Novosjolovi ja treeneri suhted sassis

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Novosjolov ja Igor Tšikinjov koostööd ei tee. Loodetavasti ajutiselt.
Nikolai Novosjolov ja Igor Tšikinjov koostööd ei tee. Loodetavasti ajutiselt. Foto: Liis Treimann

Epeevehklemise kahekordse maailmameistri Nikolai Novosjolovi ning tema ja kogu Eesti koondise peatreeneri Igor Tšikinjovi suhted on sassis. Sedavõrd sassis, et kodusel MK-etapil Tšikinjovi raja kõrval juhendamas polnud ning just seetõttu võis Novosjolov kaotada matšis pääsu eest veerandfinaali prantslasele Ronan Gustinile.

Kui Novosjolov kolmandat korda legendaarset pronksist Tallinna Mõõka võita üritas ja mõnikümmend tribüünil olnud noort vehklejat karjuma ja pasunaid puhuma pani, vaatas Tšikinjov toimuvat eemal.

Treeneri puudumine võinuks saada saatuslikuks juba avamatšis. Novosjolov juhtis neli sekundit enne lõppu ungarlase Peter Somfai ees kahe torkega. Somfai ründas, Novosjolov taganes rajalt välja, mis tõi vastasele automaatselt punkti. Just juhendaja on see, kes peaks vehklejat hoiatama, et rada lõpeb. Seekord Novosjolov pääses, sest ungarlane tegi küll viigitorke, ent aeg sai enne otsa.

Pärast kanadalase Hugues Boisvert-Simardi alistamist läks Novosjolov kokku Gustiniga, asus juhtima 5:3, kuid lubas siis vastasel teise kolmandiku lõpus viigistada. Kusjuures asjatundjate arvates tegutses Novosjolov taktikaliselt valesti, lubades vastasel ühekülgset tehnikat ära kasutada. Vale olnud seegi, arvati, et Novosjolov jäi viimase kolmandiku alguses passiivseks, mistap kohtunik matši katkestas ja andis vehklemiseks ühe minuti. Prioriteedi sai Gustin, mis tähendab, et viigi korral võitnuks tema. Nüüd ei jäänud Novosjolovil muud üle kui rünnata, ja see oli vest prantslase veskile. Ta tegi kaitsest ühe torke teise järel, läks ette 9:5 ja võitis 11:6.

«Taktika vedas alt, ei suutnud vehklemist muuta,» ütles Novosjolov meediale antud usutluses ausalt.

Tšikinjov omakorda tõdes, et Novosjolov polnud parimas hoos. Kui olnuks, saanuks Gustin sõitu.

Küsimusele, miks ta Novosjolovit raja kõrval ei juhendanud, Tšikinjov ei vastanud. «Ei taha seda kommenteerida. Novosjolov on keeruline isiksus, nagu minagi. Aga just keerulised isiksused tulevadki maailmameistriteks.»

Ega vehkemisringkonnadki taha toimuvat kommenteerida. Nenditakse, et jah, Novosjolovi ja Tšikinjovi vahel on must kass läbi jooksnud, kuid põhjust ei teata. Tehakse oletusi. Ehk ei meeldi Novosjolovile see, et Tšikinjov juhendab lisaks meeskoondislastele ka Erika Kirput, kes võitis tänavusel MMil individuaalse pronksi ja naiskondliku hõbeda, kui Novosjolov põrus, kaotas avaringis. Või on erimeelsused treeningmetoodikas. Või ei meeldi talle see, et Tšikinjov peab perekondlikel põhjustel tihti Rootsis viibima.

Samas loodavad asjaomased, et erimeelsused on ajutised, sest oli ju Tšikinjov see, kes Novosjolovit rasketel aegadel aitas, ning just Novosjolovi pärast naasis ta Eestisse.

Eesti vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm teemat ei lahanud. Sõnas, et Tšikinjov on palgatud treenima meeskonda, mitte personaalselt Novosjolovit, ning meeskonda ta ka juhendab.

Tšikinjov ei öelnud, kaua ta Novosjolovi vehklemist eemalt vaadata kavatseb, vaid vastas filosoofiliselt: «Heaks näitlejaks peetakse seda, kes kannatab välja pikema pausi.»

Priinits peab õppima liidriks olemist

Eesti vehklejatel läks nädalavahetus – MK-etapid Tallinnas meestele ning Hiinas naistele – untsu.

Suurim pettumus oli Eesti edetabeli liidri Sten Priinitsa vehklemine. Individuaalturniiril ta alagrupist edasi ei saanud, meeskonnavõistluses Eestil Hispaania üle võitu saavutada ei aidanud.

Nikolai Novosjolovi ja veel mitme parema vehkleja puudumisel oli just Priinits see, kellele loodeti. Paraku mängis ta keset matši meeskonna edu maha ega suutnud lõpus Eestit võidule vedada. Eesti kaotas 39:45 ja sellega oli võistlus lõppenud.

Meeskonna peatreeneri Igor Tšikinjovi sõnul polnud Priinits vehklemiseks vaimselt valmis. «MMi kaheksas kont näitas, et vehelda ta suudab, paraku veavad närvid teinekord alt ja siis läheb asi täiesti käest. Liider ei teinud seda, mida peab tegema. Hea küll, on objektiivsed ja subjektiivsed tegurid, aga Priinits peab õppima vehklema siis, kui on vaja, mitte siis, kui tal välja tuleb.»

Hiinas põhiturniiril kaotasid Katrina Lehis ja Julia Beljajeva esimese, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk teise matši. Naiskonnavõistluses suudeti alistada vaid Brasiilia 43:39. Seejärel kaotati Rootsile 31:34, Saksamaale 32:45 ja USA-le 42:43, mis andis 8. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles