Alaver: Kuuse oli võistlustel alati eestlaste kõige kirglikum fänn

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver
Mati Alaver Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Täna meie seast lahkunud legendaarne spordireporter Lembitu Kuuse on Eesti televaatajate mällu jäänud mehena, kes tõi vaatajateni murdmaasuusatajate suured võidud. Andrus Veerpalu ja Jaak Mae tiitlivõistluste medaliteni viinud Mati Alaver meenutab, et Kuuse oli professionaal, kes elas Eesti sportlastele alati kirglikult kaasa.

«Mina tean Lembitut juba ülikoolist (aastatel 1974-1988 töötas Kuuse Tartu Riiklikus Ülikoolis spordifüsioloogia kateedris.). Mina olin toona seal veel üliõpilane. Ta oli alati ülimalt sõbralik ja positiivne,» meenutab Alaver. «Ta suutis alati näha probleemidele lahendusi. Võistlustel oli ta Eesti sportlaste kõige kirglikum fänn.»

Alaver usub, et suusatajate suurte võitude vahendamine viis ta rahvale lähemale. «Lembitu vahendatud hetki mäletab Eesti rahvas kaua. Ta sai Eesti rahvale vahendada ülevaid hetki, kui autasustamisel mängiti Eesti hümni.»

Kuuse käis reporterina kõikidel olümpiamängudel aastatel 1994 kuni 2014. 2016. aasta Rio mänge kommenteeris ta kehva tervise tõttu Tallinnast. «Rio olümpia ajal oli ta juba raskelt haige, kuid tema reportaaž neljapaadi pronksisõidust oli tõeline meistriklass. Olen seda videost hiljem mitmeid kordi vaadanud,» lisab Alaver. «Ta oli raskelt haige, kuid ta pani ikka ja alati kõikidesse tegemistesse kogu hinge. Ta oli 100 protsenti spordimees.»

Suusatreener suhtles Kuusega tihedalt ning käis teda haiglas vaatamas alles hiljuti. «Oleme praegu suusatajatega Ramsau laagris. Enne laagrisse tulekut käisin Lembitut veel vaatamas. Ta säilitas alati optimismi. Sellest on nii minul kui ka paljudel teistel õppida,» tõdeb Alaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles