Veerpalu dopingulugu - teadlased mõtlevad, inimesed piketeerivad

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoja platsile kogunes eile keskpäeval mitusada inimest, kes moodustasid Andrus Veerpalu toetuseks inimketi.
Tartu Raekoja platsile kogunes eile keskpäeval mitusada inimest, kes moodustasid Andrus Veerpalu toetuseks inimketi. Foto: Margus Ansu

Samal ajal kui Andrus Veerpalu fännid korraldasid Eesti suuremate linnade keskväljakutel aktsioone oma lemmiku moraalseks toetuseks, koostavad tema abilised edasist tegevuskava.



Neljapäeval kinnitasid Veerpalu esindajad, et positiivse dopinguproovi andnud kahekordne olümpiavõitja kasutab õigust astuda Rahvusvahelise Suusaliidu ülekuulamiskomisjoni ette. Esialgu pole siiski vastavat taotlust FISi saadetud. Ametlikult on selleks aega kolm nädalat, aeg hakkaski jooksma neljapäevast, kui sportlaseni jõudis ametlik kinnitus positiivsest B-proovist.

«Otsustatud on vaid see, et Andrus kasutab seda võimalust. Teame ka seda, et ta saab võtta kaasa mõne selle ala eksperdi – täna (eile – toim) ei oska me veel selle inimese nime öelda,» sõnas Alaver ja lisas, et eksperdi roll on ilmselt väga suur. «Komisjonis tuleb vaidlus peamiselt teaduslikel teemadel.» Esialgu pole selge, millele eestlased vaidluses pearõhu asetavad.

Kuigi seni on avalikkusele Veerpalu peamise abilisena esitletud doktor Jüri Laasikut, võib sportlase puhtakspesemisega tegelevate teadlaste ring laieneda. Laasiku jaoks muudab aga Veerpalu kaitsmise keerulisemaks tema kuulumine sihtasutuse Eesti Antidoping erandite komisjoni. Seega võitleb mees organisatsiooni vastu, kuhu ta ise kuulub.

Peale selle, et Veerpalu proovide positiivsetele näitudele püütakse leida teaduslikke põhjendusi, käib töö ka juriidiliste peensuste analüüsimisel. Selle valdkonna eest vastutab Aivar Pilv.

Senini ametlikult Eesti suusakoondise peatreeneri ametis püsiv Alaver peab aga samal ajal tegelema ka jooksvate küsimustega – näiteks manitsema suusakoondise arsti Tarvo Kiudmat, et ta ei langetaks otsuseid kiirustades.

Aastaid Eesti suusatajate tervise eest hoolitsenud Kiudma on tunnistanud, et tunneb end Veerpaluga juhtunu pärast vastutavana ega näe seepärast võimalust oma ametis jätkata. Arsti selline avaldus on mõistetav – kui sportlane jääb vahele keelatud ainete tarvitamisega, on tema arsti rolli raske alahinnata.

Alaveri arvates pole aga kiire taandumine õige. «Loomulikult on sellises olukorras kõige lihtsam kõrvale astuda, kuid ütlesin Kiudmale, et ta ei kiirustaks,» rääkis Alaver. «Samas pole ühelgi selle looga seotud inimesel kerge. Surve on väga tugev.»   

Vaatamata kõigele saavad Veerpalu ja Alaver tuge tavalistelt inimestelt. Eile näis üldrahvalik šokk ja pimesi uskumine siiski juba taanduvat. Eelkõige väljendus see toimunud toetusüritustes.

Kuigi sotsiaalvõrgustikes loodud kommuunides avaldavad Veerpalu toetust mitmekümned tuhanded inimesed, vaevus neist eilsel päiksepaistelisel lõunatunnil tänavatele tulema vaid käputäis.

Kõige rohkem kogunes suusamehe toetajaid Tartusse, kus kohalolnute hinnangul seisis ümber Raekoja platsi moodustatud ketis mõnisada inimest. Kuna üritust ei suudetud politseis registreerida, tekkis kohale tulnuil korravalvuritega väike arusaamatus, mis lahenes siiski rahumeelselt.

Veerpalu kodulinnas Otepääl jagus rahvast inimringi, mis võttis enda alla pool linnakese keskväljakust. Tallinnas oli aga Vabaduse plastil vaid mõnikümmend inimest ja organiseeritud tegevust polnud. Mõnes linnas ei tulnud aga üleskutse peale rahvuskangelasele toetust avaldada tänavale ühtegi inimest – aktsioon jäi seepärast ära näiteks Paides ja Rakveres.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles