Eestlased lõpetasid seiklusspordi MMi viienda kohaga

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võistkond sai MMil kõrge viienda koha
Eesti võistkond sai MMil kõrge viienda koha Foto: Erakogu

Lõuna-Ameerika keskosas Pantanalis, maailma suurimal märgalal, toimus terve nädala vältav seiklusspordi MM-võistlus, kus Eesti esindus sai viienda koha.

Võistluste ekspeditsioon oli planeeritud esialgsetel andmetel umbes 715 km pikkuseks, millest ligikaudu 190 km tuli läbida kajakiga, 190 km jalgsi, 250 km jalgrattaga ja 85 km kaasaskantava õhkpaadiga vaheldumisi jalgsi ja veel. Ülimalt raskete tingimuste tõttu (umbes 40 kraadine kuumus, suur märgala, metsik fauna ja floora) tuli korraldajatel võistlustrassi osaliselt lühendada.

Võitis Uus-Meremaa võistkond Seagate, kes läbis võistluse 6 päeva ja 16 tunniga, magades sealjuures üksnes 5-6 tundi. Eesti ACE Adventure Team saavutas kõrge 5. koha (varasemalt oli eestlaste parim saavutatud koht 2007.aasta 13. koht)

Eesti võistkonda Estonian ACE Adventure Team kuuluvad Timmo Tammemäe, Silver Eensaar, Rain Eensaar ja naisliikmena Mariann Sulg, kes on mitmekordsed rogaini ehk 24 tunni orienteerumisjooksu maailmameistrid. Juunikuus saavutasid nad teise koha seiklusspordi MK-sarja osavõistlusel Expedition Africa Svaasimaal

Arthur Raichmann annab ülevaate, kuidas kulges Eesti võistkonna Estonian Ace Adventure (Rain ja Silver Eensaar, Timmo Tammemäe ja Mariann Sulg) edukas MM:

Võistlus algas Pantanali südames, kuhu võistlejad viidi jõepaatide ja sõjalaevadega. Võistlus algas laupäeval 14. nov kohaliku aja järgi kell 13. Kõigepealt istusid võistlejad kayakkidesse, et mööda Paraguay jõge 50 km sõuda. Järgmisel paaril etapil tuli kohati soisel märgalal, kohati jõgedel ja lõpuks maismaal liikudes läbi mõned ettenähtud kontrollpunktid ja jõuda teiseks ööks vahetusalasse. Umbes kümme meeskonda eraldusid esimese 30 tunni jooksul teistest ja eestlased olid nende hulgas. Selle aja jooksul magati rajal 2 tundi. Seejärel istuti uuesti kayakkidesse, et sõuda 60 km allavoolu mööda Paraguay jõge. Eestlastel läks sellel etapil aega 9 tundi, nad said allavoolu aerutades korda-mööda magada ning olid vahetusalas tõusnud koguni viiendaks. Kayaki etapile järgnes kolmes osas koosnev jalgsietapp kokku ca 130 km.

Pantanalile eriomasel maastikul navigeerimine (soine ja rohkete väiksemate veekogudega madalmaa, mille teedevõrk on karjaajamise rajad ning suur osa neist osaliselt ka vee all) on väga suur väljakutse ka kogenud orienteerujatele. Meil ei läinud seal just hästi, jalad ja käed olid villis ning tegid valu, keha ligi 70 tundi kestnud liikumisest kurnatud ja pea unepuudusest uimane.

Neis tingimustes murdusid paljud meeskonnad ja korraldajatel tuli vastu võtta küllaltki erakordne otsus – tuua enamus tiime Pantanali džunglist lennukitega välja. Viis esimest olid aga selleks ajaks juba järgmisele etapile minna – seega tõmmati võistluse neljandal ööpäeval joon vahele viie esimese ja ülejäänute vahel, kes said korraldajatelt abi edasi liikumisel. Lennukid tõid nad trekingu keskelt otse rattaetapi algusesse. Eestlased jäid esimese viie sekka ja kaasa elajate jaoks muutus nüüd võistlus mitte enam vastu teisi meeskondi vaid vastu iseendeid. Seda on seiklusspordis palju öeldud – võistlejate suurim vaenlane on ta ise. Ja silmas peetakse siin eelkõige vaimu murdumist raskuste, kümnete tundidega kuhjuva väsimuse ja valu tõttu. Sest teine poole võistlusest oli alles ees – umbes 350 km veel minna.

Korraldajad tegid aga peagi veel ühe otsuse – ära jäeti viimane suurem 85 km pikkune kayaki etapp. Põhjus oli selles, et võistkonnad liikusid planeeritud kiirusest oluliselt aeglasemalt ja võistluse kumulatiivne aeg kippus liiga pikaks, põhjuseks tohutu kuumus, mis mõjutas liikumise kiirust.

Samal ajal kui ülejäänud võistkonnad lennukites paar etappi edasi transporditi võitles Eesti võistkond Ace Adventure Team iseenda ja sleepmonsteritega (unepuudusest tekkivate pettekujutlustega). Mariann Sulg meenutas, et nägi keset tohutut vesist karjamaad liiklusmärki ja eks sarnaseid olukordi tuli ka teistel võistkonnakaaslastel ette. Jalgsi trekingu etappe peeti sel võistlusel kõige raskemaks ja navigeerimise mõttes need seda ka olid. Küll planeeritust oluliselt aeglasemalt, tuldi sealt siiski välja ja mindi viimasele ca 220 km pikkusele rattaetapile.

Ajapuudusel pidi võistkond vahele jätma köieronimise etapi aga kuna abi saanud võistkonnad võistlesid edasi joone all eraldi arvestuses, siis muutis see vaid viie esimese omavahelist seisu.

Kokku seitse päeva ja seitse tundi kestnud võistluse järel jõudis eesti võistkonda Ace Adventure Team Estonia Pantanali keskuses Corumbas finišisse. Selle aja jooksul sõideti kayaki ja seljakoti paatidega, trekiti ning sõideti jalgrattaga ligikaudu 700 km metsikus looduses, saavutades kokkuvõttes hinnatava viienda koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles