WADA: Venemaal varjati positiivseid dopinguproove ministeeriumi ja FSB abiga (2)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopingukontroll Sotši olümpial.
Dopingukontroll Sotši olümpial. Foto: AP/Scanpix

WADA kinnitas väiteid, mille kohaselt oli 2014. aasta Šotsi taliolümpiamängudel Venemaa dopinguprogramm riiklikult rahastatud.

Täna avaldatud raporti kohaselt kontrollis Venemaa spordiministeerium kogu Venemaa dopinguprogrammi ning manipuleeris olümpial võetud dopinguproovide testimistulemusi. 

Raporti koostanud spordijurist Richard McLaren andis pressikonverentsil teada, et kogu Šotsi dopinguprogramm oli paika pandud pärast 2010. aasta Vancouveri taliolümpiamänge. McLaren kinnitas, et Šotsis võetud Venemaa sportlaste positiivsed dopinguproovid varjati riikliku spordiministeeriumi ja Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) abiga. 

«Positiivsete dopinguproovide varjamise süsteem töötas väga hästi, kuid probleemid tekkisid suurtel rahvusvahelistel võistlustel. Šotsi olümpia jaoks vajati uut meetodit. Nii tuldigi koduste olümpiamängude ajaks välja ideega vahetada positiivsed dopinguproovid puhaste vastu,» rääkis McLaren, kelle avaldatud raport sisuliselt kinnitab maikuus New York Times’i leheveergudel avaldatud väiteid, mis kirjeldasid väga detailselt spordiministeeriumi ja FSB osalust Šotsi dopinguproovide vahetamises. Nimelt vahetati sportlastelt võetud uriiniproovid läbi labori seinas olnud augu puhaste proovide vastu.  

Kui McLarenilt küsiti, mitu medalit võitsid venelased Šotsis dopingu abil, vastas mees, et kindlat numbrit välja tuua on raske. New York Times'is väitis Grigori Rodšenkov, Venemaa dopingulabori endine juht, et vähemalt 15 medalivõitjat kasutasid Šotsis dopingut, neist neli sportlast võitsid kuldmedali.

Raporti kohaselt on Venemaa spordiministeerium nelja aasta jooksul mätsinud kinni 580 positiivset dopinguproovi 30 erinevalt spordialalt. 

Avaldatud raport on Venemaa sportlastele suur tagasilöök, kuna järjest tõenäolisemaks muutub stsenaarium, et venelased jäetakse Rio olümpiamängudelt eemale.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles