Suri mäesuusatamisse pöördelise muutuse toonud olümpiavõitja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Vuarnet 1960. aasta olümpiamängudel Squaw Valleys.
Jean Vuarnet 1960. aasta olümpiamängudel Squaw Valleys. Foto: STAFF/AFP/Scanpix

Prantsusmaa ajakirjanduse teatel suri 83-aastasena Jean Vuarnet, kes tuli 1960. aastal Squaw Valleys kiirlaskumise olümpiavõitjaks. 

1933. aastal Tunises sündinud Vuarnet'st sai esimene mees, kes võitis olümpiakulla metallsuuskadel. Samuti peetakse just teda sportlaseks, kes võttis esimesena kasutusele praeguseni kasutatava laskumisasendi, mis aitab vähendada tuuletakistust.

Pärast sportlaskarjääri lõppu sai Vuarnet'st edukas ärimees, kes aitas välja arendada Avoriazi suusakuurorti, samuti on alates 1961. aastast toodetud temanimelisi päikeseprille. Vuarnet tegutses ka Itaalia mäesuusakoondise treenerina ja Prantsusmaa mäesuusaliidu asepresidendina.

1994. aastal tabas Vuarnet'd aga isiklikus elus ränk tragöödia, kui tema naine Edith ja noorim poeg Patrick olid nende 15 inimese seas, kes võtsid endalt elu Päikesetempli Ordu massienesetapus.

Jean Vuarnet. FOTO: AFP PHOTO / STAFF / SCANPIX
Jean Vuarnet. FOTO: AFP PHOTO / STAFF / SCANPIX Foto: STAFF/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles