Skandaalilembest olümpiavõitjat süüdistatakse naisujuja ründamises

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sun Yang.
Sun Yang. Foto: SCANPIX

Brasiilia ujumiskoondise treener Alberto Pinto da Silva süüdistab ujumise olümpiavõitjat Sun Yangi brasiillanna Larissa Oliveira ründamises. Väidetavalt üritas Sun pühapäeval Kaasanis lõppenud ujumise MMil Oliveirat nii küünarnuki kui ka jalaga lüüa.

Ujujate vahel puhkes tüli MMi viimasel päeval, kui mõlemad võistluseelset soojendust tegid, sõnas Pinto da Silva kodumaisele uudisteportaalile globoesporte.com. Brasiilia Ujumisliit esitas Rahvusvahelisele Ujumisliidule (FINA) toimunu kohta ametliku kaebuse. Viimastel aastatel Austraalias treeniv Sun loobus ootamatult pühapäeva õhtul peetud 1500 meetri finaalist, märkides, et teda vaevavad südameprobleemid.

«Ta tõmbas soojenduse ajal Brasiilia tüdrukut jalast ja ujus talle otsa. Meie neiu vihastas ja ütles talle midagi, mispeale Sun üritas brasiillannat küünarnuki ja jalaga lüüa,» kirjeldas Pinto da Silva. «Brasiilia treenerid läksid Suniga rääkima ja ta ütles neile, et Oliveira olevat teda seganud. Üks treener vastas, et bassein ei ole ju ainult tema päralt. Kõik seisid lõpuks basseini kõrval ja sõimasid üksteist, seal oli oma 15 inimest. Aga mingit vägivalda polnud.»

Sun võitis esimese Hiina meesujujana olümpiakulla, kui võidutses 2012. aastal Londonis nii 400 kui ka 1500 meetri vabastiilidistantsil. «Tundsin end soojendusel väga ebamugavalt, süda andis tunda ja pidin võistlemisest loobuma. Mul on väga kahju, tegemist on esimese korraga, kui midagi sellist on juhtunud,» vahendab Sydney Morning Herald hiinlase põhjendusi Kaasanis 1500 meetri finaalist loobumise kohta.

Kui Sunilt küsiti, mis tema ja brasiillanna vahel juhtus, vastas Sun: «Ma ei kommenteeri, see oli hommikul.» Pinto da Silva sõnul on Sun aga varemgi sobimatult käitunud. «Kanada treener tuli ja ütles, et Sun on ka tema ujujaid seganud. Lõuna-Aafrika treener kinnitas sama. Tšiili ja Argentina treenerid tulid samuti minu juurde ja rääkisid, mida peaks tegema. Kui ta kõigiga nii käitub, on ta ohtlik mees ja tema koht pole ujumisbasseinis,» sõnas Pinto da Silva.

Hiina koondise ametnikud polnud kommentaarideks kättesaadavad, kuid Suni ühe konkurendi sõnul oli MMil 800 ja 400 meetris kuldmedali ning 200 meeteris hõbeda võitnud ja MMi parimaks meesujujaks nimetatud hiinlane käitunud riietusruumis «väga närviliselt ja agressiivselt.» Nimetuks jääda soovinud Taani ujuja saatis Reutersile kirja, kus kinnitas, et Hiina delegatsioonis oli aset leidnud häälekas vaidlus, Sun oli aga olnud telerist 1500 meetri finaali vaadates äärmiselt närvis.

Sun on lisaks ujumisbasseinis tehtud vägitegudele pääsenud alatasa ajakirjanduse veergudele ka muudel põhjustel. 2013. aastal määrasid Hiina ametnikud talle võistluskeelu, kui selgus, et kahekordne olümpiavõitja oli ilma juhiloata autorooli istunud, avarii põhjustanud ja arestimajja sattunud. Samuti tuli mullu välja, et Sun oli salaja ära kandnud keelatud ainete tarvitamise eest talle määratud kolmekuulise võistluskeelu. Hiina Antidoping piirdus niivõrd lühiajalise karistusega, kuna keelatud aine sattus Suni organismi arsti antud südamerohu kaudu ning sportlane polnud ise teadlik, et rohi sisaldab keelatud ainet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles