Fantastiline: Eesti epeenaiskond purustas Hiina ning tuli maailmameistriks (9)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti epeenaiskond (Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu, Kristina Kuusk) võitis Leipzigis peetaval MMi võistkonnavõistlusel kuldmedali, alistades finaalis Hiina 45:33!

Finaal (Eesti - Hiina) 45:33

Finaalis astus Eesti eest esimesena vehklema värske MM-pronks Beljajeva, viies Eesti kiirelt Yiwen Suni vastu juhtima. Hiinlanna aga suutis olukorda kontrolli all hoida ning esimene minimatš lõpetati 3:3 viigiseisus.

Teisena oli eestlannadest vehklusrajal oma karjääri 11. tiitlivõistluste medali kindlustanud Embrich. Kogenud sportlasena leidis ta rünnakuteks alati väga õige hetke ning võitis oma avalahingu kaaslaste marulisel toetusel koguni 5:2, mis tähendas, et enne kolmandat minimatši oli Eesti peal 8:5.

Hiinlannad üritasid passiivsut peale suruda, kuid eestlannadel oli hoopis teine sõjaplaan. Kui Kuusk oli kolmanda minimatši lõpetanud, ilutses tablool Eesti eduseis 13:6.

Neljandat minimatši alustas Beljajeva stiilse torkega, mis naiskonna peatreeneri Kaaberma rõkkama pani. FIE ametlikus kanalis matši kommenteerinud vehklemisspetsialistid tõdesid: «Eesti on Hiina ikka täielikult üle mänginud!» Ja matš ei olnud veel poole pealgi. Neljanda minimatši lõpus oli Eesti peal juba 16:7.

Hiina pidi midagi oma mänguplaanis muutma, sest Eesti oli nüüd seisus, kus järjepidev passiivsuse vilistamine tähendanuks MM-kulda. Eesti plaan oli aga veatu, Kuusk kontrollis viiendat minimatši täpselt nii nagu vaja ning eestlannad olid juba 22:11 peal!

Hiinlannad muutusid küll olude sunnil agressiivsemaks, ent Embrich suutis kuuendas matšis hiinlanna torgetele vastata. Matši ta küll kahe torkega kaotas, ent suures plaanis oli Eesti kindlalt kullakursil - 26:18. Sealjuures oli tegu esimese minimatšiga, mille hiinlannad positiivse saldoga lõpetasid.

Matši otsustavale kolmandikule läks esimesena vastu seni eestlannade parim punktitooja Kuusk. Eestlanna jätkas enesekindlalt ning sai vajalikel hetkedel kirja topelttorked. Minimatši lõpus aga juba ka mitu üksiktorget, kasvatades Eesti edu 33:23 peale.

Eelviimases vastasseisus esindas Eestit Beljajeva, tuues Eestile vajaliku punkti, mis viis matši enne aja täitumist otsustavasse minimatši. Seis oli 40:29.

Kohtumise viimases minimatšis olid vastamisi Embrich ja Sun. Hiinlanna suutis kiirelt kaks torget teha, kuid ülesanne näis temagi jaoks võimatu. Vastas oli tal ju ikkagi Embrich. Hiinlanna imet teha ei suutnud ning Eesti võitis maailmameistritiitli seisuga 45:33.

Poolfinaal (Eesti - Poola) 37:27

Eesti haaras kohe juhtohjad ning pärast teist vahetust, mil vehklusareenil oli Kuusk, juhtis Eesti 7:2. Kolmandas minimatšis olid vastamisi Beljajeva ja Knapik-Miazga. Poolatar alustas matši torkega, vähendades kaotusseisu 7:6 peale, kuid Beljajeva vastas kohe omapoolse torkega ning Eesti oli taas kahega peal - 8:6. Heas hoos Beljajeva lõpetas oma vahetuse lõpuks Eesti neljapunktilises eduseisus - 10:6.

Neljandas minimatšis esindas Eestit Kirpu, kes suurendas Eesti eduseisu veelgi - 14:9. Viiendas minimatšis oli Eesti eest võitlustules Embrich. Kogenud eestlanna kontrollis matši ega lubanud Poolat lähemale, vaid hoopis kasvatas eduseisu. Matši lõpuks seisid tablool numbrid 19:12. Kuuendas minimatšis suurendas Beljajeva eestlannade eduseisu koguni 11-punktiliseks – 26:15.

Seitsmendas vahetuses asus vehklema Kirpu, kes jäi Knapik-Miazga vastu veidi hätta, kuid enne kahte viimast minimatši olid tablool siiski eestlannade edunumbrid 28:19. Viimases kahes minimatšis Poola imet teha ei suutnud ning eestlannad sammusid üldvõiduga 37:27 finaali.

Teises poolfinaalis alistas Hiina 40:32 Lõuna-Korea.

Veerandfinaal (Eesti - Saksamaa) 45:37

Veerandfinaalis kohtuti Saksamaaga, kes alistas eelmisel kuul EMil pronksmedali võitnud Rumeenia 45:37. Esimeses minimatšis jäi Julia Beljajeva ühe torkega taha, kuid Kristina Kuusk kasvatas eduseisu 4:3. Selline seis püsis kuus (!) passiivset minimatši järjest kuni tulid matile ankrunaised Irina Embrich ja Aleksandra Ndolo. Embrich hoidis külma närvi ning Eesti võitis 12:11.

Kaheksandikfinaal (Eesti - Hong Kong) 45:17

Maailma edetabelis teist kohta hoidev Eesti oli avaringis vaba ning kaheksandikfinaalis mindi vastamisi Hong Kongiga, kellega raskusi polnud ning tasuks tuli 45:17 võit. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles