Suurte muutuste aeg Eesti sõudmises

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Raja (vasakul), Tõnu Endrekson (keskel) ja Kaspar Taimsoo hakkavad sel aastal koos seniste paadikaaslastega ühiselt Matti Killingu juhendamisel trenni tegema.
Allar Raja (vasakul), Tõnu Endrekson (keskel) ja Kaspar Taimsoo hakkavad sel aastal koos seniste paadikaaslastega ühiselt Matti Killingu juhendamisel trenni tegema. Foto: Mihkel Maripuu

Kalendris on juba mitmendat päeva ees uus aastanumber ning seega tuleb tõdeda, et järgmine aasta on taas olümpia-aasta ja spordimaailmas tuleb astuda samme, et olla suursündmuseks valmis. Loomulikult tuleb esmalt teha ettevalmistusi Rio de Janeiro OM-piletite püüdmiseks. Eesti viimaste aastate kuus edukamat meessõudjat on otsustanud paremate tulemuste nimel koonduda taas ühisesse treeningruppi.

Praegu ei ole neljapaadi (Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo) ja kahepaadi (Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä) liikmed veel ühisesse treeninglaagrisse jõudnud, kuid märtsis võetakse koos ette teekond Horvaatiasse. Seega hakkavad taas koos treenima Londoni olümpiamängudel Eestile neljapaadiga neljanda koha toonud Jämsä, Raja, Endrekson ja Taimsoo. Selles koosseisus võideti 2012. aasta sügisel veel EMilt kuldmedal, kuid seejärel ei leitud enam ühist keelt ning meeste teed läksid lahku. Nüüd on toonane sõjakirves maha maetud ja koondise peatreeneri Matti Killingu sõnul hakatakse üheskoos otsima töötavaid lahendusi. Tänavune aasta on sõudjate jaoks ülimalt oluline, kuna 30. augustist 6. septembrini Prantsusmaal Aiguebelette’is toimuval MMil jagatakse juba välja ka Rio OMi pääsmeid.

«Esialgu on asjad paigas, kuid otsime ka teisi võimalusi, kuna kõik kuus meest väärivad head sõidutaset. Mõningate meeste ringiistutamine võib tuua kõigile finaalikohad. Praegu on see siiski veel pelgalt spekuleerimine,» ütles Killing tulevikku vaadates.

Esimest korda on kavas katsetada teistsuguseid kooslusi kevadisel Horvaatia Openil. «Proovime seal üheseid ning erinevaid variante kahestel. Detaile me veel läbi arutanud ei ole. Kevad näitab, kuhu keegi võiks sobida,» täpsustas Killing. «Pärast Euroopa meistrivõistlusi (29.–31. maini Poznanis) peame olema targemad. Siis peab olema selge, kas teravik on suunatud ühele konkreetsele paatkonnale või paneme lootused mitme paadi peale.»

Enne ühisesse treeninglaagrisse kogunemist on kuuiku peamine ülesanne parandada füüsilist valmisolekut. «Praegu teeme trenni eraldi. Põhiline on kevadeks ja suveks vormis olla,» rääkis Jämsä, kes on alates pühapäevast Sevillas laagris. «Teised jäid Eestisse suusatama.»

Eile tuligi Endrekson Otepäält laagrist. Neljapaadi liikmed harjutavad aga Jõulumäel, seltskonnaga on liitunud ka A-koondislaseks pürgiv Joosep Laos. «Istusin juba Mattiga maha ning käib plaanide ühildamine. Ega tulevikku vaadates eriti muid väljavaateid ei olnud. Talvised ettevalmitused on alati hästi õnnestunud, nüüd tahaks seda taset veel tõsta,» märkis Endrekson.

«Kindlasti tekitab koos harjutamine sportlikku edasiviivat pinget. Nooremad mehed võivad end ehk tunda veidi ebamugavalt, kuid ma ei näe põhjust, miks nad peaksid endas kahtlema. Võtan seda asja nii, et tuleb teha visalt tööd ja üleüldiselt on eesmärgiks ikkagi OM-medal. Kui oled kõva, siis saad ikka paati endale koha,» sõnas jaanuari lõpus kaheks nädalaks USAsse harjutama siirduv Raja suureneva treeningseltskonna kohta. «Saan seal paari sõudeklubi juures trenni teha. USAsse mineku põhjused on ka natuke isiklikku laadi, kuna minu ema elab seal. Samas on see olnud hea akude laadimise võimalus.»

Peale koondisesisese konkurentsi tugevdamisele olid kuuiku kokkutoomise põhjusteks veel sõudeliidu juhatuse rahulolematus kahepaadi mulluste tulemustega ning ka raha. «Raha on alati vähe ja koos töötades on kulutused väiksemad. Töökvaliteet on ka teine, kui heas mõttes konkureerivaid mehi on rohkem koos,» loetles Killing.

Nimeliselt võttis Killing 1. jaanuarist üle ka Jaan Tultsi töö sõudeliidu peatreenerina: «Minu jaoks suurt midagi ei muutunud. Minu tegevusvaldkonnaks on ikka A-koondislased.»

Tults lahkus uue aasta tulles aga üldse sõudeliidust. «Otsustasin lahkumisavalduse lauale panna. Vaataks asju nüüd kõrvalt. Leidsin, et ei suuda midagi uut pakkuda. Mõte küpses juba varem ja kerge tüdimus oli peal. Olen erinevate nimetuste all seda tööd teinud 1976. aasta 1. detsembrist. Asjad ei kulgenud ka soovitult, nagu näiteks paariskahese mullune halb esinemine,» põhjendas Tults oma otsust. «Edasisi plaane veel pole. Praegu  aitasin Otepääl laagris Endreksoni.»

Sõudmises on mõningaid muutusi veel. Vähemalt ajutiselt on lagunenud mullu kokku pandud naiste paarisaeruline kahepaat, kuna Mariliis Reinkort siirdub USAsse õppima. Seega jätkab Kaisa Pajusalu esialgu ühepaadil. «Kaisa on tasapisi kosunud ja hakkab jõudma paremate päevade tasemele. Kui Mariliis tuleb mai lõpus Eestisse tagasi, siis saab näha, mida tema on korda saatnud ning kuidas on läinud Kaisa hooaja esimene pool,» rääkis Killing.

Lisaks kahele tiitlivõistlusele on Eesti sõudmistippude tänavuses kalendris plaanis kõik kolm MK-etappi, mis on kavas vastavalt Bledis (8.–10. mai), Vareses (19.–21. juuni) ja Luzernis (10.–12. juuli).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles