Analüüs: 3 järeldust Flora – Levadia 0:0 viigist

Ott Järvela
, Kadrioru staadion
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 18. vooru keskses kohtumises olid 94. Tallinna derbis vastamisi FC Levadia ja FC Flora. Kadrioru staadionil 1020 pealtvaataja ees peetud kohtumises jäid väravad löömata. Postimehe sporditoimetaja Ott Järvela kolm järeldust tänasest kohtumisest.

Viigiga on rohkem rahul Flora. Põhjuseid on mitu: 1) Levadial oli kohtumise jooksul väravavõimalusi rohkem kui Floral, sealhulgas matši kaks kõige paremat šanssi – esmalt 57. minutil, kui Mait Toom tõrjus Pavel Marini tugeva karistusalast sooritatud löögi ja siis 76. minutil, kui Jevgeni Kobzar pääses terava nurga alt virutama Toomist tagasipõrkunud palli, aga lõi kõrgelt üle, 2) Flora mängis võõrsil,

3) Flora esiründaja Rauno Sappinen pidi kohtumise neljapäevases eurosarjamängus saadud pisitrauma tõttu vahele jätma ja teda asendas 16aastane Mark Anders Lepik, kelle jaoks oli tegu kõrgliiga algkoosseisudebüüdiga; Lepik tegi korraliku esituse, aga Sappineni kvaliteet on arusaadavalt hoopis teine, 4) 15mänguline võiduseeria küll katkes, aga säilisid neljapunktiline edu Levadia ees ja null kaotuste tulbas.

Eurosarjamängule järgnenud kaks puhkepäeva välistasid vaatemängu. Mõlemad meeskonnad olid selgelt väsinud, mis mõjutas mängukvaliteeti. Praaki oli kahe tippmeeskonna duelli kohta sobimatult palju ja tempo kõrgliiga esineliku tänavuste seniste omavaheliste matšidega võrreldes silmatorkavalt tagasihoidlik.

Vastase selgeks ülemängimiseks polnud kummalgi meeskonnal energiat. Seega tuli proovida sundida vastane saatuslikult eksima. Levadia võttis selle nimel rohkem riske ja oli ka väravale lähemal, aga sihile ei jõudnud siiski kumbki. Väärib märkimist, et Flora oli 87. minutil lähedal penalti teenimisele, kui Maksim Podholjuzin kukutas Roman Sobtšenko. Kontakt oli selge, aga kohtunik Grigori Ošomkovi hinnangul penalti jaoks ebapiisav.

Levadia peab reedel julgelt mängima. Meeskonnad kohtuvad uuesti juba reedel Lillekülas ning tolles mängus peab Levadia võtma vähemalt sama julge hoiaku kui täna, aga ilmselt veelgi rohkem riske, sest kui vahet Floraga vähendada ei suudeta, jääb tiitlivõitluse jäme ots ikkagi Florale, sest nende tänavuste esituste nivoo kõigub Levadia omast vähem.

* * *

Postimehe intervjuu FC Levadia peatreeneri Igor Prinsiga:

* * *

FC Flora peatreener Arno Pijpers: «Võin täpselt öelda, mida meeskonnale äsja riietusruumis sõnasin: on hetki, kui tuleb viigiga rahul olla. Euroopa liigas tulemusele mängides tuleb olla targem ja kogenum ning tänasest mängust saime kogemuse, mis ütleb: kui 0:0 on antud päeval maksimaalne tulemus, aga sa juhid meistrivõistlusi nelja punktiga, siis võta see vastu.»

Oli see täna maksimum? «Täna tõesti. Jah, meil olid mõned võimalused kontrarünnakuteks, aga nende korralikuks läbiviimiseks polnud me piisavalt värsked. Tegu polnud otsese väsimuse, vaid just värskuse puudumisega. Tavaliselt mängime sööda ja liigu, sööda ja liigu, ent täna võtsid mängijad väljakul puhkepause, mis polnud okei. Me ei suutnud mängu kontrollida, sest Levadia ei riskinud nii palju, et oleksime suutnud selle enda hüvanguks keerata. Viik tundub täna nagu võit.»

Eriti siis, kui pidid edurivis platsile saatma 16aastase ründaja? «See pole vabandus, tõesti pole. Lepik harjutab meiega juba mõnda aega ning treeningmängudes peavad [põhikeskkaitsjad] Madis Vihmann ja Joonas Tamm temaga tõsiselt võitlema. Ta ei karda midagi. Ütlesin ka meeskonnakoosolekul, et kui ta kardaks või tal poleks kvaliteeti, siis ta ju ei mängiks. Lepiku ainuke probleem ongi 16 eluaastat, millest tulenevalt pole tal kogemusi.

Ent ma ei kõhelnud hetkegi teda algkoosseisu nimetamast. Minu jaoks oli selge – kui Sappinen ei mängi, siis mängib Lepik. Ta on ju terve senise hooaja sellise võimaluse nimel tööd teinud. Ma ei saa öelda, et Lepik väga hästi mänginuks, aga ta töötas kõvasti ja tegi Levadia kaitsjate jaoks mängu ülesehitamise mitmel puhul keeruliseks. Samas on tema ja Sappineni vahel selge kvaliteedivahe, meeskond saab sellest aru.»

Kas eeldad reedel oma meeskonnalt paremat esitust? «Jah-jah, absoluutselt! Mängime siis ju koduplatsil. Loodetavasti on Sappinen tolleks matšiks terve. Lisaks saavad eurosarjamängud ja –reisid meiega kaasa teinud mehed nüüd kaks vaba päeva. Viljandist ja Tartust pärit mehed saavad pika pausi järel perekondi külastada.

Need, kes täna ja neljapäeval platsil ei käinud, teevad homme muidugi trenni, aga kui kolmapäeval kõigi meestega järgmiseks matšiks valmistumist alustame, siis on kõik värsked, sest probleemiks pole mitte väsimus, vaid just värskuse puudumine.»

* * *

Premium liiga 18. voor

Mängud: Sillamäe Kalev - Viljandi Tulevik 1:0, FC Infonet - Tartu Tammeka 2:1, Narva Trans - Paide Linnameeskond 1:1, Nõmme Kalju - Pärnu Vaprus 3:0, FC Levadia - FC Flora 0:0.

Tabeliseis: Flora 48, Levadia 44, Kalju 39, Infonet 30, Trans 25, Tammeka 18, Sillamäe 16, Paide 16, Tulevik 10, Vaprus 7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles