hotell. Kõige keskmeks on 32 000 ruutmeetri suurune M-Spordi evolutsioonikeskus. Rallitiim ise oleks valmis kohe ehitusega alustama, kuid hetkel oodatakse kohaliku omavalitsuse luba.

«See on M-Spordi jaoks samm edasi,» kommenteeris rallimeeskonna boss Malcolm Wilson. «Me oleme aastaid selle projekti kallal töötanud ning nüüd saab olema väga põnev jälgida, milline on asja tegelik potentsiaal.»

Wilson selgitas, et keskus on koht, kus saab ralliauto algusest peale valmis ehitada. Kui hetkel on neil olemas tehas, siis koos evolutsioonikeskusega saavad nad ka masinaid disainida, arendada ja testida. Wilsoni sõnul saab nende keskuses lahendada kõiki ralliautoga seonduvaid probleeme ning suurim edasiminek olekski logistilises mõttes - kõik toimub ühes kohas.

Hetkel viibib ehitus kohalike elanike vastumeelsuse tõttu. Peamine murekoht paistab olevat rallimasinate liigne lärmakus. Selle vastu on M-Sport aga välja töötanud müra summutamise süsteemi. Väljalasketoru külge paigaldatav seade peaks masinate müra minimaalsele tasemele viima. «Sellega seadmega teeb R5 masin vaiksemat häält kui tavaline linnaauto. Lisaks oleme palganud UK parimad akustikaeksperdid välja töötama süsteemi, kuidas kõige paremini müra kinni püüda ja tagasi peegeldada.»

Suurejoonelisest projektist võib tulevikus osa saada ka Ott Tänak. Rallimaailmas liikuvate kuulujuttude põhjal võib eestlasest juba järgmisel aastal saada M-Spordi tehasemeeskonna sõitja. Tänakut pakutakse Mikko Hirvoneni asendajaks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles