Eesmärk: Tokyo olümpia. Eesti lipu all!

Priit Pullerits
, Arteri vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kevadjooksu võitis Ibrahim Mukunga Wachira
Tartu Kevadjooksu võitis Ibrahim Mukunga Wachira Foto: Margus Ansu

Eesti parim pikamaajooksja Tiidrek Nurme teab, et Mukunga-küsimus on õhus. Juba kolmandat aastat, mil ta Keeniast pärit treeningupartner suviti Eestis käib. Küsimus on lihtne, ent terav: kas see on ikka aus ja õiglane, et jooksjate maal sündinud jooksja võtab siinsetel võistlustel Eesti meeste eest nende auhinnaraha ära?

See on tõsi: 25-aastasele Ibrahim Mukunga Wachirale pole Eesti meestest, erandiks Roman Fosti, maastiku- ja maanteejooksudel enamasti vastast. Wachira – just see on tema perekonnanimi, mitte Mukunga, mis on teine eesnimi – on tänavu võitnud neljast Eestis peetud olulisest pikamaajooksust kolm, ja seda veenva ülekaaluga. Vaid ümber Viljandi järve jooksul tuli tal leppida teise kohaga. Põhjuseks, seletab Wachira inglise keeles, oli üle rohumaa kulgenud lõigul jala alla sattunud kivi, mis tekitas nii tugeva valu, et ta pidi kümme sekundit koguni kõndima. Sedasi jõudis Fosti talle järele. Väänatud jalaga polnud minek enam endine. Omaaegse keskmaajooksjana pani Fosti finiši eel oma kiiruse maksma.

Tumepruunide silmadega Wachira ei tee saladust, et tahab kõik võistlused, kus Eestis stardib, tingimata võita. Proosalisel põhjusel: siis, kui Nurme ta ligi neli aastat tagasi Keenias treeninglaagris avastas, teenis ta kõplaga põldu harides ühe euro päevas. Nüüd, tunnistab vaikse ja vähese jutuga Wachira, on jooksmisest saanud tema tuluallikas. Mullu teenis ta võistlustel üle 4000 euro – sellest osa ka jõuproovidel väljaspool Eestit –, millest tuhat läks Euroopasse lennupileti ostmiseks ning viisa ja muu bürokraatia eest tasumiseks.

Keenia jooksja Ibrahim Mukunga Wachira tulemused tänavu Eestis

RMK Kõrvemaa kevadjooks (16 km, 26. aprill)

1.    Ibrahim Mukunga Wachira 50.45,5

2.    Roman Fosti 52.06,8

Ümber Viljandi järve jooks (12 km, 1. mai)

1.    Roman Fosti 36.14

2.    Ibrahim Mukunga Wachira 36.31

Tartu jooksumaraton (23 km, 10. mai)

1.    Ibrahim Mukunga Wachira 1:13.23

2.    Roman Fosti 1:14.54

Tartu kevadjooks (10 km, 17. mai)

1.    Ibrahim Mukunga Wachira 29.34

2.    Roman Fosti 30.18

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles