Kui suured on X-mängude auhinnarahad? (1)

Madis Kalvet, Aspen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklane Shaun White on X-mängude läbi aegade üks suurimaid staare. Talimängudelt on tal lumelauasõidus ette näidata 13 kuldset medalit ja suvistelt mängudelt rulasõidus 2 kuldmedalit. Lisaks on ta lumelaua rennisõidus kahekordne olümpiavõitja.
Ameeriklane Shaun White on X-mängude läbi aegade üks suurimaid staare. Talimängudelt on tal lumelauasõidus ette näidata 13 kuldset medalit ja suvistelt mängudelt rulasõidus 2 kuldmedalit. Lisaks on ta lumelaua rennisõidus kahekordne olümpiavõitja. Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/AFP/SCANPIX

USAs on tavapärane, et tippsportlaste palgad on ajakirjandusest vabalt leitavad, kuid selgub, et X-mängude auhinnafond ei olegi avalik info. Mitmel pool on siiski kirjutatud, et X-mänge korraldav telekanal ESPN jagab osalevate sportlaste vahel ära kolme miljoni USA dollari suuruse auhinnafondi.

Samas pole täpselt teada, kui palju teenib näiteks iga ala võitja. Vähemalt on USA meedia maininud, et meeste ja naiste auhinnarahad on võrdsed. On ka spekuleeritud, et auhinnarahade suurus sõltub sportlase tuntusest ja seetõttu on summad ka salastatud, kuid kinnitust ei ole sellised spekulatsioonid saanud.

Võitjate kohta on kirjutatud, et teenitav summa võib jääda 25 000 kuni 50 000 USA dollari vahele. Pigem pakutakse võidusummaks just seda madalamat summat ehk X-mängude kuldmedalisti võidupreemia peaks jääma suurusjärku 25 000 dollarit. Esikümne lõppu jäävad atleedid peavad leppima aga umbes 1000 dollariga.

Samas tähendab X-mängudel võidutsemine ja poodiumile jõudmine varasemast suuremaid sponsorlepinguid.

«Keegi ei taha, et teised teaksid tema teenistuse suurust,» sõnas X-mängude legend Jamie Bestwick ESPNile. «Loomulikult ei tee võitmine majanduslikus mõttes halba.»

Sarnaselt teistele X-mängudel osalevatele sportlastele ja treeneritele on ka Sildarud tõdenud, et nad ei saa seda teemat kommenteerida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles