Kalev Spa remont jätab ujujatele vaid ühe 50-meetrise basseini

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lühiradade meistrivõistlused ujumises.
Eesti lühiradade meistrivõistlused ujumises. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti ujujad võivad vihma käest räästa alla sattuda, sest Kalev SPA veekeskus läheb remonti. Just seal asub Eesti üks kahest 50-meetrisest basseinist. Teine asub Tartu Aura veekeskuses.

Eesti ujumisliidu president Karol Kovanen sõnas Postimehele, et kui Kalev Spa bassein tõesti järgmisel suvel remonti läheb ning ujumisraja pikkust lühendatakse, ootab Eesti ujujaid ees keeruline aeg. «Juba praegu on pehmelt öeldes raske seis. Nii Tartu Aura keskus kui Kalev Spa basseinid on ju tegelikult nö rahvaujulad, kus peab teenindama erinevaid sihtgruppe, kõik ei mahu ära ja võidab see, kes rohkem maksab. See tähendab, et ujujatel on praegugi raske piisavat veeaega endale lubada. See ei ole etteheide, koostöö mõlema ujulaga toimib, aga reaalsus seab omad piirid,» rääkis Kovanen.

Kui Kalev Spa aga remonti läheb, muutub sportujumise seis veelgi raskemaks. Samas Kovaneni hinnangul midagi seisma ei jää ning Eesti ujujad jätkavad treeninguid 25-meetristes basseinides. «Kui Kalev Spa peaks remonti minema ning pärast seda enam 50-meetrisena välja ei tule, siis ma laseks hädaraketi õhku küll,» muretses ujumisliidu president. «Ujumise kui spordiala tulemusi hinnatakse olümpiadistantside tulemuste järgi ehk 50-meetrise basseinis ujutud tulemuste järgi.»

Ühe variandina võib ujujate ruumipuudust vähendada Tondiraba halli juurde ehitatav uus veekeskus. Praegu on projekt nii kaugel, et detailplaneering hakkab valmima ning jututasandilt on kaugemale jõutud. «Koppadest on veel vara rääkida, aga tegemist on riiklikult tähtsa projektiga, mida oleks hädasti vaja,» sõnas Kovanen. 

Seni on 50-meetrise ujula juurdeehitamine jäänud eelkõige linna ja riigivahelise koostöö taha. «Ilmselgelt on tegemist riikliku tähtsusega objektiga, mida on vaja just Tallinnasse. Siin on riigi tugi võtmeküsimus. Seni pole aga kompromissi leitud ning seda tõenäoliselt poliitilistel põhjustel. Olen siiski optimistlik, tundub, et Tallinna noorsoo ja spordiamet on head tööd teinud ja selle juht Rein Ilves on osapooli üksteisele lähemale toonud.»

«Ideaalis peaks see olema ühisprojekt, kus Eesti riik, Tallinna linn ja mõni valdkonnas sees olev erainvestor seljad kokku panevad. Eesti ujumisliit ja klubid toetaks sellist kooslust ja ettevõtmist kogu oma teadmistepagasiga ning pakuks läbi klubitegevuse projektile ka olulise rahavoo,» lubas ujumisliidu president.

«Selles mõttes võib Kalev Spa remont olla isegi hea asi, kuna annab erainvestorile nö turupotentsiaali ja paneb avaliku võimu fakti ette, riigi pealinnas pole ühtegi 50-meetrist ujulat. Isegi Fääri saartel on,» ütles Kovanen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles