Ott Tänak võib uuel hooajal liituda Toyota meeskonnaga

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tommi Mäkinen sai uut Toyotat põhjalikult testida.
Tommi Mäkinen sai uut Toyotat põhjalikult testida. Foto: SCANPIX

Eesti rallimees Ott Tänak võib uuel hooajal siirduda WRC-sarjaga taasliituvasse Toyota meeskonda, kirjutab autosport.com.

Toyota meeskonna juht Tommi Mäkinen kinnitas, et eestlane on üks pretendente Toyota põhisõitja kohale. «Ma võin anda teile nimesid: Elfyn (Elfyn Evans - toim), Ott Tänak, Esapekka Lappi, Teemu Suninen ja noor Pontus Tidemand,» ütles Mäkinen. «Meie plaan pole veel kindel, kuna peame Jaapaniga asju arutama.»

Mäkineni sõnul on nende jaoks oluline, et tulevased piloodid keskenduks tulevikule ja oleks valmis meeskonna töösse pikemalt panustama. «2017. aasta tähendab meie jaoks õppimist ja rallide analüüsimist. Võidu nimel hakkame võitlema alates 2018. aastast,» ütles legendaarne soomlasest rallimees. Siiski unistab ta võimalikult kiirest poodiumikohast: «Järgmise hooaja eesmärk? Loomulikult tahame võimalikult ruttu esikolmikusse jõuda.»

Tänavu sõidab Tänak DMACKi meeskonna Ford Fiestal. Ta oli lähedal Poola ralli võidule, kuid rehvipurunemise tõttu langes eestlane viimasel hetkel teiseks.

DMACKi ja M-Spordi meeskondande juhtfiguur Malcolm Wilson ütles pärast Soome rallit ETV spordiuudistele, et Tänakul on võimalus oma kohta meeskonnas hoida. «Kui otsustame Otti meeskonnas hoida, siis selle jaoks on kõik võimalused loodud. Hooaja lõpuni on veel aega ning on selge, et praegust sõitu jätkates on tal hea võimalus sõita tugevas meeskonnas,» arutles Wilson kukalt kratsides.

Toyota valik kuivas kokku

Tegelikult on loogiline, et Toyota Tänaku suunas vaatab, kuna tegemist on pea ainsa WRC-sarjas kihutava mehega, kellel veel järgmiseks aastaks lepingut pole. Teiste võimalike pilootide hulgas luges Mäkinen ette WRC2-sarja eliiti kuuluvad mehed: Evans, Lappi, Suninen ja Tidemand.

Mäkinen jahib rallimeeste allkirjasid juba pikka aega ning seni pole tal õnne olnud. Kõigepealt oli lähedal Kris Meeke’i liitumine, kuid britt otsustas Citroeni kasuks. Ära langesid ka Thierry Neuville ja Mads Östberg. Mäkinen käis ka endiste maailmameistrite jutul, kuid nii Sebastien Loeb kui Petter Solberg ütlesid talle viisakalt ära. Mikko Hirvonen aitab Mäkinenil küll Toyotat testida, kuid ka tema ei soovi tippsporti naasta.

Kui vahepeal vihjas Mäkinen, et üks võimalik piloot on Juho Hänninen, siis täna kinnitas ta, et soomlane jätkab meeskonnas vaid testisõitjana.

Toyotaga on leping 21-aastasel Daiki Arail ja 22-aastasel Norihiko Katsutal, kuid kummaski mehes ei nähta potentsiaalseid põhisõitjaid. Olukord on keeruline, kuna esialgse plaani kohaselt tahab Toyota järgmisel hooajal rajale tuua kolm autot.

Viimati tegi Toyota MM-sarjas kaasa aastal 1999, kui nende pilootideks olid Didier Auriol ja  Carlos Sainz. Esimene lõpetas hooaja kolmanda, teine viienda kohaga. Konstruktorite arvestuses tuli Toyota aga maailmameistriks. Toona oli kasutusel mudel nimega Corolla, nüüd tuuakse rajale Yaris.

Allolevas videos näitab uue Toyota ralliauto võimeid neljakordne maailmameister Tommi Mäkinen isiklikult:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles